Image default
Ondernemen

Als webshop ook actief worden in het buitenland? Dit zijn nieuwe EU-regels voor de btw!

Verkopen in Nederland is op belastingtechnisch gebied overzichtelijk voor webshops. Je hebt de Nederlandse btw die je moet afdragen. Die is duidelijk en consequent en hoeft geen ingewikkelde problemen op te leveren. Maar zo gauw je ook over de grens gaat verkopen, wordt het opeens een stuk ingewikkelder, omdat ieder land er zijn eigen btw-regime op nahoudt. Toch moet je aan die afzonderlijke regels voldoen voor het afdragen van de btw. Sinds 1 juli 2021 zijn er nieuwe EU-regels van kracht die dit binnen de EU een stukje minder ingewikkeld maken. We bespreken de EU-regels op het gebied van btw die van belang zijn voor webshops.

Drempelbedrag van 10.000 euro voor buitenlandse btw-tarieven

Blijft het totaalbedrag van jouw buitenlandse verkopen afstandsverkopen van goederen en digitale diensten aan consumenten binnen de EU in een jaar onder de drempel van 10.000 euro? Dan mag jij als Nederlandse webwinkel de Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Ga je in een jaar echter over die drempel van 10.000 euro heen, dan moet je vanaf het moment dat je die drempel passeert lokale btw-tarieven van de landen van bestemming gaan rekenen. Dit moet je dus zelf bijhouden gedurende het jaar. Heb je bijvoorbeeld al vaan 8.000 euro geleverd aan consumenten in andere EU-landen en je levert vervolgens voor 3.000 euro aan een Franse consument, dan moet die laatste factuur belast zijn met de Franse btw. Vervolgens moet je in ieder geval gedurende het hele volgende jaar blijven factureren met de lokale btw van het EU-land waar je verkopen doet. Blijkt het aan einde van het jaar dat je het afgelopen jaar onder de 10.000 euro aan buitenlandse verkopen bent gebleven? Dan mag je weer enkel de Nederlandse btw gaan berekenen, maar je mag ook met lokale tarieven blijven factureren. Let op: het drempelbedrag geldt niet voor het leveren van accijnsgoederen, zoals alcoholische dranken, en nieuwe of bijna nieuwe vervoermiddelen.

Btw-vrijstelling import tot 22 euro is vervallen

Importeer jij geen goedkope producten van buiten de EU om hier door te verkopen? Dan is het goed nieuws dat de btw-vrijstelling voor invoer-btw op zendingen met een waarde tot en met 22 euro is komen te vervallen. Op deze manier wordt een ‘gelijk speelveld’ gecreëerd voor alle verkopers binnen en buiten de EU. Er is nu altijd invoer-btw verschuldigd bij het importeren van goederen naar de EU, ongeacht de waarde van de zending. Daarnaast betaalt men bij het importeren ook nog eens inklaringskosten, die door de douane of het post-of koeriersbedrijf in rekening gebracht worden voor het afhandelen van de inklaring van de geïmporteerde producten. Wel is het zo dat zendingen met een waarde tot en met 150 euro blijven wel vrijgesteld van invoerrechten.

One Stop Shop

Het beste nieuws voor webshopondernemers die veel verkopen elders in de EU doen, is dat het een stuk eenvoudiger is gemaakt om die buitenlandse btw-tarieven te betalen. Hiervoor is de One Stop Shop-regeling oftewel het éénloketsysteem ingevoerd. Kom je met de levering van digitale diensten en goederen boven het drempelbedrag uit van 10.000 euro uit, dan mag je via dit portaal je aangifte doen. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf geen zorg meer hoeft te dragen voor het nakomen van de lokale btw-regels in verschillende EU-landen waaraan je leveringen hebt verricht. De Nederlandse Belastingdienst regelt dan namelijk voor jou dat de btw die je via het One Stop Shop-portal aangegeven hebt bij het juiste EU-land terechtkomt.

Verkoopplatformen dragen bij actieve rol btw af

Een ander belangrijk gegeven, is dat ook verkoopplatformen waarop anderen hun waren of diensten kunnen aanbieden in bepaalde gevallen btw moeten afdragen. Dit is wanneer het platform zelf een ‘actieve rol’ speelt in de verkopen. Concreet houdt dat in dat men meer doet dan enkel digitaal de vraag en het aanbod bij elkaar te brengen. Dat kan het faciliteren van bestellingen zijn, maar ook het faciliteren van betalingen of het afleveren van producten. Het geldt ook wanneer een platform zelf algemene voorwaarden heeft met betrekking tot het leveren van goederen.

Het blijft ingewikkeld om om aan te gaan met de verschillende belastingregels in verschillende landen. Dat is echter wel iets waar je in groeit door er ervaring mee op te doen. Het is dus zeker geen reden om niet over de grens te gaan ondernemen met je webwinkel.

Related posts

De voordelen van gebruik maken van OV als ondernemer

Dion

Deze 5 ecommerce producten verzend je gemakkelijk met een brievenbuspakket!

Danny Bijl

Zo zorg je voor een goede projectadministratie

Danny

Leave a Comment