Image default
Eigen bedrijf Personeel Tips

Als zzp`er personeel aannemen

Als succesvolle zzp`er ben je soms van `s ochtend vroeg, tot `s avonds laat druk. Altijd maar bezig met je onderneming. Dit is ongetwijfeld goed voor de inkomsten, maar trek je het zelf nog wel? Of vind je sociale omgeving dit nog wel leuk? Je kunt als zzp`er personeel aannemen, maar wat zijn de consequenties? We hebben het voor je op een rij gezet.

Aanleiding om als zzp`er personeel aan te nemen

De reden dat je aan het overwegen bent om personeel aan te nemen, kan verschillend zijn. De één moet veel te veel uren werken om zijn werk af te krijgen. De ander heeft een specialist nodig om complexe opdrachten aan te nemen, waarvoor hij zelf de expertise niet heeft. Weer een ander kan een bepaalde hoeveelheid werk krijgen, mits hij voldoende capaciteit heeft. Een opdrachtgever kan eisen dat je back-up hebt in geval van arbeidsongeschiktheid. Wellicht is het een combinatie van meerdere factoren. Op zich is de stap naar personeel een goed teken. Het is een signaal van vooruitgang van je onderneming. Maar je moet het goed aanpakken. Misschien is het beter om je eenmanszaak om te zetten naar een BV.

Vooraf overwegen

Voordat je personeel gaat zoeken of aannemen is het belangrijk dat je weet wat er gaat gebeuren. De meest geschikte persoon is die jou kan informeren is je boekhouder. De meeste boekhouders hebben ervaring met bedrijven met en zonder personeel. Zij weten dus heel goed de financiële en praktische verschillen. Wellicht kan hij jou voorrekenen wat het je jaarlijks gaat kosten. Dit is namelijk het belangrijkste punt.

Kosten van personeel

Mede dankzij het sociale stelsel in Nederland, ben je als werkgever verantwoordelijk voor nogal wat lasten. Naast het bruto salaris, met vakantiegeld, betaal je ook premies voor de:

  • Wet Werkloosheid;
  • Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen;
  • Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten;
  • Zorgverzekeringswet;
  • Evt. pensioenbijdragen.

Daarnaast heb je nog kosten voor verzekeringen, evt. bedrijfsauto, telefoon, computer, gereedschap. Maar ook onkostenvergoedingen en cursusgelden, indien van toepassing. Het is dus goed dat je een dergelijke rekensom van tevoren hebt gemaakt. Je kunt als vuistregel het bruto salaris vermenigvuldigen met factor 1,50. Dan heb een inschatting waarmee je kunt rekenen. Dit staat nog los van de risico`s zoals arbeidsongeschiktheid en de kosten daarvan.

Opbrengsten personeel

Als je al jaren voor jezelf werkt, kun je over het algemeen goed inschatten hoeveel uur je nodig hebt voor een bepaalde klus. Daarnaast ben je gewend aan een bepaalde methode van werken en omgaan met arbeidstijden. Een werknemer vinden die net als jij is, is vrijwel niet mogelijk. Ten eerste zal de kans groot zijn dat zijn manier van werken anders is. Daarnaast is een werknemer redelijk beschermd door de cao wat werktijden betreft. Zelf reken je wellicht met 60 uur werk per week. Een werknemer is in principe 40 uur per week aan het werk. Werkt hij wel meer uren, dan is hij duurder vanwege de overurenregeling. Bereken vooraf of dit haalbaar is ten opzichte van de verwachte inkomsten.

Administratief

Naast de bovengenoemde zaken komt er nogal wat administratie extra bij. Op het moment dat je personeel aanneemt ben je geen zzp`er meer. Je moet de werknemer aanmelden bij de belastingdienst. De werknemer moet een loonbelastingverklaring invullen. Ieder bedrijf valt onder een bepaalde groep die aangemeld moet zijn bij allerlei instanties. Je bent daarom verplicht je aan te sluiten bij een Uitvoeringsinstelling Werknemersverzekeringen. Vervolgens komt iedere maand de loonadministratie bij je administratieve werkzaamheden naar voren. En iedere week heb je te maken met de urenregistratie van niet alleen jezelf maar een persoon extra. Op zich zijn veel zaken uit te besteden aan een administratiekantoor. Dit kost je natuurlijk wel meer dan wanneer je alleen bent.

Laat je niet ontmoedigen door de bovenstaande punten. Het is niet de bedoeling om je te overtuigen om altijd alleen te blijven werken. Het is alleen goed om van tevoren goed te beseffen wat de consequenties zijn. Goed uitgangspunt is dat je werknemer niet met dezelfde drive als jou zal gaan werken. Maar met de juiste man of vrouw, op de juiste plaats, kun je wel verder komen met je onderneming.

Related posts

Hoe kan je rendement behalen in 2017

Danny

Opvallen met direct mail? Zo doe je dat!

Danny

8 tips voor productfotografie

Mathijs

Leave a Comment