Image default
Tips

Carrièremove voor ondernemers: een traineeship

Ben je nog niet zo heel lang geleden voor jezelf begonnen, maar kom je er nu achter dat het ondernemerschap toch niet helemaal jouw ding is? Of heb je pas onlangs bedacht dat je passie toch ligt in heel ander werk, of in een andere sector? Een andere studie gaan volgen is niet altijd mogelijk. Dit kost zo weer drie of vier jaar, en er komt geen brood op de plank gedurende die tijd. Maar wist jij dat er ook een andere manier is om een carrièremove te maken? Waarbij je zelfs met een hele andere studieachtergrond, binnen twee jaar een diploma op zak kunt hebben én beschikt over werkervaring? Hoe? Door een traineeship te gaan volgen! Hieronder lees je meer over twee populaire traineeships, namelijk in de IT en bij de overheid, en over de voordelen van het volgen ervan.

Traineeships in de IT

De wereld is de afgelopen decennia al behoorlijk veranderd door ontwikkelingen op het gebied van IT, en er komen dagelijks nieuwe toepassingen bij. Niet gek dat er dus veel vraag is naar IT-professionals. Met een traineeship ben je dit binnen enkele jaren. Zo investeer je in jezelf voor de toekomst, en help je de toekomst vorm te geven. Populaire traineeships in de IT zijn bijvoorbeeld informatiemanagement, cyber security en data analytics. Heb je geen studieachtergrond in de IT? Wees niet bang, want bij een traineeship wordt meer gelet op vaardigheden en talenten. Wist je dat negentig procent van de trainees geen IT-achtergrond heeft? Als generatie Y heb je bovendien waarschijnlijk al veel meer IT-kennis dat je beseft.

Traineeship bij de overheid

Alleen maar zeuren over wat onze overheid allemaal verkeerd doet? Dat is zo passe! Steeds meer mensen kijken naar mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de maatschappij. Helaas leeft nog onder veel mensen het idee van een stoffige en hiërarchische overheid. Onterecht, want bij de overheid is echt al wel een transitie gaande. Wil jij bijdragen aan bijvoorbeeld een verdere digitalisering bij overheidsinstanties, of helpen de gemiddeld genomen oude arbeidspopulatie bij de overheid mee te nemen tijdens een veranderproces? Dat kan met een traineeship bij de overheid, bijvoorbeeld op het gebied van informatiemanagement of veranderkunde.

Redenen om te kiezen voor een traineeship

Redenen om te kiezen voor een traineeship

Het volgen van een traineeship heeft diverse voordelen:

– Traineeships bestaan uit een persoonlijk ontwikkelprogramma gecombineerd met een opleiding. Je werkt en leert tegelijkertijd, iets dat veel ondernemers aanspreekt aangezien zij vaak erg pragmatisch zijn ingesteld;

– Je gaat direct aan de slag bij toonaangevende opdrachtgevers;

– Je ontvangt salaris vanaf de start van de traineeship;

– Je krijgt direct een vast contract. Je hebt de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen, zonder dat je gelijk zonder inkomsten komt te zitten; en

– Bij een traineeship hoef je geen opleidingskosten te betalen.

Algemeen genomen duurt een traineeship twee jaar. Gedurende deze tijd ben je negentig procent van de tijd aan het werk. De overige tien procent steek je in opleidingsdagen en de voorbereidingen daarop. Wat je gaat doen na afloop van de traineeship? Dat bepaal je zelf. Ongeveer negentig procent van de trainees krijgen direct na afloop een baan aangeboden. Is dat ook bij jou het geval, dan kun je weer in loondienst gaan werken. Wil je met al je nieuwe kennis en ervaring toch weer verder als ondernemer? Dat is uiteraard ook mogelijk.

Related posts

3 redenen om te beginnen met factoring als mkb’er

Danny Bijl

Een nieuwe website bouwen: 3 overwegingen

Danny

Verstandig investeren en handelen in whiskey

Dion

Leave a Comment