Image default
Eigen bedrijf Financieel Ondernemen

Boekhouder zzp: heb ik hem in 2019 wel nodig?

De administratie is een van de dingen waarmee je te maken krijgt als zzp’er. Wanneer je net begint met ondernemen zal dit makkelijk zijn om bij te houden. Maar als je gaat groeien en minder tijd over hebt wordt het lastiger om het zelf bij te houden. Gelukkig zijn er dus boekhouders die dit voor je doen. Maar vraag jij je af of je een boekhouder wel echt nodig hebt? Lees dan verder!

Wat doet een boekhouder voor mij als zzp’er?

Op het gebied van administratie komt een hoop kijken. Je moet namelijk zelf facturen versturen, elk kwartaal de omzetbelasting doen en één keer per jaar de inkomstenbelasting. Ook al is tegenwoordig veel geautomatiseerd,  toch kost de administratie nog steeds tijd. En je zult altijd zien dat het net niet uitkomt als je de administratie moet doen. Vooral als het uitzoekwerk wordt.

Een boekhouder neemt dit van je over. Wel zal je af en toe zelf wat moeten uitzoeken voor je boekhouder. Maar hij of zij neemt je al snel veel tijd en uitzoekwerk uit handen, doet je belastingaangiften, voorziet je van antwoorden op financiële vragen en misschien stelt hij zelfs de facturen voor je op en verstuurt ze. Hiermee koop je voor jezelf iets heel belangrijks; rust. Je weet zeker dat je boekhouding altijd op tijd en goed wordt gedaan. En dat is best wat waard als je drukker wordt.

Wanneer heb ik een boekhouder nodig?

Een boekhouder is niet verplicht en mocht je het leuk vinden om zelf je administratie bij te houden dan is het zeker niet nodig. Een boekhouder inhuren als zzp’er is handig als:

  • je zelf niets met financiën hebt
  • je maandelijks veel facturen moet versturen of deadlines zijn moeilijk te halen omdat je het erg druk hebt.

Door een boekhouder in te huren hoef je je zelf geen zorgen meer te maken over de boekhouding, dit wordt allemaal voor je gedaan.

Voor en nadelen boekhouder

Boekhouder

Elk voordeel kent zijn nadeel en elk nadeel kent zijn voordeel. Dat geldt ook bij het inhuren van een boekhouder.

Voordelen

  • Een van de grootste voordelen is dat je tijd bespaart
  • Een boekhouder zorgt dat al je belastingaangiftes op tijd worden verstuurd zodat je geen boetes krijgt
  • Een boekhouder is gespecialiseerd in boekhouding en dankzij zijn kennis zul je niet snel teveel belasting betalen

Nadelen

  • Een boekhouder kost geld
  • Door je gehele boekhouding over te laten heb je zelf minder grip op je cijfers

Met je boekhouder kan je afspreken welk deel van je boekhouding je als zzp’er zelf doet en wat je door de boekhouder laat doen.

Wat mag een boekhouder voor jou als zzp’er kosten?

Het inhuren van een boekhouder betekent een extra kostenpost. De meeste boekhouders werken met een maandelijks bedrag. Je geeft aan hoeveel mutaties je maandelijks verwacht en of je ook de omzet en inkomstenbelasting wilt laten doen. Aan de hand van welke diensten jij de boekhouder wilt laten doen berekent hij op basis daarvan voor jou een maandelijks tarief. Kosten kunnen variëren van 50 tot 125 euro in de maand.

Related posts

Tips om te ondernemen vanuit huis

Mathijs

Hoe voorkom ik schijnzelfstandigheid als zzp’er?

Dion

Jouw uren tellen mee!

Danny

Leave a Comment