Image default
Eigen bedrijf Personeel Tips

De beste manier om de vakantie in te gaan

Regio Zuid heeft inmiddels de eerste week bouwvakantie. Eind deze week volgt regio Midden. Na volgende week is ook regio Noord grotendeels vrij. Hoewel er nog veelvuldig wordt doorgewerkt in de vakantieperiode, zijn er velen die vakantie hebben of krijgen. Iedereen gaat op zijn eigen manier de vakantie in, maar lang niet iedereen ervaart het als prettig. De beste manier om de vakantie in te gaan is daar op tijd aan te beginnen.

Voor de vakantie

In de weken voor je vakantie is het eind in zicht. Laat dit je juist motiveren om je werktempo vast te houden. Want wanneer je weken van tevoren het tempo al laat zakken, heeft dat een paar negatieve gevolgen. Ten eerste zal het niet gewaardeerd worden door de omstanders. Maar belangrijker nog, een rustiger tempo betekent dat er minder afkomt. Met als gevolg dat je op vakantie gaat met het idee dat je best wat meer had kunnen doen. En als je het werk na de vakantie weer oppakt, ligt er meer werk te wachten. Uiteraard moet je op tijd je pauze pakken en hoef je niet volop te gaan overwerken om alles klaar te krijgen.

Afronden

Het moment om rustig aan te gaan doen is wanneer je de laatste twee dagen gaat afronden. Afronden van je werk betekent niet dat je alles probeert af te krijgen. Maak onderscheid in hoge en lage prioriteit. Het is belangrijk dat je rustiger aan doet, zodat je brein helder kan nadenken. Dit is nodig om overzicht te krijgen in het werk wat klaar is en wat nog niet. Vervolgens heb je de tijd om een eventuele overdracht te doen. Daarnaast kun je weer eens je werkplek opruimen en je afwezigheidsassistent instellen. Als er collega’s doorwerken in de vakantieperiode, kunnen zij wellicht nog het e.e.a. van je overnemen.

De vakantie ingaan

Hoe goed je ook je werk probeert af te ronden, het is een utopie om te verwachten dat je alles klaar krijgt. Dit is helemaal niet erg, dit overkomt namelijk iedereen. Accepteer daarom dat je niet al het werk hebt afgekregen. Sommige mensen hebben misschien de neiging om in de vakantie nog een dag terug te komen, maar dit is absoluut onnodig. Het werk wacht maar tot na de vakantie als een collega het niet op kan pakken. Vrij zijn is het moment dat om jou draait.

Tijdens je vakantie

Voor velen is het werk loslaten de moeilijkste taak. Want je brein is nog volop aan het verwerken wat de laatste dagen is besproken en gedaan. Omdat ieder mens verschillend is, is de manier om het werk los te laten ook anders. Toch weet je van jezelf wel wat je graag voor jezelf doet. Dit kan zijn dat je niets doet en een dagje gaat ‘Netflixen’. Anderen gaan liever klusjes rondom het huis oppakken. Begin daar dan direct mee, ook als je na een paar dagen vrij, op reid gaat. Een vakantiereis maken is overigens één van de beste manieren om alles letterlijk en figuurlijk achter je te laten. Het hoeft geen 14-daagse rondreis door Japan te zijn. Een paar dagen erop uit met het gezin doet wonderen.

De vakantie ingaan werkt voor iedereen anders. Toch is het belangrijk dat je niet te vroeg een stapje zachter gaat lopen. Daar heb je tijdens en na je vrije weken nog last van. Gebruik de laatste dagen om je werk goed achter te laten. Als je in de mogelijkheid bent, trek er dan met familie of vrienden op uit. Fijne vakantie.

Related posts

Zorg voor goed onderhoud van je zakelijke auto

Danny

De kracht van marketing en branding binnen het ondernemerschap

Danny Bijl

Hoe zorg jij ervoor dat jouw medewerkers zich ontwikkelen?

Dion

Leave a Comment