Image default
Commercieel Eigen bedrijf Finance Financieel Geld Juridisch Ondernemen

Arbeidsongeschiktheid. Ben je als ondernemer voorbereid?

Tot en met je pensioen in goede gezondheid je werk kunnen doen. Het klinkt aantrekkelijk, maar iedereen weet dat je dit niet zelf in de hand hebt. Toch zijn er veel mensen die ervan uit gaan dat zij wel altijd in staat zullen zijn om hun arbeid te verrichten. Er is geen reden om je ongerust te maken, maar iedereen kan arbeidsongeschikt raken. En heb je je verlies aan inkomen dan gedekt?

Risico

Het spreekt voor zich dat er diverse beroepsgroepen zijn die veel kans op lichamelijk letsel hebben. In bijvoorbeeld de bouw- en industriesector is er sprake van veel risico. Gelukkig is het onderwerp veiligheid een vast gegeven bij de meeste bedrijven. Hoewel het soms wat geforceerd over kan komen, of zelfs onwerkbaar, de reden van vrijwel iedere veiligheidsmaatregel, is een ongeval of bijna-ongeval geweest.

Ondanks deze maatregelen blijven er risico`s aanwezig. Wees je bewust van de risico`s en onderneem indien mogelijk actie om ze te voorkomen. Ook als je een ‘veilig’ beroep uitoefent, bijvoorbeeld een baan waarbij je de dag doorbrengt op kantoor, risico’s blijven er altijd. Je lichamelijke en/of geestelijke gezondheid kunnen je ook in de steek laten. Burn-outs zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Lees ook het artikel met 37 tips om werkstress te verminderen, zodat de kans op een burn-out kleiner wordt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Op het moment dat je als werknemer iets overkomt, is in de meeste gevallen je inkomen veiliggesteld door de werkgeversverzekering van het bedrijf. Maar ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer dan is er geen sprake van deze zekerheid. Dit terwijl je vaak met hoge vaste lasten zit. Het wegvallen van inkomen is een risico dat we allemaal nemen. Gelukkig kun je arbeidsongeschiktheid verzekeren, speciaal voor deze situaties. Het advies is om hier niet op te bezuinigen, een ongeluk zit in een klein hoekje. Eerder dit jaar werd bekend dat slechts een op de vijf zzp’ers verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid.

Consequenties

Op het moment dat je als ondernemer geen AOV hebt afgesloten, loop je het risico om inkomen mis te lopen wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Je hebt dan nog wel recht op een bijstandsuitkering, maar dan moet je wel met allerlei zaken rekening houden. Als je partner voldoende inkomen heeft, krijg jij geen bijstandsuitkering. Zelfs als je partner niet veel verdient, dan nog rekent men dit mee. Jouw uitkering zal dan een aanvulling van het salaris van je partner zijn tot de grens die wettelijk is bepaald. Voor het recht op deze uitkering moet eerst je eigen vermogen opgebruikt zijn. Hieronder valt dus ook het schuldenvrije deel van je huis.

Het kan als ondernemer een behoorlijke maandlast zijn om de premie voor een AOV op te brengen. Maar zie het niet als een afweging door het risico tegenover de kosten te plaatsen. Iedereen kan arbeidsongeschikt raken, dek je hiervoor in.

Related posts

Het beste cv als visitekaartje van jouw eenmanszaak

Danny

Wat je moet opgeven om succesvol te zijn

Mathijs

Ziekenhuizen aan de slag met consult via app

Mathijs

Leave a Comment