Image default
ICT Tips

Basisvaardigheden voor de computer: 3 handige tips

Als ondernemer verwacht je veel van je medewerkers. Er moet een hoop werk verzet worden en het meeste gaat via de computer. Maar je werknemer kan nog zo graag willen, als hij of zij niet handig is met de computer, gaat er een hoop tijd en dus geld verloren. Bestanden raken kwijt, handige toetsencombinaties zijn al helemaal niet bekend en het internet kan een doolhof zijn waar men in verdwaalt. Vooral oudere werknemers zijn vaak niet goed op de hoogte van wat een computer kan. Gelukkig is er nu een eenvoudig opgestelde en overzichtelijke gids om beter met computers te leren omgaan. Kijk in dit gratis e-book met meer informatie, wat er allemaal nog te leren valt. Wij zetten hier alvast enkele tips op een rijtje, zodat jouw werknemers snel aan de slag kunnen.

Kennis van het toetsenbord

Als eerste is het van belang dat je werknemer weet wat de toetsen op het toetsenbord doen en wat de muis kan doen. Dat lijkt voor de hand liggend, maar enkele sneltoetsen kunnen uitermate handig zijn: CTRL-N voor een nieuw document, CTRL-C voor kopiëren of CTRL-A voor alles selecteren. Als je hiervoor telkens met de muis naar de menubalk gaat kost dit veel tijd en wordt er niet efficiënt gewerkt.

Bestanden

Wat zijn de verschillende bestandsformaten en hoe sla je ze op? Voor iemand die niet veel met de computer heeft gedaan, is het handig om te leren hoe je consequent en overzichtelijk bestanden opslaat. Ook omgaan met muziek- of videobestanden, welke programma’s daar voor nodig zijn is nuttige informatie. Het uitleggen van hoe je mappen aanmaakt, bestanden versleept of kopieert kan veel verhelderen. Daarna zul je veel minder snel bestanden kwijtraken omdat je ze niet meer terug kunt vinden.

Internetgebruik

De weg vinden in het internet: voor jongeren gaat dit vrijwel automatisch. Voor een oudere werknemer kan het een onoverzichtelijke massa informatie zijn. Met een duidelijke uitleg over de browsers, zoekmachines en hoe je een zoekopdracht invoert, kan iemand al snel aan de slag. Daarna kan een werknemer leren over het downloaden van documenten, software of werken in de cloud.

Het is zeker niet zo dat oudere werknemers geen interesse hebben in computers. Vaak schrikt het onbekende en het technische hen af. Als deze eerste weerstand overwonnen is, kan vrijwel iedereen met een computer werken. Dure curssussen zijn niet eens nodig. Met dit handige e-book krijgt een oudere werknemer een goede grip op de basisvaardigheden. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en vanzelf meer snelheid bij het werken met de computer. En dat gunnen we toch iedereen.

Related posts

Een kantoorruimte huren: hier moet je op letten

Danny

De optimale voorbereiding op een Leeuwendaal assessment

Danny Bijl

Ga een smartphoneverslaving tegen met deze tricks

Mathijs

Leave a Comment