Image default
Finance Financieel Geld Ondernemen Tips

De beste tijd voor overstappen van energieleverancier

Wanneer kun je als ondernemer het beste overstappen van energieleverancier? Zodat je optimaal kunt profiteren van een voordelig energietarief en een lage opzegvergoeding? We geven je graag tips over de beste overstaptijd voor je zakelijke energiecontract.

Gratis overstappen

Gratis overstappen is niet altijd mogelijk. Je huidige energiecontract heeft namelijk een einddatum. Bij eerder opzeggen betaal je een opzegvergoeding. De hoogte hiervan verschilt per energieleverancier.

Opzegtermijn

De wettelijke opzegtermijn voor een energiecontract is 30 dagen. Een aantal energieleveranciers hanteert een kortere opzegtermijn. Contracten met een looptijd voor onbepaalde tijd mag je altijd gratis opzeggen. Jouw energieleverancier mag hiervoor geen kosten in rekening brengen.

Opzegvergoeding

Of je een opzegvergoeding moet betalen, hangt dus af van de duur van je contract. We hebben alle opties voor je op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

  • Je huidige energiecontract loopt bijna af? Dan kun je zes weken van tevoren energieleveranciers vergelijken en alvast overstappen. Je nieuwe contract gaat in zodra het oude contract eindigt. Je betaalt in dit geval geen opzegvergoeding.
  • Je energiecontract heeft een bepaalde looptijd? Je kunt het beste bij je huidige energieleverancier blijven. Zo voorkom je een opzegvergoeding. Houd de einddatum van je contract in de gaten, zodat je op tijd kunt overstappen.
  • Je hebt energiecontract met een onbepaalde looptijd? Je kunt op elk gewenst moment overstappen. Je betaalt geen opzegvergoeding.
  • Ben je nog nooit overgestapt? Als je nog nooit van energieleverancier bent geswitcht als zakelijke gebruiker heb je hoogstwaarschijnlijk een contract met een onbepaalde looptijd. Je kunt elk moment overstappen zonder een opzegvergoeding te betalen.

Contract Einde Register (CER)

De einddatum van je energiecontract kun je eenvoudig checken in het Contract Einde Register (CER). Dit is de centrale databank van alle lopende energiecontracten voor gas en elektriciteit. Je vindt hier per energiecontract de leverancier, einddatum en opzegtermijn. Je nieuwe energieleverancier heeft eenmalig toestemming om dit register te checken bij een overstap en te zorgen dat de overstap naadloos aansluit op je vorige contract.

Overstappen en zonnepanelen

Ben je een zakelijke afnemer van energie en maak je gebruik van zonnepanelen om energie op te wekken? Stap dan in elk geval vóór de zomer over. Dit heeft alles te maken met de tussentijdse eindafrekening die gemaakt wordt en de hoeveelheid opgewekte zonne-energie. In de zomer wek je meer stroom op met je zonnepanelen dan in de winter. Te veel opgewekte stroom kun je niet verrekenen met de energie die je in de winter afneemt van je leverancier. Je ontvangt dus een terugleververgoeding , maar ontvangt minder geld per kilowatt dan je moet betalen per kilowatt. Je daarom het beste overstappen op het moment dat je minder hebt opgewekt dan je verbruik vanaf het moment dat je je laatste jaarrekening hebt ontvangen.

Profiteren met zakelijk energietarief?

Wil je als ondernemer profiteren van een scherp zakelijk tarief? En een energieleverancier die met je meedenkt, zodat jij je focus op je werk kunt houden? Informeer dan eens naar de dienstverlening van Gazprom Energy.

Related posts

Je woning verbouwen? Zo financier je dat

Danny Bijl

Waarom je als ZZP’er juist wel een huis moet kopen

Danny

Meer lol met teambuilding!

Danny Bijl

Leave a Comment