Image default
Financieel

Blijf op de hoogte van de situatie van jouw pensioen

De één is er meer mee bezig dan de ander. Toch hebben we er allemaal mee te maken, ons pensioen. Er is veel om te doen, en het valt niet mee om te weten waar je aan toe bent. In feite zijn er vier groepen mensen. De gepensioneerden, de mensen die binnen 20 jaar met pensioen gaan. En de groep die nog meer dan 20 jaar moet werken alvorens pensioengerechtigd te zijn. De vierde groep zijn de ondernemers die zelf een voorziening moeten treffen. Iedere groep heeft zo zijn eigen interesse als het om pensioen gaat. Waar kun je nu op de hoogte blijven over de opbouw en uitvoering van jouw pensioen? Hieronder een overzicht.

Je pensioenuitvoerder

Voordat je overal gaat zoeken naar details over je pensioen, kun je het beste beginnen bij je pensioenuitvoerder. Zij kunnen (en moeten zelfs) jouw informeren over de details van je pensioenopbouw. Jaarlijks ontvang je bericht van het opgebouwde pensioen. Je kunt daarin onder andere vinden wat je uitgekeerd krijgt als je pensioengerechtigd bent. Daarnaast wat een eventuele partner en/of kinderen ontvangen als jij komt te overlijden. De voorwaarden van de pensioenopbouw en de bijbehorende premies moeten ook door de uitvoerder worden verstrekt. Meestal wordt je doorverwezen naar de website van de betreffende instantie. Als je daar geen wijs uit kunt worden, vraag dan je werkgever. Die kan over het algemeen vragen aan de pensioenuitvoerder om voorlichting te geven.

Rijksoverheid

De overheid stelt de regels op rondom de pensioenopbouw en uitkering daarvan. Deze regels zijn op het oog complex. Maar op de website van de rijksoverheid worden de regels uitgelegd. Er wordt een mooi overzicht weergegeven van de vragen die je kunt hebben. Deze linken weer door naar de informatie die je wellicht zoekt. Dit is niet alleen handig voor mensen die bijna aan hun pensioen toe zijn. Ook de jongere generatie moet weten hoe het in elkaar steekt. Als je op tijd een plan hebt, kun je misschien zelf invloed hebben op het moment dat je stopt met werken. Goed om eens te lezen zijn de nieuwsberichten die worden weergegeven op deze pagina. Zo kun je de actuele zaken rondom pensioenen op de voet volgen.

Sociale Verzekeringsbank

De AOW leeftijd is over het algemeen een goede graadmeter voor je pensioenleeftijd. De sociale verzekeringsbank heeft daar een rekenmiddel voor. Als je verschillende pensioenen hebt opgebouwd, kan de pensioengerechtigde leeftijd variëren. Maar de ontwikkeling van de stijgende AOW-leeftijd heeft ons geleerd dat de pensioenleeftijd deze uiteindelijk volgt.

Mijn pensioen

Naast de informatie de rijksoverheid op haar website biedt, kun je terecht op de website van Mijn Pensioenoverzicht. Als je hier inlogt met je DigiD vind je alle opgebouwde pensioenen in één overzicht. Ook je AOW uitkering inclusief AOW leeftijd (volgens de huidige regels) vind je in dit overzicht. Dit is de ideale manier om te zien wat je op de verschillende leeftijden gaat ontvangen. Aan de hand van deze getallen kun je een financieel plan maken. Met dit plan kun je wellicht zelf bepalen wanneer je stopt met werken. Zeker voor de jonge generatie geldt dat er steeds langer doorgewerkt moet worden. Ondanks dat het een ver-van-je-bed-show kan lijken, is het belangrijk dat je voorbereid bent. Als je nog 40 jaar moet werken, heb je 40 jaar de tijd om extra te sparen zodat je straks niet nog langer hoeft te werken. Moet je nog 5 jaar en wil je dan eerder stoppen, dan moet je in korte tijd veel sparen.

Uiteraard is er veel informatie te vinden over het onderwerp pensioen. Het is de laatste tijd steeds in het nieuws. Een en ander heeft te maken met de vergrijzing van Nederland. Steeds meer mensen (gepensioneerden) zijn afhankelijk van minder mensen (werkend Nederland). Zorg dat je voorbereid bent, en controleer af en toe of er voor jou wat veranderd.

Related posts

Financiële innovaties die jouw leven makkelijker maken

Mathijs

Zwangerschapsverlof als zzp’er, hoe werkt het?

Dion

Krediet voor de zelfstandig ondernemer

Danny

Leave a Comment