Image default
Financieel Juridisch

Als ondernemer overstappen naar een andere bank, hoe zit dat?

Iedere onderneming maakt gebruikt van een bankrekening. Maar naast alleen het bieden van een rekening, is de bank ook hypotheekverstrekker en/of financieel adviseur. Je bent dus behoorlijk afhankelijk van je bank. Een goede relatie is cruciaal. Als deze om wat voor reden dan ook, wordt verstoord, wil je wellicht overstappen naar een andere bank. Of wellicht kun je bij een andere bank betere voorwaarden bespreken. We zochten voor je uit hoe het overstappen naar een andere bank in elkaar steekt.

Waarom/waarvoor een bank?

Uiteraard moet er een rekening zijn om je betalingsverkeer te organiseren. Aangezien je hiervoor bij een bank moet zijn, kun je dus niet zonder een bank. Grote bedrijven kun je nog weleens de keuze maken om hun geld te verdelen over meerdere banken. Het overgrote deel van de ondernemers zal dit echter niet doen. Het is nu eenmaal veel overzichtelijker om al je financiën vanuit één bank te beheren. Banken beheren over het algemeen niet alleen een rekening voor je beheren. Een bank is ook een kredietverstrekker in de vorm van leasing of een hypotheek. Daarna kun je bij de meeste ook je geld beleggen. Allerlei spaar- en pensioenregelingen worden voor je beheert als je wilt. Daarmee is je bank ook je financieel adviseur. Omdat ze in de hele branche operationeel zijn, weten ze meestal ook de laatste ontwikkelingen in jouw branche.

Redenen om over te stappen

Tot zover alleen maar positief. Toch ben je dus voor een groot deel afhankelijk van de bank. Als er dan dingen misgaan wil je wellicht weten over je kunt overstappen naar een andere bank. Dit hoeft niet perse aan jou of de bank te liggen. We noemen enkele mogelijke redenen:

  • Er is ophef in het nieuws over de bank in kwestie;
  • De beurs positie van jouw bank is sterk verzwakt;
  • De voorwaarden van een andere bank spreken je meer aan;
  • Je doet zaken met meerdere banken, en je wilt terug naar één bank;
  • De bank is je kredietregisseur maar niet onpartijdig;
  • Etc.

Wat je reden ook is, als jij van bank wilt veranderen is dat aan jou. Maar hoe gaat dat in de praktijk?

Overstappen naar een andere bank in de praktijk

Als je de keuze maakt om over te stappen naar een andere bank, dan komt er van alles bij kijken. In eerste instantie meld je je bij de nieuwe bank. Je vraagt bij hen een overstapservice aan. Dit is een service die in 2004 door de Nederlandse banken in leven is geroepen. Je hebt namelijk allerlei partijen die niet van de ene op de andere dag de juiste betalingsgegevens hebben. Daarom regelt deze overstapservice dat de komende 13 maanden je betalingsverkeer wordt doorgestuurd naar je nieuwe bank. En dat je relaties een bericht krijgen met je nieuwe rekeningnummer. Een groot nadeel is dat je niet kunt overstappen naar een andere bank met behoud van je rekeningnummer. Het IBAN is gebonden aan een bank dus verhuist niet mee. Dit mankement wordt inmiddels erkend door de banken en de overheid. Voor veel ondernemers is dit een reden om daarom bij de eigen bank te blijven. De Europese Commissie heeft aangegeven dat er uiterlijk in 2019 een voorstel moet zijn van de banken. Tot die tijd zullen we nog steeds te maken hebben met de administratieve rompslomp.

Hoewel we in een tijd leven waarin alles steeds transparanter moet, is overstappen naar een andere bank niet eenvoudig. Aangezien het om jouw spreekwoordelijke hebben en houden gaat, is het belang groot. Wellicht een verbeterpunt voor de financiële dienstverlening om het een en ander te vereenvoudigen. Overstappen van telecomaanbieder met nummerbehoud, kan toch ook eenvoudig?

Related posts

Wat is Forex trading?

Danny Bijl

Faillissement voorkomen? 7 belangrijke pilaren van goed financieel beheer

Dion

De negatieve gevolgen van een BKR registratie voor het bedrijf

Danny Bijl

Leave a Comment