De werkloosheid neemt steeds meer af, en het tekort aan personeel stijgt in veel sectoren. Veel bedrijven in de zorg, bouw en techniek wringen zich in allerlei bochten om voldoende mensen te krijgen. En wanneer een sollicitant zich aanbiedt voor een vacature, ben je er nog niet. Want de arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk. Omdat de vraag groter is dan het aanbod, vragen sollicitanten vaak meer dan je gewend bent. In dit artikel meer over de arbeidsvoorwaarden anno 2018.
Arbeidsvoorwaarden anno 2018
Door de grote vraag naar (vak)personeel ben je blij als je een sollicitant krijgt. Vaak begint deze vervolgens te onderhandelen over zijn arbeidsvoorwaarden. Het spanningsveld van veel ondernemers is de kloof tussen de voorwaarden van de huidige werknemers en de gevraagde voorwaarden van de potentiële medewerker. Je wilt graag nieuwe mensen, maar je kunt ze niet veel meer bieden dan je eigen (loyale) personeel. Anno 2018 moet je daarom soms je hele organisatie meer bieden om nieuwe mensen aan te nemen.
Parttime werken
Een belangrijk item van de huidige samenleving is de parttimefactor. Sinds de opkomst van arbeidsvoorwaarden en cao’s zijn er nooit zoveel parttimers geweest dan nu. Mensen werken niet alleen minder voor bijvoorbeeld het gezin. Omdat veel gezinnen tweeverdieners zijn, is het niet meer nodig om een 5-daagse werkweek te maken. Veel bedrijven merken dat wanneer ze een nieuwe medewerker willen aannemen.
Flexibele contracten
De arbeidsvoorwaarden anno 2018 moeten vooral flexibel zijn. Het eisen van een concurrentiebeding van je mensen wordt niet meer geaccepteerd. Daarnaast wil men niet vastgelegd worden als het gaat om aantal uren per week, werktijden en vakanties. De arbeidscontracten moet daarom steeds flexibeler zijn.
Ouderschapsverlof
Ouderschapsverlof is een goede voorwaarde voor jonge gezinnen. Het is belangrijk dat een kind door beide ouders wordt opgevoed. Vanuit dit oogpunt schrijft de arbeidswet ook voor dat een werknemer ouderschapsverlof mag opnemen. De exacte regels verschillen per cao, maar een werknemer kan vaak maximaal 2,5 jaar per kind, onbetaald ouderschapsverlof (1 werkdag per week) krijgen. Dit heeft behoorlijk impact op een organisatie. Het is op veel niveaus een discussie of dit voor bepaalde functies wel haalbaar is.
Vrije dagen en ATV
Ander belangrijk punt is het aantal vrije dagen. Veel bedrijven hanteren een ADV-regeling. Dit is een arbeidscontract waarbij de werknemer 38 uur per week krijgt uitbetaald. Omdat hij 40 uur per week werkt, ontvangt hij ter compensatie 13 ADV dagen per jaar. Als een bedrijf geen ADV-regeling heeft, worden er vaak meer vrije dagen geëist. Door middel van het afkopen van vrije dagen kun je hier in tegemoet komen.
Nieuwe privacywet
Vanaf 25 mei 2018 gaat wordt de nieuwe AVG-wet van kracht. Hoewel vrijwel iedereen dan direct aan websites, nieuwsbrieven en cookies denkt, gaat het veel verder. Als werkgever heb je persoonlijke gegevens van iedere werknemer nodig. Maar hoe ga je daar mee om? Met welke instanties deel jij de gegevens? En hoe lang bewaar je informatie van medewerkers die uit dienst zijn? In de arbeidsvoorwaarden anno 2018 moet je hier als werkgever ook mee bezig zijn.
De flexibilisering van de arbeidsmarkt vraagt voor veel bedrijven meer dan voorheen nodig was. De werknemer wordt schaarser en kan daarom vaak meer eisen stellen. Voor werkgevers zijn de arbeidsvoorwaarden anno 2018 een afweging tussen het belang van een nieuwe medewerker en het wijzigen van de voorwaarden.