Image default
ICT Tech Tips

Bedrijfsautomatisering: voordelen en nadelen

Automatisering is niet meer weg te denken uit onze bedrijfscultuur. Logisch natuurlijk, het biedt een oplossing voor vertragende processen waardoor medewerkers weer meer tijd vrij hebben voor andere belangrijke taken. Zo kun je kassasystemen niet wegdenken uit de horeca. Dankzij deze kassasystemen heeft de horeca medewerker meer tijd om service te leveren aan de klant en hoeft er niet handmatig geschreven en gerekend te worden. Automatisering levert kwaliteit en een verlaagde werkdruk en voorziet medewerkers van een ruimer tijdsbestek om taken uit te voeren.

Resultaten

Bedrijfsautomatisering is in te zetten voor verschillende bedrijven en verschillende bedrijfsprocessen. Zo kan als in bovenstaand voorbeeld in de horeca snelle service geleverd worden door het automatiseren van het bestelling proces door middel van een software platform. Maar automatisering biedt ook een oplossing voor andere processen zoals het beheren en verspreiden van documenten, het melden en analyseren van incidenten en het verspreiden van leermateriaal voor medewerkers. Door bepaalde bedrijfsprocessen te automatiseren voorkom je schade en kun je gemakkelijk audits en checks uitvoeren ter verrijking van het risicoprofiel van je onderneming.

Oplossingen

De software suite, geschikt voor zowel grote als kleine organisaties, kan veelal verschillende modules integreren of juist modules zelfstandig van elkaar gebruiken. Automatisering biedt software oplossingen voor zaken als incidentmanagement, informatiebeveiliging, procesmanagement, compliance management maar ook zaken als e-learning en calamiteiten. Zo kunnen korte leertrajecten gemakkelijk verspreid worden onder medewerkers en kunnen de medewerkers snel leren waar, en wanneer ze dat willen. Maar ook oplossingen op het gebied van inspecties, KICK-protocollen en klachtenmanagement kunnen gemakkelijk geautomatiseerd worden.

Voordelen automatisering

Het automatiseren levert dus vele voordelen op. Niet alleen kunnen langslepende processen sneller uitgevoerd worden, ook krijg je een duidelijk overzicht over verschillende zaken. Dit werkt niet alleen in het voordeel van het management, maar ook in het voordeel van de medewerker. Beschikbaarheid kan gemakkelijk ingezien worden bij het maken van een rooster, medewerker tevredenheid kan gemakkelijk gemeten worden door gebruik te maken van online vragenlijsten en medewerkers worden in no-time bijgeschoold met korte en entertainende videotrainingen. Daarbij houden medewerkers meer tijd over voor andere klantgerichte zaken of hoeft de lastige administratie niet langer handmatig uitgevoerd te worden.

Nadelen automatisering

Het automatiseringsproces is een flinke verandering in de bedrijfsomgeving. Werkprocessen worden zodanig aangepast dat dagdelen er wellicht totaal anders uit te komen zien. Medewerkers welke ooit aangewezen waren om de bedrijfsplanning uit te voeren zullen nu wellicht andere taken in het pakket krijgen. Desalniettemin levert deze transformatie uiteindelijk een werkomgeving met een hogere efficiëntie.

Related posts

Stickers als promotiemateriaal

Sander

3 X Tips om meer te bewegen op je werk

Dagmar

De rechten van een OR

Danny

Leave a Comment