Image default
Carrière

Assertiever opstellen op kantoor – Kom voor jezelf op

Ben jij goed in het aangeven van jouw grenzen? Durf je deze kenbaar te maken en weten collega’s waar jouw grenzen liggen? Veel werknemers vinden het lastig om zichzelf wat assertiever op te stellen, omdat ze bang zijn om minder aardig gevonden te worden. Maar verwar assertiviteit niet met agressiviteit. Door duidelijker te communiceren waar jij voor staat, weten collega’s juist wat zij aan je hebben. Bovendien is het voor jezelf ook nog eens heel prettig als anderen rekening kunnen houden met jouw grenzen, zodat je deze niet continu hoeft te beschermen en te bewaken. Door voor jezelf op te komen, creëer je duidelijkheid voor jezelf en jouw omgeving. Je assertiever opstellen op kantoor, hoe doe je dat?

Kom voor jezelf op door te zeggen waar je voor staat

Door duidelijk aan te geven hoe je over bepaalde situaties en werkgerelateerde kwesties denkt, maak je jouw mening kenbaar. Vind je dit spannend om te doen of voel je je er onzeker over? Gooi de laatste twijfels overboord, want jouw visie is minstens zo waardevol als die van jouw collega’s. Je zit niet voor niets in het team en jouw input is meer dan welkom. Spreek uit hoe je over de activiteiten en procedures denkt en handel ernaar, zodat je jouw mening kunt versterken met bijbehorende werkhouding.

Vaker nee zeggen

Als je nee zegt tegen een bepaald project of collega, zeg je ja tegen jezelf! Je creëert ruimte om te kiezen wat goed voelt voor jou en daarin moet je soms beslissingen maken die anderen minder kunnen waarderen. Onderbouw jouw besluit met sterke argumenten, wanneer je denkt dat het uitspreken van een nee aan de orde is. Je hoeft jezelf niet altijd te verantwoorden, als je maar volledig achter je beslissing staat. Als je je wat onzeker voelt bij het uitspreken van een nee, dan hebben we goed nieuws: naarmate je het vaker doet, groei je erin en krijg je meer vertrouwen in een goede afloop. Het is namelijk helemaal niet erg om het uit te spreken en (gelukkig!) vergaat de wereld niet als je het zegt. Je kunt niet altijd de reactie van de ander inschatten, maar als het goed voelt voor jou dan is dat het belangrijkste argument.

Assertiviteit kan je leren

Ben je niet iemand die zich erg assertief opstelt? Dat is helemaal niet erg, je beschikt over andere geweldige kwaliteiten en eigenschappen waardoor jij uitblinkt in jouw werkzaamheden. Toch is het aan te raden om niet je kaas van jouw brood te laten eten op kantoor, zodat jouw activiteiten ook gezien worden en je hiervoor de juiste waardering mag ontvangen. Vraag bijvoorbeeld aan jouw leidinggevende of je een assertiviteitstraining mag volgen of lees artikelen en boeken over dit onderwerp, zodat je mag groeien als persoon én als werknemer.

 

 

Related posts

Hier komt de naam loodgieter vandaan

Danny

Juridische hulp bij conflictoplossing

Danny

Tips voor het maken van goede notulen

Dagmar

Leave a Comment