Image default
Commercieel Nieuws Personeel

Besparen op de energiekosten

Voor zowel de kosten als voor het milieu is het van belang om het stroomverbruik op kantoor zoveel mogelijk te beperken. Er zijn genoeg artikelen die je vertellen je bedrijfspand beter te isoleren of je andere dure projecten adviseren. Wij geven tips die weinig moeite en geld kosten, maar waardoor je flink bespaart op de energierekening.

Koelen en verwarmen

Let op de instellingen van de klokthermostaat: zijn ze nog actueel en goed afgestemd op de bedrijfstijden? Het zou jammer zijn als de verwarming aanstaat terwijl het bedrijf gesloten is, houd hierbij ook rekening met de zomer- en wintertijd. En is de airco gekoppeld met de verwarmingsinstallatie? Als de koeling wordt aangezet, daalt de temperatuur in de ruimte. Op een gegeven moment kan de thermostaat reageren en slaat de verwarming aan. Waarop de koeling weer extra zijn best doet om de warmte te compenseren. Dit zorgt voor een onnodig hoog energieverbruik.

Koelen en verwarmen op kantoor
Bron afbeelding

Verlichting

De helft van het elektriciteitsverbruik in kantoren gaat naar verlichting, terwijl we op het gebied van verlichting al jaren progressie in energiebesparing kennen. Door de gloeilampen en de TL-verlichting te vervangen door LED-verlichting perk je de energierekening in. LED-lampen verbruiken maar liefst 85% minder energie dan een vergelijkbare gloeilamp. Daarbij gaan ze 50 keer langer mee dan gloeilampen. Met een bewegingssensor op de verlichting bespaar je ook flink. Zo ben je niet afhankelijk van je personeel dat vergeet het licht uit te doen.

Zonwering

Zonwering helpt energieverspilling tegen te gaan. De luchtbuffer tussen het raam en de zonwering zorgt voor een extra isolatielaag die naar twee kanten werkt. Houd binnenzonwering zoals shutters, jaloezieën en gordijnen tijdens de koude dagen ‘s nachts gesloten. Buitenzonwering die aansluit op het raam, denk aan shutters, screens en rolluiken, zorgen ook voor extra isolatie. Als je de zonwering bij koud weer sluit komt er een stuk minder koude lucht bij de ramen en blijft de binnentemperatuur stabieler. Naast dat rolluiken isolerend werken, zijn ze ook inbraakwerend. Zo bescherm je je bedrijfspand meteen tegen ongewenste gasten. Rolluik prijzen zijn afhankelijk van het materiaal en de bediening. Indien je een rolluik van aluminium laat plaatsen bij een raam van 150 x 200 cm met een elektrische schakelaar, kost je dat ongeveer € 500.

Zonwering op kantoor
Bron afbeelding

Apparatuur

Laat kantoorapparatuur nooit onnodig aan. Uiteraard willen we niet dat de productiviteit wordt aangetast door het wachten op opstartende kantoorapparatuur. Toch bespaar je veel energie door computers automatisch in slaapstand te laten gaan, en door ervoor te zorgen dat er buiten werktijden geen onnodige apparatuur aan blijft. Denk eens aan de waterkoeler, koffieautomaten, magnetrons, vaatwassers en radio’s. Schakel deze met behulp van een schakelklok uit buiten gebruikstijd en bespaar eenvoudig geld.

Related posts

Op welke wettelijke gronden mag je een werknemer ontslaan?

Dion

AVG-wet, wat moet je doen als ondernemer?

Mathijs

Jouw bedrijfsverhaal als pakkende film gebracht

Danny

Leave a Comment