Image default
Eigen bedrijf Financieel Juridisch

Bestelautoverzekering – de belangrijkste zaken

Iedere dag wordt er in Nederland gebruik gemaakt van meer dan een miljoen bestelauto’s. Voor de meest uiteenlopende werkzaamheden worden iedere morgen allerlei busjes gestart. Al deze bestelauto’s nemen deel aan het verkeer. En in de laadruimte worden meer en minder kostbare spullen vervoerd. Deze zaken zorgen voor een bepaald risico. Voor ondernemers die zich voldoende willen verzekeren is er de bestelautoverzekering. In dit artikel de ins-en-outs.

Wat is een bestelautoverzekering?

Een bestelautoverzekering is een verzekering speciaal voor bestelauto’s. Dit klinkt logisch maar het is goed om te weten dat deze verzekering wel degelijk verschilt van een ‘normale’ autoverzekering. Bij een bestelautoverzekering wordt de premie bepaald door hetgeen jij opgeeft met de bestelauto te doen. Je kunt je voorstellen dat een koeriersdienst meer risico loopt op schade. Zij nemen immers de hele dag deel aan het verkeer. Een bus van een timmerman staat de hele dag bij de bouwplaats. Deze loopt weer meer risico op inbraak vanwege de waardevolle gereedschappen. Een bestelautoverzekering is er dus voor om een verzekering op maat te bieden. Diks verzekeringen is een bedrijf die jou kan adviseren over de juiste bestelautoverzekering.

Wat te doen bij gestolen lading?

Het kan je gebeuren dat de inhoud van je bestelauto wordt gestolen. Dit is erg vervelend. Zeker omdat de meeste verzekeraars standaard geen schadevergoeding betalen voor gestolen inhoud van je bestelauto. Het verzekeren van een bestelauto is dus geen zekerheid dat gestolen lading wordt vergoed. Je moet daar afspraken over maken met de verzekering. Als je daar een polis voor bent overeengekomen is het nog steeds niet altijd vanzelfsprekend dat je een vergoeding krijgt. Je moet namelijk wel de risico’s uitsluiten. Daarvoor worden soms maatregelen voorgeschreven zoals bijvoorbeeld extra sloten op de laadruimte. Of geen ramen in de laadruimte, of in ieder geval afgeplakt. Informeer dus bij je verzekeraar waar je wel of niet voor verzekerd bent. Als er sprake is van schade aan het voertuig, ontstaan door de inbraak, dan wordt dit overigens wel uitgekeerd.

Schade tijdens het werktijd

Schade aan je voertuig tijdens werktijd kun je altijd indienen bij je verzekeraar. De risico’s op schade op de bijvoorbeeld de bouwplaats zijn vaak groter. Dan is er ook lang niet altijd een schuldige aan te wijzen. Je moet wel minimaal WA plus casco verzekerd om de schade te kunnen claimen. Ben je alleen WA verzekerd dan krijg je dus niets. Tenzij je duidelijk een schuldige partij hebt. Dan kun je die aansprakelijk stellen.

Schade tijdens privé-gebruik

Er wordt door veel gebruikers van een bestelauto ook gebruik gemaakt van het voertuig in eigen tijd. Een bestelautoverzekering dekt dan nog steeds de schade. Wat wel belangrijk is om te weten, dat je werkgever jouw aansprakelijk kan stellen. Als de schade ook nog eens door jou toedoen is ontstaan dan kost het je dus wel degelijk geld. Ook als schade buiten jouw schuld is ontstaan maar er geen aansprakelijke partij is, dan kan de baas de kosten bij jou claimen. Misschien is het daarom goed om te weten hoe je werkgever hier in staat.

Een bestelautoverzekering is ideaal voor de ondernemers om een verzekering op maat af te sluiten. Je betaald dan niet voor allerlei risico’s die voor jou niet van toepassing zijn. Als werknemer is het belangrijk dat je weet wat de regels tijdens en buiten werktijd zijn.

Related posts

Omgaan met phishing, praktische tips

Mathijs

Personeel behouden begint bij jezelf

Mathijs

7 gratis tools die elke startende ondernemer van pas zullen komen

Danny

Leave a Comment