Image default
Eigen bedrijf Ondernemen

De basis van Agile

De wereld om ons heen verandert in een steeds hoger tempo. Als je als ondernemer succesvol wil blijven, zul je snel en gemakkelijk moeten kunnen inspelen op veranderingen in de buitenwereld. Bijvoorbeeld als het gaat om steeds veranderende wensen en eisen van klanten. Het is daarom belangrijk het werk binnen je onderneming op een flexibele en wendbare manier te organiseren. Agile is dé mindset waarin alles draait om werk op deze manier te organiseren. Resultaat? Een gemotiveerd team en relevante producten. Omdat je altijd concreet aan klantwaarde werkt.

Wanneer Agile toepassen?

Het type producten of diensten die binnen je onderneming ontwikkeld worden, bepalen welke manier van organiseren optimaal is. Worden er binnen je onderneming complexe producten of diensten gemaakt? Moeten er meerdere disciplines samenwerken om snel in te kunnen spelen op feedback van klanten of andere stakeholders? Dan is Agile erg effectief. Er is beter inzicht op de voortgang van een project. Daarnaast wordt feedback sneller verwerkt, waardoor sneller een beter product opgeleverd wordt. Een team dat door middel van de Agile-aanpak projecten uitvoert, gaat ervan uit dat de omstandigheden tijdens het proces veranderen en kunnen hier goed op inspelen. Zo komt het eindresultaat niet in gevaar, maar wordt het sneller behaald en met een beter product of dienst.

De vier beloftes van Agile

Een Agile werkwijze heeft veel belangrijke voordelen ten opzichte van een klassieke gefaseerde aanpak. Over het algemeen kun je deze voordelen samenvatten in vier beloftes. Allereerst zorg je met Agile voor een kortere time to market. Met de snelle concrete resultaten wordt het makkelijker om in vroege fases van de markt te leren. De tweede belofte heeft betrekking tot effectiviteit. Agile zorgt voor continue sturing op resultaat, levert steeds weer actuele inzichten en maakt optimaal gebruik van alle expertises binnen het team. Ten derde belooft Agile de ultieme beheersing van trajecten en processen. Voortgangsbewaking en evaluatie zitten diep in het proces ingebakken, waardoor teams snel in kunnen grijpen. Last-but-not-least zorgt Agile voor autonomie, meesterschap en impact. En dus voor een zelfsturend team vol gemotiveerde teamleden.

Toepassing van Agile: Scrum

Agile scrum

Agile is eigenlijk niet één bepaalde methodiek. Het betreft een verzameling van allerhande principes en methodes. De meest gebruikte toepassing van Agile is Scrum. Dit is een specifieke set aan spelregels voor samenwerking volgens de Agile-mindset. Hierbij werken een Scrum Master, Product Owner en ontwikkelteam samen om in korte Sprints een product of dienst naar wens van de klant te ontwikkelen. Dagelijks worden er meetings gehouden waarbij ieder teamlid aangeeft welke taken hij of zij heeft uitgevoerd, wat er nog moet gebeuren en welke eventuele problemen werden gesignaleerd. De Scrum methode kun je niet zomaar (lees: succesvol) zonder ervaring introduceren en  toepassen. Er is een heuse certificering mogelijk via scrum.org en er zijn in Nederland verschillende bureaus die zich toeleggen op agile werken, zoals Scrum Academy met haar basis scrum trainingen als  ‘Scrum master training’ en haar verdiepende agile scrum trainingen als ‘Agile coaching opleiding’.

Als onderneming ook in een snel veranderende wereld succesvol zijn? Go Agile!

Related posts

7 tips voor een (nog) succesvollere onderneming

Danny

Bedrijf starten met bedrijfsfinanciering of toch met eigen spaargeld?

Danny Bijl

Omnichannel ontwikkelingen: wat staat ons te wachten?

Danny

Leave a Comment