Image default
Personeel

Creativiteit stimuleren in het team

De kantoorsleur doorbreken om creativiteit te stimuleren in het team van collega’s. Dat kan een flinke uitdaging zijn voor een manager, maar het levert veel op! Het team kan daardoor op een vernieuwende en innovatieve manier naar eindresultaten toewerken. Ook worden er sneller nieuwe paden bewandeld om tot kansen en passende oplossingen te komen. Maar hoe stimuleer je die creativiteit binnen een team? Hoe zorg je ervoor dat collega’s in deze flow gaan bewegen om creatiever te denken én te doen? Het stimuleren van creativiteit in een team kan op verschillende manieren. 

Rust en ruimte voor meer creativiteit

Creativiteit laat zich niet afdwingen, maar toch kan je op verschillende manieren ervoor zorgen dat deze denkwijze wordt gestimuleerd. Door aan te geven dat creativiteit de ruimte krijgt binnen het team en dat deze inspanningen worden gezien en gewaardeerd, zorg je ervoor als leidinggevende dat er een gevoel van vertrouwen ontstaat dat creativiteit er mag zijn. Niet alleen het zeggen is overigens van belang bij het stimuleren van deze vorm van denken en doen. Ernaar handelen is nog belangrijker! Laat zien dat creativiteit wordt beloond en dat deze werkwijze gewenst is op de werkvloer. Rust en ruimte maken het mogelijk dat creativiteit wordt gestimuleerd. Laat de betrokken collega’s van het team ook rust en ruimte opzoeken om deze kant te laten groeien. Bijvoorbeeld door in de pauze naar buiten te gaan om te wandelen of de stilte op te zoeken.

Verminder de informatiestroom en hoeveelheid prikkels voor het team

Een team van collega’s wordt dagelijks gevoed door veel informatie. De continue stroom van prikkels, zorgt ervoor dat de flow van creativiteit niet de ruimte krijgt die het nodig heeft om tot de gewenste resultaten te krijgen. Organiseer met elkaar een brainstormsessie hoe je de informatiestroom met bijbehorende hoeveelheid prikkels kunt minderen, waardoor je als teamlid meer focus mag ontvangen. Focus is belangrijk, omdat je je nog beter kunt richten op een bepaalde taak zonder dat je er steeds wordt ‘uitgehaald’. Werken met meer focus bevordert de productiviteit; je werkt efficiënter én effectiever.

Inspiratiesessies organiseren

Door het organiseren van inspirerende workshops en presentaties voor het team, kom je met elkaar tot nieuwe inzichten en tips. Bovendien doe je samen leerzame ervaringen op, zeker als je de kennis die je mag ontvangen direct toepast op casussen uit de praktijk. Op die manier kan je meteen toetsen of de opgedane inzichten ook toepasbaar zijn op de praktijkactiviteiten en kan je met elkaar meedenken hoe je processen kunt optimaliseren. Inspiratiesessies verhogen niet alleen de creativiteit en kennis binnen het team, maar zorgen er ook voor dat de sfeer onder collega’s (nog) beter wordt. Gezamenlijke activiteiten dragen hieraan bij.

Related posts

Voorkom dat je medewerkers een burn-out oplopen: let op deze zaken

Dion

Arbeidsveiligheid toepassen in de praktijk

Mathijs

Wat zijn opleidingen die met veiligheid te maken hebben?

Danny Bijl

Leave a Comment