Image default
Eigen bedrijf Financieel Tips

Boekhouden als zzp’er: 5 redenen om dit zelf te doen

Uitzonderingen zijn er altijd, maar de boekhouding is over het algemeen niet de favoriete bezigheid van de meeste ondernemers. Het leuke is dat je ziet hoeveel geld er binnen gaat komen. Maar over het algemeen is dit toch een taak die je het liefste uitbesteed aan iemand die ervoor geleerd heeft. Toch is het goed om zelf de boekhouding te doen. Het is leerzaam, je hebt de volledige controle en het kan zelfs leuk worden. Deze 5 redenen kunnen je helpen om de boekhouding zelf te gaan (of blijven) doen.

Gebruik een handig hulpmiddel

Niet iedereen heeft een opleiding tot boekhouder gevolgd. Dat hoeft ook helemaal niet. Op internet is er altijd wel een goed boekhoudprogramma voor zzp’ers te vinden. Dit programma is je steun en toeverlaat als je vast dreigt te lopen. Je betaalt een maandelijks bedrag, meestal tussen 10 en 25 euro, om het programma te gebruiken. Het voordeel is dat een hoop geautomatiseerd is, en het een veredelde invuloefening wordt. Het aanbod is groot, waardoor je het geschikte programma voor jouw type bedrijf kunt kiezen.

Het is goedkoper

Iedere ondernemer moet goed op de uitgaven letten. Een boekhouder is verre van goedkoop. Door het zelf te doen, eventueel met behulp van een boekhoudprogramma, spaar je een hoop geld uit. Het bedrag kan voor een kleine ondernemer al oplopen tot honderden euro’s per jaar. Dat geld wil je toch liever in je zak houden?

De controle

De controle

Ben jij een ondernemer die het lastig vindt om zaken uit handen te geven? De financiële huishouding van je bedrijf is misschien wel het belangrijkste onderdeel. Door zelf de boekhouding te doen, houd je de controle over de financiën. Bovendien krijg je zo beter inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. En daar kan je bij toekomstige keuzes weer goed op inspelen.

Beter voor je klanten

Door zelf de boekhouding te doen, help je je klanten. Je krijgt meer kennis en inzicht in je eigen handelen en financiën, maar ook in de denk- en werkwijze van klanten. Hierdoor kan je zowel je huidige klanten als je toekomstige klanten nog beter gaan helpen. Zowel jij als de klanten worden er beter van als je zelf de boekhouding doet.

Time is money (en kennis is macht)

Belangrijke financiële beslissingen overleg je nu misschien wel met je boekhouder. Vooropgesteld: het is altijd goed om overleg te voeren, zeker bij belangrijke keuzes. Maar als je zelf volledig op de hoogte bent van de financiële positie van je bedrijf, waarom zou je dan nog met een boekhouder overleggen? Door zelf de boekhouding te doen, wordt het allemaal een stuk efficiënter. Je wordt een betere strateeg, omdat je alle benodigde kennis in je hoofd hebt.

Related posts

6 potentiële afleidingen tijdens het thuiswerken en hoe je ze vermijdt

Dion

Zo zorg je voor een perfecte urenverantwoording als ZZP’er

Danny

Waarom een energielabel belangrijk is als pandeigenaar

Danny

Leave a Comment