Image default
Eigen bedrijf Financieel Geld Ondernemen Tips

Als ondernemer cryptobetalingen accepteren: dit moet je weten

Hoewel Tesla recent nog bitcoin afzwoer omwille van de ecologische impact ervan, accepteren steeds meer ondernemingen soortgelijke cryptomunten. Onder meer bij Expedia is het intussen mogelijk om boekingen met cryptomunten te betalen, terwijl je via Thuisbezorgd.nl perfect een pizza of een babi pangang met je favoriete digitale munt kunt afrekenen. Wil jij ook cryptobetalingen toestaan? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten.

Voordelen van cryptomuntbetalingen

Het accepteren van cryptomunten biedt een aantal voordelen, ook voor ondernemers die zelf niet in cryptomunten geloven en die het meteen omzetten naar fiatgeld. In de eerste plaats spreken ondernemers zo een andere doelgroep aan. Voor bepaalde klanten is het een uitkomst, want anders shoppen ze wel elders. Daarnaast is het aanbieden van verschillende betaalwijzen een vorm van klantvriendelijkheid. Enkel PayPal- of iDEAL-betalingen toestaan, is niet meer van deze tijd.

Ook worden bedrijven die cryptomunten accepteren vaak opgenomen in allerlei databases. Websites die cryptomunten promoten of verkopen, linken vaak door naar websites die ze accepteren. Dit zorgt voor extra websitebezoekers en omzet, terwijl dergelijke linkjes ook bijdragen aan de autoriteit van jouw website. Bij Google vinden ze nu eenmaal dat websites waar vaak naar wordt gelinkt, betrouwbaarder en belangrijker zijn. Daarom worden ze hoger weergegeven in de zoekresultaten. In onze eerdere blog lees je overigens meer over SEO (Search Engine Optimization) en waarom je dit maar beter aan professionals overlaat.

Voordelen van cryptomuntbetalingen

Een wallet aanmaken, een plug-in installeren en klaar

Betaald krijgen met cryptomunten is een fluitje van een cent. Je hoeft er heus niet zelf ingewikkelde programma’s voor te ontwikkelen. In de praktijk gebruik je daarvoor een plug-in die je eenvoudig aan een webshop toevoegt, zoals nomiddleman van WooCommerce. Je kiest vervolgens de cryptomunten die je accepteert, zoals bitcoin of Dent Crypto. Verder heb je nog een wallet nodig, een digitale portemonnee waarin je je cryptomunten opslaat. Er bestaan online wallets, maar er zijn ook wallets die je op je harde schijf opslaat. Ook in een fysieke winkel is het mogelijk om cryptobetalingen toe te staan. Dat is niet complexer dan even een QR-code scannen en betalen.

Eenmaal je de cryptomunten hebt ontvangen, kun je ze houden en hopen dat de koers lekker stijgt. Veel ondernemers kiezen er echter voor om ze meteen om te zetten naar fiatgeld. Dit omzetten kun je automatisch laten doen. Uiteraard kun je ook kiezen voor een middenweg en met een klein percentage van iedere transactie speculeren. Houd er wel rekening mee dat dergelijke transacties ook in je administratie terecht moeten komen. Ook op crypto-inkomsten betaal je namelijk belastingen. Op de website van de KVK lees je hoe dat moet.

Niet voor iedereen een geschikte oplossing

Niet voor alle ondernemers zijn cryptobetalingen de juiste uitkomst. Zo verbruiken een aantal cryptomunten ongelofelijk veel energie, wat nadelig is voor het milieu. Dit valt niet altijd te rijmen met de duurzame uitstraling die bedrijven willen hebben. Het is meteen ook de reden waarom Tesla, dat met elektrische auto’s de wereld wil verduurzamen, het niet langer kon maken om bitcoin als betaalmiddel te accepteren. Daarnaast brengen cryptotransacties extra kosten met zich mee, wijzigt de waarde snel en is de regelgeving nog in volle ontwikkeling. Ten slotte zijn betalingen met cryptomunten nog niet bij iedereen even goed ingeburgerd. Hierdoor is het voor jouw doelgroep mogelijk niet relevant.

Related posts

Show je producten

Danny

5 redenen om een online marketing bureau in te huren

Danny Bijl

Tips voor een goede administratie binnen je bedrijf

Danny Bijl

Leave a Comment