Image default
ICT

Computer stuk? Vernietig uw harde schijf

Veel mensen weten niet dat data op een harde schijf beschikbaar blijft, ook al is de computer of laptop in zijn geheel stuk gegaan. Wilt u er zeker van zijn dat gevoelige gegevens goed beschermd blijven, ook als uw computer kapot is? Overweeg dan om uw gegevens extra te beschermen door een harde schijf compleet te (laten) vernietigen. Zo voorkomt u dat gevoelige gegevens onverhoopt in verkeerde handen terecht komen.

Belang van vernietigen harde schijf is groot

Als een computer niet meer werkt, betekent dit niet in alle gevallen dat de bestanden die op de computer stonden ook niet meer terug te halen zijn. Een gevoelig punt, want een afgedankte computer bestaat uiteindelijk uit losse onderdelen die op één of andere manier toch weer bij een nieuwe gebruiker terecht kunnen komen. Dit geldt overigens ook voor laptops. Ook als de harde schijf zelf defect is, blijven gegevens nog wel aanwezig op de schijf. Het zou niet voor het eerst zijn dat belangrijke gegevens op die manier in verkeerde handen terecht komen. De gevolgen daarvan kunnen dramatisch zijn. Het belang van het compleet vernietigen van de harde schijf is daarom groot. Het voorkomt dat uw bedrijfsgegevens letterlijk op straat komen te liggen.

Harde schijven laten vernietigen

Als u voorgoed afscheid wilt nemen van de gevoelige data op een harde schijf, wees dan verstandig en zorg ervoor dat deze definitief en onherstelbaar vernietigd wordt. Het vernietigen van een harddisk kan op diverse manieren. Het meest rigoreus is om de harde schijf fysiek uit elkaar te halen en de losse onderdelen te verwijderen. Als u zelf een harde schijf wilt vernietigen zijn de mogelijkheden eindeloos, maar zorg er hoe dan ook voor dat u het goed doet. Het vernietigen van een harddisk kan ook uitbesteed worden aan een professional. Zorg in dat geval voor een terugkoppeling over de wijze van vernietigen, zodat u ervan verzekerd bent dat de data werkelijk niet meer terug te halen is.

Maak wel eerst een backup

Indien mogelijk, maak dan voor het vernietigen wel een backup van de gegevens die op de schijf staan. Bij aanschaf van een nieuwe computer hoeft u dan niet compleet met een schone lei te beginnen, maar voorkomt u dat gevoelige data zoals belangrijke documenten, administratie of personeelsgegevens niet verloren gaan.

Related posts

Gratis CRM systeem? Bekijk deze gratis software

Danny

Kantoorautomatisering op maat

Danny

Beste zakelijke printer

Danny