Image default
Industrie Logistiek Personeel

Arbeidsveiligheid toepassen in de praktijk

Overal om ons heen worden er dagelijks werkzaamheden verricht. Veel werk is uiteindelijk bedoeld om de maatschappij te verbeteren. Deze werkzaamheden kunnen risico`s vormen voor degenen die ze uitvoeren. Denk maar aan de bouw, maar ook de industrie, die weer aan de bouw levert. Of de transportsector waar veel mensen dagelijks werkzaam in zijn. Kortom overal worden risico`s genomen om ons leven beter te maken. Omdat arbeidsveiligheid belangrijk is, willen we met dit artikel iedereen hiervan bewust maken.

Arbeidsveiligheid als nummer 1

Op het moment dat je op een klus komt, zou je niet direct bezig moeten gaan met uitvoerende werkzaamheden. Kijk eerst eens om je heen om te zien of er risico`s zijn. Vraag aan de aanwezige verantwoordelijke welke veiligheidsvoorzieningen er moeten worden aangehouden. Het is beter om eerst even bezig te zijn met de veiligheid, dan direct aan de slag te gaan. Je kunt namelijk allerlei problemen voorkomen door eerst eens te inventariseren hoe de situatie is. En arbeidsongeschikt raken, dat wil niemand.

Arbo voorschriften

Om zowel de opdrachtgever als de uitvoerende mensen te beschermen, zijn er regels opgesteld. Deze regels zijn wellicht niet altijd prettig als je efficiënt wil werken. Maar het is belangrijk om te beseffen dat een veilige werkomgeving bijdraagt aan de efficiëntie. We bedoelen hiermee dat bijvoorbeeld een bouwstop door een ongeval, zeker niet bijdraagt aan de efficiëntie. Daarom is het goed dat je weet welke regels er voor jouw werkomgeving van toepassing zijn. Denk hierbij aan persoonlijke beschermingsmiddelen, maar ook kleding. Ook kleding draagt bij aan de arbeidsveiligheid.

Veilig werken doe je samen

Jouw eigen veiligheid hangt onder andere af van je collega`s. Je kunt zelf nauwgezet de regels volgen maar als de mensen om je heen er totaal niet mee bezig zijn, ontstaan er nog steeds onnodige onveilige situaties. Als je bijvoorbeeld in een fabriek voorzorgsmaatregelen neemt voordat je gaat lassen, maar je collega niet, dan wordt jij nog blootgesteld aan laslicht. Dit is slechts een voorbeeld maar je kunt zelf wel invullen wat er voor jouw werkomgeving opgaat. Het is daarom goed om dit onderwerp af en toe onderling eens te bespreken. Als je met elkaar zoveel mogelijk risico`s elimineert hoeft het per definitie niet ‘onwerkbaar’ te worden.

Het bewustzijn van de risico`s maar ook de regels rondom arbeidsveiligheid, is een belangrijkste eerste stap. En vindt je bijvoorbeeld veilige kleding niet modieus genoeg, merken zoals Engelbert Strauss leveren kleding die ongetwijfeld bij jouw behoefte aansluit. Bovendien ben je als het goed is, met zijn allen met de veiligheid bezig. En samen neem je dan ook dezelfde maatregelen.

Related posts

Kerstpakketten: alles wat je moet weten qua regels

Mathijs

Wat moeten werkgevers weten over langdurig ziekteverzuim?

Danny Bijl

Bedrijfsuitje in Friesland: 6 ideeën

Danny

Leave a Comment