Image default
Logistiek Tips

Bespaar op je zakelijke autokosten door het gebruik van een deelauto

Bedrijfsauto’s kosten veel geld voor een bedrijf, en dat terwijl ze een groot gedeelte van de dag op het parkeerterrein van je bedrijf stilstaan. Het is mogelijk om te besparen op je bedrijfskosten door de auto’s met andere zakelijke gebruikers te delen. De deelauto is het nieuwe alternatief voor de zakelijke gebruiker.

Het delen van de auto is onder particulieren al een hele tijd sterk in opkomst. Er zijn mensen die gebruik maken van Greenwheels, of ze delen een auto samen met een familielid. Zo zijn er nog meer mogelijkheden om een auto van een ander te lenen.

De deelauto

Bezoek je slechts af en toe een klant of ga je maar zelden zakelijk op pad met de auto, dan kan een deelauto een interessant alternatief zijn. Een deelauto kan daarnaast ook gebruikt worden door andere medewerkers van het bedrijf die ook maar zelden op pad gaan. Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat 1 op de 5 Nederlandse bedrijven een deelauto in bezit hebben die door meerdere medewerkers gebruikt kan worden. De verwachting is dat dit alleen nog maar meer zal toenemen in de loop der jaren.

Voordelen

Het gebruik van een deelauto door meerdere medewerkers zal niet alleen de kosten verlagen, maar het zal ook de parkeerdruk op je bedrijfsterrein verminderen. Waar voor veel medewerkers een aantal jaren geleden een auto als belangrijk statussymbool werd beschouwd én als belangrijke arbeidsvoorwaarde, tegenwoordig is een auto voor veel medewerkers alleen nog maar een gebruiksvoorwerp. Het kan ook interessant zijn om een auto te delen met meerdere bedrijven in jouw omgeving en de kosten daarvan te delen. Niet alleen voor het bedrijf zal dit in kosten schelen. Ook medewerkers die geen recht hebben kunnen op deze manier een leaseauto krijgen. De medewerkers zullen hiervan profiteren door geen benzine, onderhoud, belastingen en autoverzekering te hoeven betalen.

Poolauto

Ook kun je een deelauto heel goed als poolauto inzetten. De auto staat bij een aanbieder voor de deur en een medewerker kan dan via een website of callcenter van de aanbieder de auto reserveren. Een bijkomend voordeel is dat je geen omkijken hebt naar verzekeringen voor de auto, want dat is ook allemaal geregeld bij een deelauto. De deelauto kan door je medewerker bij de aanbieder worden opgehaald en de sleutel uit een kluisje halen of de auto openen en starten met een speciale kaart. Het gereden aantal kilometers wordt geregistreerd en de factuur wordt naar jouw bedrijf gestuurd.

Op deze manier hoef je zelf niet meer om te kijken naar het wagenparkbeheer van jouw bedrijf. Alles wordt geregeld door de aanbieder van de deelauto’s. Bovendien heb je als werkgever een beter inzicht in het gereden aantal kilometers doordat je zelf de factuur krijgt toegestuurd. En je hebt daarnaast ook geen omkijken meer naar onderhoud, het uitvoeren van reparaties, de verzekering en het schoonmaken van de deelauto’s.

Diverse initiatieven

Naast de shared fleet-programma van Greenwheels is er tegenwoordig ook een initiatief op de Amsterdamse Zuidas. Daar staan een aantal Audi’s klaar voor de zakelijke ritten. Werknemers van aangesloten bedrijven op de Zuidas kunnen nu makkelijker met openbaar vervoer naar het werk en een deelauto gebruiken als ze een zakelijke afspraak buiten de deur hebben. Voordeel: meer mensen met openbaar vervoer, minder drukte op de weg en in parkeergarages en minder CO2-uitstoot.

Greenwheels heeft als voordeel dat de auto’s direct beschikbaar zijn. Je kunt deze vlak voordat je wilt vertrekken boeken. Je betaal ook niet per dag of dagdeel, maar per kwartier en per kilometer, dus alleen voor de tijd en kilometers dat je de auto ook daadwerkelijk gebruikt.

Related posts

Flyers: het juiste ontwerp voor jouw bedrijf

Danny

Creatief omgaan met enveloppen

Mathijs

Tijdreis door de Samsung Galaxy – 9 jaar aan de top

Danny

Leave a Comment