Image default
Nieuws Strategie Tech

Computervirus versus energiecentrales

Enkele weken geleden werden we opgeschrikt door een wereldwijde verspreiding van ransomware. De schade is achteraf nog wel meegevallen maar het geeft wel te denken. De eenvoud en de snelle verspreiding zou ons zorgen moeten baren. Niet dat we afscheid moeten nemen van alles wat digitaal is. Maar we kunnen ons wel beter gaan beschermen tegen hackers. Zeker als het gaat om apparatuur die ons kwetsbaar maken bij uitval. Bijvoorbeeld een computervirus versus energiecentrales.

In het nieuws: Energiecentrales en virussen

“Een nieuw computervirus heeft de mogelijkheid om energiecentrales en stroomnetwerken plat te leggen. Het virus zou ook in Nederland grote schade kunnen aanrichten. (..) Volgens ESET is het afgelopen december gebruikt om de stroom in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor een uur plat te leggen. Dat leek vooralsnog een test, want de makers van het virus hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een verbeterde en gevaarlijker versie die mogelijk ook in Nederland kan worden losgelaten, waarschuwt ESET.” Dit nieuwsbericht van RTL Z is toch verontrustend te noemen. ESET, een Slowaaks beveiligingsbedrijf, doet al enige tijd onderzoek naar het zogenaamde Industroyer-virus.

Energie, de motor van de maatschappij

Een energiecentrale is van vitaal belang voor de samenleving. Het heeft niet veel uitleg nodig want iedereen begrijpt het belang van spanning op het energienet. We zouden misschien gedeeltelijk zonder stroom kunnen. Maar onverwacht en volledig zonder komen te zitten leidt tot allerlei levensbedreigende situaties. Naarmate het langer duurt dat er geen stroom is, zullen de problemen alleen maar toenemen. Apocalyptische taferelen zullen zich binnen enkele uren gaan afspelen. Als eten niet meer houdbaar is, zijn de voorraden zo op of verdorven. Vrijwel alle controle is verdwenen omdat alles gebruikt maakt van stroom.

Computervirus versus energiecentrales

Het wegvallen van stroom is dus een rampscenario. Om te voorkomen dat dit gebeurt zijn er allerlei controlesystemen gemaakt om dit te voorkomen. Maar de laatste jaren zijn deze systemen meer en meer afhankelijk geworden van computers. En de computers worden steeds afhankelijker van internet. Het gevolg is dat we de energiecentrales verbonden hebben met de rest van de wereld. Uiteraard beschermen we ze tegen hackers om te voorkomen dat er mis gaat. Toch weten we inmiddels waar hackers toe in staat zijn. Daarnaast kan er altijd software naar binnen worden gebracht d.m.v. een gegevensdrager en een kwaadwillend persoon. Computervirus versus energiecentrales, een fenomeen wat vooraf voorkomen moet worden.

Andere kwetsbare systemen

Naast energiecentrales hebben we meer kwetsbare systemen. Wat dacht je van een waterzuiveringsinstallatie? Of een waterkering waarvan er meerdere in ons land zijn? Of de luchtverkeersleidingen op de verschillende vliegvelden? We willen niemand onnodig bang maken, maar zijn we ons bewust van de risico’s? Gelukkig is er continu toezicht die dit soort risico’s uit probeert te sluiten. Maar de situatie van een computervirus versus energiecentrales is verontrustend genoeg om te weten dat we niet veilig genoeg kunnen werken.

De overheid en de betrokken bedrijven zijn zich uiteraard bewust van dit soort risico’s. Maar de wereld van de software is zo snel in veranderingen, dat het niet meevalt om de risico’s altijd voor te zijn. Misschien toch maar voorbereid zijn om op zijn minst een paar uur zonder stroom te kunnen.

Related posts

Welkom in de wereld van de terrabytes: de externe harde schijf

Danny

Drie redenen waarom Android tot dusverre weinig succes heeft op de zakelijke markt

Danny

Hoe kan een White Belt Lean Six Sigma Training helpen bij meer bedrijfssucces?

Danny Bijl

Leave a Comment