Image default
Financieel

De voor- en nadelen van een vergelijkingssite

Veel consumenten maken tegenwoordig gebruik van een vergelijkingssite voor hun online aankopen. Dat kan erg handig zijn, vooral als je op zoek bent naar ervaringen van andere gebruikers of de laagste prijs van een product.

Bij het gebruik van een vergelijkingssite zijn er echter altijd een paar zaken waarmee je rekening dient te houden. Met dit artikel geven we je inzicht in enkele voor- en nadelen van een vergelijkingssite zodat je nog bewuster kunt shoppen op internet.

De laagste prijs staat niet altijd bovenaan

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 20% van de Nederlandse consumenten minimaal eenmaal per maand een vergelijkingssite bezoekt. Bijvoorbeeld voor het zoeken naar de laagste prijs van een nieuwe stofzuiger of televisie, of voor het zoeken naar een goedkope verzekering.

Naast vergelijkingssites die puur op prijs vergelijken zijn er ook sites die beter betalende webshops een hogere positie geven in de zoekresultaten. Let daarbij op dat de goedkoopste webshops hierbij niet altijd bovenaan staan, wat voor de consument verwarrend kan zijn omdat er vrijwel altijd vanuit wordt gegaan dat de goedkoopste aanbieder bovenaan staat. Een site die bijvoorbeeld altijd op prijs rangschikt is Prijsvergelijk.nl

Niet alleen besparen op elektronica en huishoudelijke artikelen

Wie denkt alleen te kunnen besparen op elektronica en huishoudelijke apparaten heeft het mis. Veel vergelijkingssites gaan veel breder, van het vergelijken van stroomtarieven tot adsl abonnementen en van autoverzekeringen tot hypotheektarieven.

Om inzichtelijk te maken wat je kunt besparen op je energierekening heeft het Nibud bijvoorbeeld een bespaartest opgesteld. Deze geeft een aantal handige tips om te besparen op je energiekosten. Maar ook het overstappen naar een andere energieleverancier kan lonend zijn. Vergelijkingssites kunnen hier goed bij helpen en vaak krijg je een aantrekkelijke welkomstbonus.

Niet alle webshops staan op een vergelijkingssite

Anders dan velen denken zijn niet alle webshops aangesloten bij een vergelijkingssite. Vrijwel alle vergelijkingssites rekenen kosten (per klik of per verkoop) door aan de webshops. Een webshops kiest er zelf voor of ze hier gebruik van willen maken.

Beslist, Vergelijk en Prijsvegelijk.nl zijn erg complete vergelijkingssite waar honderden winkels zijn aangesloten. Om je zoektocht compleet te maken zou je ook nog gebruik kunnen maken van Google Shopping. De resultaten zijn hier weliswaar minder duidelijk geordend maar je vindt er wel een uitgebreide selectie webshops.

We hopen dat je met bovenstaande tips een beter beeld hebt gekregen over online shoppen en het gebruik van vergelijksites. Veel shopplezier gewenst!

Related posts

De inkoop voor bouwbedrijven

Danny

Kies je voor bijtelling in 2020 of niet?

Danny

Waarop letten bij het kiezen van een boekhouder?

Danny

Leave a Comment