Image default
Financieel Nieuws Ondernemen

Belangrijkste veranderingen in het nieuwe regeerakkoord voor ondermemers

Het zal weinig mensen ontgaan zijn, het nieuwe regeerakkoord is gepresenteerd. De afgelopen maanden stonden in het teken van de onderhandelingen. Verschillende regeringspartijen moesten tot een akkoord komen. De inhoud van dit akkoord geeft aan wat de consequenties worden. Ook voor ondernemers gaat er het een en ander veranderen. We noemen de belangrijkste zaken.

Laag btw-tarief wordt verhoogd in het nieuwe regeerakkoord

Het lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%. Dit betekent dat we 3% meer geld kwijt zijn aan de eerste levensbehoeften. Omdat de inkomstenbelasting voordeliger wordt heeft de overheid als tegenmaatregel het btw-tarief verhoogd. Vooral horeca- en supermarktondernemers zullen dit gaan merken.

Dividend- en vennootschapsbelasting

De belasting die bedrijven over dividend betalen, wordt afgeschaft. Tot en met dit jaar moeten bedrijven 15% belasting betalen over de dividend die zij uitkeren aan de aandeelhouders. De vennootschapsbelasting verandert ook en gaat van 25% naar 21%.

Klimaatakkoord

Ander belangrijk speerpunt voor de coalitiepartijen was het klimaatakkoord. De CO2 uitstoot moet fors naar beneden. Er moeten nieuwe (groene) energiebronnen gebruikt gaan worden. Daarnaast is besloten om de vijf resterende kolencentrales voor 2030 te sluiten. Woningcorporaties die hun huizen duurzamer maken krijgen korting op de verhuurdersheffing.

Kilometerheffing vrachtverkeer

Een andere maatregel in het klimaatakkoord is het invoeren van een kilometerheffing op vrachtverkeer. De mate van vervuiling van het voertuig bepaald de hoogte van de heffing. Het registratiesysteem zal vergelijkbaar worden met het Mautsysteem van Duitsland. Hiermee wil de overheid de transportsector stimuleren om voertuigen met weinig tot geen uitstoot te gaan gebruiken.

Arbeidsmarkt

Om de flexibilisering van de arbeidsmarkt af te remmen wordt het eenvoudiger voor werkgevers om werknemers een vast contract aan te bieden. Bedrijven met weinig personeel hoeven zieke medewerkers nog maar één jaar door te betalen. Vervolgens wordt ook het bijzonder verlof bij de geboorte van een kind veranderd. Een partner krijgt vijf dagen betaald verlof i.p.v. twee.

Digitale veiligheid

De overheid heeft ook een belangrijk punt aangescherpt, namelijk de digitale veiligheid. Er zal behoorlijk in geïnvesteerd gaan worden. Er wordt in eerste instantie 95 miljoen euro gereserveerd. Daarnaast gaat de overheid bedrijven stimuleren om aan de ‘cybersecurity’ te werken.

Defensie

Het ministerie van Defensie heeft na jarenlang bezuinigen duidelijk aangegeven dat het zo niet langer kan. In het nieuws is al voldoende aandacht besteed aan zaken waar bezuinigingen geen goed aan hebben gedaan. Daarom geeft de overheid volgend jaar 1,5 miljard euro extra uit aan defensie.

 

Voor ondernemers zijn de genoemde zaken overigens de belangrijkste wijzigingen. Hoewel het een en ander nog kan veranderen is de trend gezet. Minder belasting op opbrengsten maar meer belasting over uitgaven. Daarnaast onderneemt de overheid stappen om de arbeidsmarkt en werkgelegenheid te verbeteren. Het klimaat krijgt daarnaast een hogere prioriteit in het nieuwe regeerakkoord.

Related posts

Reserveer tijd voor NEN2580

Danny

Creatief met het versturen van pakketjes

Danny

Wat kan een virtual assistant voor jou als zzp’er betekenen?

Dion

Leave a Comment