Image default
Finance Financieel Logistiek Tips

Bedrijfsauto aanschaffen: 5 tips

Het aanschaffen van een bedrijfsauto kan in veel gevallen allerlei positieve gevolgen hebben. Zeker wanneer je regelmatig zakelijke ritten maakt of een bezorgdienst hebt kan het je vele voordelen opleveren. Maar waar moet je nu allemaal op letten bij de aanschaf van een bedrijfsauto? We geven je graag wat handige tips mee.

1. Kies de juiste verzekering

Hoewel een autoverzekering altijd belangrijk is, doe je er verstandig aan om voor je bedrijfsauto een bedrijfsautoverzekering af te sluiten. Hoewel je als particulier zakelijke kilometers mag rijden in je privé voertuig, is dit niet het geval wanneer de bedrijfsauto ook voor bezorging of bijvoorbeeld als taxi gebruikt wordt. In dit geval heb je echt een zakelijke bedrijfsautoverzekering nodig.

2. Houd rekening met de bijtelling

Bij de aanschaf van een bedrijfsauto moet je rekening houden met een eventuele bijtelling. Want wanneer je deze auto ook privé gebruikt, is er vaak sprake van een bijtelling van wel 22% van de cataloguswaarde van de auto. Daarentegen kun je de bedrijfsauto wel rekenen tot de bedrijfsmiddelen; en de kosten van de auto komen in dit geval ten laste van de onderneming. DIt betekent natuurlijk dat de kosten voor deze bedrijfsauto weer aftrekbaar zijn van de winst.

3. Vervallen van de bijtelling

Gelukkig is er wel een uitzondering op de bijtellingsregel. Rijd je zo per jaar minder dan 500 kilometer voor privé, dan hoef je geen rekening te houden met deze bijtelling. Wel moet je ervoor kunnen zorgen dat je een goed overtuigend overzicht tot je beschikking hebt waarin je dit aan kunt tonen.

4. Wel of niet leasen?

In veel gevallen kan het voor ondernemers voordelig zijn om een auto te leasen. Bij financiële lease ben je direct economisch eigenaar van de auto, en betaal je de investering maandelijks af aan de bank. In geval van een andere lease ben je geen economisch eigenaar, maar hoef je jezelf ook geen zorgen te maken over zaken als onderhoud en verzekeringen. Let wel op dat bijvoorbeeld private lease erg duur kan zijn.

5. Het kiezen van een bedrijfsauto

De uiteindelijke keuze van bedrijfsauto hangt natuurlijk in grote mate af van de dienst die je verleent. Heb je bijvoorbeeld een taxibedrijf, dan vraagt dit om een andere auto dan wanneer je de auto vooral gebruikt voor het bezorgen van producten. WIl je de auto ook privé gebruiken? Zorg dan dat je een auto kiest die zowel voor de zakelijke als voor de privé doeleinden geschikt is. Zo weet je zeker dat je geen spijt krijgt van je keuze.

Related posts

De 5 beste apps op de werkvloer

Danny

Loonadministratie voor MKB-ondernemers: wat zijn de opties?

Danny

Online koffiebekers laten bedrukken

Danny

Leave a Comment