Image default
Logistiek Tips

Het belang van een goede verpakking

Ben je een ondernemer die via een webshop artikelen aan particulieren verkoopt? Of ben jij actief in een branche waarin het gaat om het leveren van goederen aan andere bedrijven, business-to-business? Of het nu gaat om losse items die thuis bezorgd worden of pallethandel, in alle gevallen is het transport van de goederen naar je klanten een belangrijk onderdeel van je bedrijfsproces.

Goederen beschermen tijdens transport

Het transport van de bestellingen moet snel gepland en uitgevoerd kunnen worden. Levering binnen 24 uur wordt tegenwoordig vaak verwacht door klanten en is al eerder regel dan uitzondering. Daarnaast moet het transport natuurlijk veilig verlopen voor de goederen, je wilt immers niet dat er veel beschadigd aankomt bij je klanten. Dit levert niet alleen ontevreden klanten op, maar ook nog eens hoge vervangingskosten en extra transportkosten. Hoe je goederen het best kunt beschermen tijdens het transport? Met degelijk verpakkingsmateriaal.

Buitenkant van de verpakking: karton

Een van de meest duurzame en stevige materialen om artikelen aan de buitenzijde te beschermen tijdens vervoer is karton. Er zijn diverse verpakkingsmaterialen van karton, zoals kartonnen dozen, kokers, platen of hoekprofielen die de goederen beschermen. Kies altijd voor een verpakking die past bij de vorm van het te vervoeren artikel, en maar net iets groter is. Zo mag een artikel bijvoorbeeld niet teveel ruimte in een doos hebben om te gaan schuiven. Daarnaast bespaar je door overmatig grote verpakkingen te voorkomen ook nog eens op transportkosten. Met overdadig grote verpakkingen kan immers minder meegenomen per vracht waardoor de transportkosten per artikel hoger zijn.

Binnenzijde van de verpakking: noppenfolie

Niet alleen de buitenzijde van de verpakking is van belang. Ook de beschermlaag aan de binnenkant tussen het artikel en het karton beschermt tegen beschadiging. Een van de meest geschikte materialen hiervoor is noppenfolie, ook wel bubbeltjesplastic, bubbeltjesfolie of luchtkussenfolie genoemd. Het folie bestaat in feite uit talloze kleine luchtkussentjes die de goederen beschermen tegen schokken, stoten of krassen. Noppenfolie is eenvoudig om de meest uiteenlopende vormen te vouwen en met tape vast te zetten, maar is ook goed te gebruiken om lege ruimtes in een verpakking mee op te vullen. Nog een ander voordeel? Het heeft een isolerende werking tegen hitte of kou en beschermt tegen vocht.

Extra pluspunt voor de meest ondernemers: karton en noppenfolie zijn allebei erg sterk maar toch laag in gewicht, waardoor je op de vaak hoge transportkosten bespaart!

Related posts

4 goede redenen om SEO voor je website uit te besteden

Danny Bijl

Veilig data delen: vijf tips

Danny

Beginnen als ZZP’er: bevrijdend, maar niet vrijblijvend!

Danny

Leave a Comment