Image default
Eigen bedrijf Lifestyle Nieuws

Als ondernemer moet je ook op vakantie relaxen

Het belang van ontspanning is voor iedereen duidelijk. Om je leven in balans te houden is het beter om deze ontspanning niet alleen tijdens een weekje vakantie op te zoeken. Toch zijn we door de waan van de dag steeds met ons werk bezig. Menig ondernemer is `s avonds thuis, maar nog wel bezig met zijn werk. In dat geval is het wel belangrijk dat je tijdens je vakantie wel gaat relaxen. We zitten nu in de kerstperiode dus veel mensen kiezen ervoor om nu vakantie te houden. Maar komen we wel voldoende tot rust?

In het nieuws: Relaxen op vakantie moeilijk

“De baas spelen en een eigen bedrijf hebben lekker relaxt? Helaas: veel ondernemers kunnen op vakantie niet echt ontspannen, blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Ivox.” Dit is te lezen in het nieuwsbericht op RTLZ.nl. Het grootste probleem van het niet kunnen ontspannen wordt veroorzaakt door het constant checken van de telefoon en mailbox. Er zijn zelfs mensen die nog contact opnemen met kantoor.

Organiseer back-up

Soms heeft een ondernemer geen back-up als hij op vakantie gaat. Bijvoorbeeld een zzp`er in de installatietechniek. Omdat hij alleen is, heeft hij altijd storingsdienst. In dat geval ligt het antwoord dus eigenlijk klaar, zorg tijdens je afwezigheid voor back-up. Je kunt dit doen door een collega installateur te vragen om je storingsdienst op te vangen. Wellicht ben je bang dat je daarmee klanten verliest, maar je zult er verbaasd over zijn hoe klanten je waarderen dat je ze niet in de steek laat. Als dit dan ook nog eens jouw eigen gezondheid bevordert, dan is het een win-win situatie.

Waarom altijd bereikbaar zijn?

Veel mensen, en zeker ondernemers, vinden dat ze altijd bereikbaar moeten zijn. Toch is het in vrijwel alle gevallen zo dat belangrijke beslissingen in een vakantieperiode best kunnen wachten. Ga vooral bij jezelf na of je bereikbaar wilt zijn omdat je dat zelf vindt. Of moet je bereikbaar zijn omdat je werkomgeving daarom vraagt? Als je werksituatie zo is ingericht dat je steeds paraat moet staan, dan heb je dit ongetwijfeld zelf gecreëerd. In vrijwel alle gevallen zal het mogelijk zijn om dit terug te dringen. Maak het kenbaar aan je klanten en leveranciers dat je op bepaalde tijden niet bereikbaar bent. Voor dringende zaken zoals storingen kun je beter een vervanger zoeken. Uiteraard kun je er voor kiezen om wel op de hoogte te worden gebracht in noodsituaties zoals brand, of overlijden van medewerkers.

Wat is dan de balans?

Het uitgangspunt moet eigenlijk zijn dat je alleen voor noodgevallen bereikbaar bent, en niet voor operationele zaken. Op het moment dat jij vakantie hebt, dan kies je voor jezelf. En kies je dus niet voor je onderneming. Er is sprake van balans als je jezelf voldoende kan distantiëren van je werk en je kunt genieten van je privéleven zonder aan je werk te denken. Dit geldt overigens niet alleen voor vakanties. Ook tijdens de dagelijkse gang van zaken is het belangrijk om de balans tussen werk en privé in de gaten te houden. Als je `s avonds thuis bent, is het tijd voor jou, je partner en/of familie en vrienden.

Klachten en ziektebeelden, veroorzaakt door een burn-out is langzamerhand één van de belangrijkste veroorzakers van arbeidsongeschiktheid. Als ondernemer kun je hier wel op voorbereiden, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Ontspan dus zeker tijdens je vakantie, maar ook daarbuiten.

Related posts

Een horecazaak starten zonder geld: zo doe je dat

Danny

Een familiebedrijf zonder opvolging, hoe nu verder

Mathijs

3 manieren om gelukkig te zijn in je werk

Leave a Comment