Image default
Commercieel Eigen bedrijf Financieel

Bedrijf starten met bedrijfsfinanciering of toch met eigen spaargeld?

Om winst te kunnen maken, moet je eerst investeren. Zeker wanneer je een bedrijf wilt starten is het maken van investeringen vaak niet te voorkomen. Maar waar ga je dat van betalen? Kies je voor een bedrijfsfinanciering, of zet je toch je eigen spaargeld in?

Bedrijfsfinanciering

Een manier om de investeringen te kunnen maken die nodig zijn om je bedrijf van de grond te krijgen, is door te kiezen voor het aanvragen van een bedrijfsfinanciering. Dat kan voor startende ondernemers vaak niet zo eenvoudig zijn, hoewel wel dit wél mogelijk is bij Finney bedrijfsfinancieringen, omdat zij je helpen zoeken naar een passende financier. Het voordeel van een bedrijfsfinanciering is dat je niet hoeft in te teren op je persoonlijke financiële reserves. Het nadeel is natuurlijk dat je een afbetalingsverplichting aangaat waar je aan zult moeten voldoen, ook wanneer het je niet voor de wind gaat met je bedrijf. Ook levert een lening je een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) op.

Spaargeld

Spaargeld

Als je goed gespaard hebt, kun je ook overwegen om je eigen spaargeld in te zetten om je bedrijf op te zetten. Belangrijk om daarbij te weten is dat spaargeld momenteel steeds minder waard is, zo blijkt uit een onderzoek van Bank.nl. Dit is het gevolg van een uitzonderlijke hoge inflatie en historisch lage spaarrentes. Je geld wordt dus minder waard en de lage rente kan daar niet tegenop ter compensatie. Daarnaast moet er vanaf een saldo van €50.560 (zonder partner) of €101.300 (met partner) namelijk belasting betaald worden over spaargeld, waarbij de Belastingdienst een fictief rentepercentage hanteert. Dat zijn allemaal goede redenen om je geld nu in vaste zaken te investeren, bijvoorbeeld dus voor de start van je bedrijf.

Risico

Wanneer je een bedrijfsfinanciering aangaat, ga je een risico aan. Je leent geld, dus je krijgt ook een schuldeiser die ook geld wil zien als het allemaal niet zo loopt zoals je gehoopt had. Maar je gaat ook een risico aan wanneer je je eigen spaargeld inzet om je bedrijf te kunnen starten. Je teert dan immers in op je persoonlijke reserves. Daardoor wordt je persoonlijke buffer kleiner. Daar komt bij dat afhankelijk van de gekozen rechtsvorm je zakelijke financiën als ondernemer verweven kunnen zijn met je persoonlijke financiën. Zakelijke schulden of aansprakelijkheid kan dan op jou als persoon verhaald worden. Dan is het wenselijk dat je een goede financiële buffer hebt. Jouw persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering geldt namelijk ook niet voor je zakelijke handelen.

Denk er dus goed over na voordat je een keuze maakt. Aan beide kleven voordelen en nadelen die goed afgewogen moeten worden. Maar wat hoe dan ook geldt, is dat je zonder risico’s te nemen geen bedrijf van de grond kunt krijgen.

Related posts

Aanstekers met logo en andere goede tips voor promotiemateriaal voor jouw bedrijf

Dion

Drie handige tips voor iedere ZZP’er

Danny Bijl

Facturen: wat moet je erop vermelden?

Dion

Leave a Comment