Image default
Personeel

De meerwaarde van vrijwilligerswerk

Heb je ruimte en tijd over en wil je iets terugdoen? Door aan de slag te gaan als vrijwilliger, kan je er nog meer voor anderen zijn. Je kunt de omgeving, mensen of dieren ondersteunen door jouw inzet te tonen en vrijwilligerswerk te doen. Deze meerwaarde heeft direct impact of effect op de langere termijn. Met elkaar maken we de wereld tot een mooiere plek en dat begint bij jezelf. Jij kunt het verschil maken door je in te zetten, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Er bestaan uiteenlopende mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. We vertellen je er in dit artikel meer over, zodat je vrijwilligerswerk kunt overwegen en inspiratie op kunt doen of het iets voor je is. Natuurlijk kan het ook zijn dat het werk nu niet in de fase van jouw leven past, maar over een tijdje wel tot de mogelijkheden behoort. Lees er meer over in deze blog!

Wat is vrijwilligerswerk precies?

Vrijwilligerswerk is werk dat je letterlijk vrijwillig – vanuit intentie – doet. Het is werk waar je geen directe beloning voor ontvangt. Wanneer je werkt, krijg je bijvoorbeeld een salaris uitgekeerd. Als vrijwilliger draag je jouw steentje bij, zonder hier iets voor terug te krijgen in de vorm van geld. Wel halen vrijwilligerswerk uit dit werk veel voldoening, plezier en een netwerk. Ook vormt het voor veel vrijwilligers een verrijkende ervaring om daadwerkelijk mee te mogen helpen aan projecten en opdracht voor bijvoorbeeld anderen om een leefbare omgeving te creëren. Denk aan vrijwilligers die meewerken in een verzorgingstehuis om activiteiten te organiseren of vrijwilligers die in een bibliotheek werkzaam zijn. Vrijwilligerswerk heb je in allerlei vormen en maten. Zo is er werk dat veel tijd en ruimte in beslag neemt, maar ook werk waarbij je eens in de zoveel weken je handen uit de mouwen kunt steken. Je hebt werk gericht op mensen, maar ook op dieren of de omgeving. Wat je ook graag zou willen betekenen; met vrijwilligerswerk helpen we elkaar vooruit.

De impact van vrijwilligers

In elke sector zijn er wel vrijwilligers werkzaam. Wist je dat we veel niet zouden kunnen als vrijwilligers zich niet zouden inzetten? Zo draait er veel in onze maatschappij dankzij de inzet en impact van deze betrokken mensen die hun steentje bijdragen. Denk alleen al bijvoorbeeld aan de politiek en de verkiezingen, waarbij veel vrijwilligers gaan flyeren of de stemmen tellen! En wat dacht je van de kinderboerderij of musea waar vrijwilligers veel activiteiten organiseren of voor de omgeving zorgen? En vrijwilligers die zich inzetten bij sportverenigingen om de sporten toegankelijk en betaalbaar te maken? Of vrijwilligers die eens in de zoveel tijd de stranden, bossen en duinen opruimen zodat de natuur niet vervuild raakt? Het is allemaal werk waar de vrijwilligers geen beloning voor krijgen, maar waar we met elkaar veel plezier door mogen beleven. Als deze vrijwilligers er niet zouden zijn, dan zag Nederland er heel anders uit!

Zet jouw talent of interesse in als vrijwilliger

Wist je dat vrijwilligerswerk veel impact heeft voor jou? Niet alleen alleen profiteren we zelf van veel plekken, goede zorg, leuke activiteiten en een schone omgeving dankzij vrijwilligers. Vrijwilligerswerk doen is ook heel goed voor ons! Door jouw talent, kracht of interesse als vrijwilliger in te zetten, doen we ook actief iets terug voor elkaar. Bovendien kan je met vrijwilligerswerk jouw CV een stukje mooier maken en kan je waardevolle activiteiten, werkervaring en opdrachten benoemen tijdens het sollicitatiegesprek. Vrijwilligers ontvangen veel respect voor hun werkzaamheden, omdat het eenmaal niet vanzelfsprekend is om het werk uit te voeren. Je krijgt dan weliswaar geen bedrag gestort, maar je wordt wel verrijkt met een mooie vermelding op jouw CV, goede referenties, een mooi netwerk, ervaringen, persoonlijke groei en je maakt van de omgeving een mooiere plek. Je kunt met jouw inzet zoveel mensen verblijden! Misschien is jouw talent voor jou iets vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Als het je al zo weinig moeite kost om op jouw gebied al dat moois toe te voegen, dan is het ook een kleine stap om het actief in te zetten als vrijwilliger.

Welk vrijwilligerswerk past bij mij?

Misschien heb je ooit vrijwilligerswerk overwogen of denk je er nog steeds regelmatig aan om het te gaan doen. Wat houdt je tegen? Het is vooral belangrijk dat je werk kan vinden waar jij zelf energie van krijgt. Wat kost je weinig moeite, waar ben je goed in en waar ligt jouw talent? In welke branche zou je graag jouw steentje willen bijdragen om het verschil te maken voor elkaar? Er zijn uiteenlopende websites waar je meer informatie kunt vinden over het werk, de projecten of de functies die je kunt bekleden. Je wordt er met open armen ontvangen! Doe wat goed voelt voor jou en maak het verschil voor elkaar. Geniet van al het moois dat je ervoor terug mag krijgen!

De voordelen van het werk

De voordelen van vrijwilligerswerk lopen erg uiteen. Van een mooier cv en goede werkervaringen om tijdens jouw sollicitatiegesprek te kunnen noemen tot aan een schonere omgeving, leuke mensen die je mag ontmoeten en een dankbare omgeving. Ben je goed in uitleggen en de Nederlandse taal? Dan kan je taalvaardigheden stimuleren bij kinderen of voorlezen in de bibliotheek! Verzorg je graag dieren? Ga helpen op een kinderboerderij of vraag of je ouderen kunt ondersteunen bij het verzorgen van hun huisdier. Wil je graag de natuur in? Meld je aan als vrijwilliger om de omgeving schoon te maken of te tuinieren. Misschien kan je wel heel goed koken en bakken of ben je hartstikke sportief aangelegd! Ook dan kan je je heel goed inzetten om op vrijwillige basis activiteiten te organiseren of mee te helpen. Zelfs als je dol bent op praten kan je als vrijwilliger aan de slag. Eenzaamheid heerst enorm in onze maatschappij en er zijn ontzettend veel mensen die zich verheugen om een praatje te maken, bijvoorbeeld met jou. Ook als je dol bent op het spelen van spelletjes, kan je vrijwilligerswerk verrichten en anderen verblijden met jouw aanwezigheid.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel meer inzicht hebt verkregen in de voordelen van vrijwilligerswerk en hoe je het verschil kunt maken voor elkaar. Dit kan namelijk al op een hele toegankelijke wijze, als je maar doet wat goed voelt voor jou. Veel succes!

Related posts

Hoe houd je medewerkers positief in deze crisistijd?

Dion

Als zzp`er personeel aannemen

Mathijs

Complimenten geven op kantoor, ben jij er goed in?

Dagmar

Leave a Comment