Image default
Eigen bedrijf

Bel-me-niet register; aanrader voor een zzp’er of niet?

Een uitstekend initiatief, dat bel-me-niet register, in gedachte in ieder geval. Als particulier is het een instrument om een einde te maken aan willekeurige telefoontjes van bedrijven die iets te verkopen hebben. Helaas mogen bedrijven waar je voorheen iets bij afgenomen hebt je toch gewoon blijven bellen, maar dat neemt niet weg dat een registratie in het register de overlast kan verminderen. Maar hoe zit dit nu eigenlijk als je je inschrijft als zzp’er? Is het dan ook nodig en aan te raden om je in te schrijven bij het bel-me-niet register?

Particuliere inschrijving bel-met-niet register telt niet

Het bel-me-niet register voor particulieren ten spijt ben je bij een inschrijving bij de Kamer van Koophandel niet met je bedrijf ook geregistreerd met je voorkeur om niet gebeld te worden. Andere bedrijven kunnen gegevens uit het handelsregister ophalen en zo zien dat jij een nieuwe ondernemer bent. En aan nieuwe ondernemers kan van alles gesleten worden. Het gevolg is dat je geheid lastig gevallen gaat worden door verkopende partijen. Ook als het nummer dat je gebruikt voor zakelijk doeleinden hetzelfde nummer is dat je al ingeschreven had in het bel-me-niet register.

Telefonische verkoop aan zzp’ers

Per e-mail probeert men allerlei zaken aan je te verkopen, maar per telefoon zijn veruit de grootste boosdoeners de aanbieders van zakelijke energie. Dit terwijl de voordelen van zakelijke energie lang niet altijd even duidelijk zijn. Let goed op je post of email wanneer je iemand gesproken hebt die geprobeerd heeft een aansluiting voor zakelijke energie aan je te slijten. Het feit dat jij nee gezegd hebt wil niet per se zeggen dat er niet gedaan wordt alsof je wel ingestemd hebt. Merk je dit te laat op, dan wordt het moeilijk om het nog terug te draaien.

Een inschrijving in een zakelijk bel-me-niet register neemt niet weg dat je adres ook openbaar is.

Bel-me-niet register voor bedrijven

Het goede nieuws is dat er een zakelijk bel-me-niet register is voor zzp’ers en andere bedrijven. Heb je een BV of een NV, dan kun je hier geen gebruik maken, maar als eenvoudige zzp’er kun je wel de vruchten plukken van het inschrijven bij dit bel-me-niet register. Houd er wel rekening mee als je je gaat aanmelden voor het zakelijke bel-me-niet register dat het zes weken kan duren voordat je inschrijving van kracht gaat. En ook dan zijn er nog steeds bedrijven die je mogen bellen. Dat zijn dan bedrijven die marktonderzoek doen, waar je klant bent geweest of – pas op – eerder al toestemming hebt gegeven dat ze je mogen bellen.

Ingeschreven in bel-me-niet register, maar toch gebeld worden

Het kan zijn dat je je als bedrijf of zzp’er ingeschreven hebt in het zakelijk bel-mij-niet register en tóch gebeld wordt, ondanks dat de beller niet een van de in vorige alinea genoemde rechten daarvoor vergaard heeft. Dat is erg vervelend, want dat betekent dat het bedrijf zich niet aan de regels van het bel-mij-niet register voor bedrijven houdt. Je kunt hier een klacht over indienen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Om een einde te maken aan telefoontjes voor marktonderzoek bewandel je een andere weg. Je regelt dit via het MOA Onderzoeksfilter.

Ook je adres is openbaar in het Handelsregister als zzp’er

Niet alleen je telefoonnummer ligt te grabbel wanneer je eigenaar bent van een eenmanszaak (maar ook bij een vof of maatschap). Ook je privéadres is zichtbaar in het Handelsregister op de website van de Kamer van Koophandel. Dit kun je niet oplossen door je in te schrijven in het zakelijke bel-me-niet register. Wil je deze gegevens afschermen, dan moet er sprake zijn van een ‘waarschijnlijke dreiging’. Je kan dan een onderbouwd verzoekschrift aan de KvK sturen. Dat mag echter alleen als je zelf als maatregelen hebt getroffen die de bekendheid van jouw privéadres verkleinen. Lukt het je om je verzoek gehonoreerd te krijgen, dan is je adres niet meer openbaar. Deurwaarders, bestuursorganen, notarissen en advocaten kunnen het echter nog wel opzoeken.

Suggesties van de KvK tegen overlast voor bedrijven

De Kamer van Koophandel draagt naast het bel-me-niet register voor zzp’ers en andere bedrijven een aantal halfslachtige suggesties aan om de overlast die zij zelf in de bron veroorzaakt te verminderen. Bijvoorbeeld om een zakelijk telefoonnummer te nemen. Dan word je wel gebeld door bedrijven die je wat willen verkopen, alleen niet op je privénummer. Ook stellen ze voor je bedrijf op een ander adres te vestigen dan je privéadres, wat voor de beginnende zzp’er niet zonder meer een haalbare optie is. Om je persoonlijke naam te verbergen, raad de KvK je aan deze niet in de bedrijfsnaam te verwerken.

Related posts

Beter opvallen

Danny

Een aansprakelijkheidsverzekering, alles wat je moet weten

Mathijs

De beste tips om beter op te vallen met je beursstand

Danny

Leave a Comment