Heb jij hem al ingevoerd voor jouw personeel, de vrijmibo?
Het is zo’n vreselijke kantoorterm, maar de betekenis zelf is wél leuk: een
gezellige vrijdagmiddagborrel op het werk om de week af te sluiten. Verschillende
bedrijven doen eraan, en het is iets waar medewerkers naar uit kunnen kijken,
zo’n ontspanningsmomentje op kosten van de baas aan het einde van een zware
werkweek. Er zitten zeker voordelen aan het organiseren van zo’n vrijmibo als
werkgever, maar er zitten ook net zo goed een aantal nadelen aan die ook in
overweging genomen moeten worden. Daarom zetten wij hier de voordelen en
nadelen van een vrijdagmiddagborrel op een rijtje.

Teambuilding

De vrijdagmiddagborrel is natuurlijk een uitstekend en
eenvoudig instrument voor teambuilding.
In plaats van het organiseren van een teamuitje (of wachten tot het team dat
zelf doet) of een personeelsfeest, is een koelkast met drankjes en wat hapjes
en wat tijd om met elkaar te babbelen zonder dat het over het werk hoeft te
gaan een laagdrempelige manier voor medewerkers om elkaar beter te leren kennen
en meer een band met elkaar te ontwikkelen.

Samen de werkweek afsluiten

Een borrel op het werk op vrijdagmiddag is een goede manier
om gezamenlijk na een week hard werken de werkweek af te sluiten. Men heeft
immers samen zich ingezet om aan de taken te voldoen, en het is dan ook een
passende afronding om hier gezamenlijk een biertje, wijntje of frisje op te
nemen. Dit is ook een moment om als leiding dankbaarheid te tonen en uit te
spreken voor de geleverde inzet.

Goed werkgeverschap

Alles wat je doet voor je personeel dat je niet hóeft te doen, getuigt van goed werkgeverschap. Als je een vrijdagborrel organiseert, wordt dat gebaar ook gewaardeerd. Niet alleen geef je je personeel een uurtje cadeau, ze mogen ook op jouw kosten het glas heffen met elkaar. Goed werkgeverschap wordt doorgaan beloond met inzet en loyaliteit, dus als het goed is pluk je nog ook zelf de vruchten ervan.

Verloren werktijd

De keerzijde van je werknemers een uurtje cadeau te doen, is
dat je betaalt voor tijd waarin niet gewerkt wordt. Dat kan op zich redelijk
duur zijn, hoewel het natuurlijk ook wel zo is dat medewerkers op vrijdag aan
het eind van de werkdag niet op hun productiefst zijn. Wanneer het bedrijf het
niet breed heeft en de productiviteit hard nodig heeft, kun je je afvragen of
het verstandig is om zo’n ‘vrijmibo’ te organiseren.

Alcohol en gedrag

Alcohol staat voor veel mensen gelijk aan ontspanning. Een borrel
waarbij geen alcohol geschonken worden zal dan ook op minder interesse kunnen
rekenen. Een biertje en een wijntje horen er wel een beetje bij. Het nadeel
daarvan is dat er hierdoor wel gedragingen naar boven kunnen komen die je niet
verwacht van je personeel. Zaken die normaliter niet escaleren kunnen door
alcohol wél escaleren, en daar is zo’n vrijdagmiddagborrel op de zaak
natuurlijk voor bedoeld. Ook moet je waken voor de mogelijkheid dat er
medewerkers dronken in de auto stappen, zeker als het een auto van de zaak is.

Hapjes voor alle diëten

Een borrel zonder hapjes is mogelijk, maar wel een beetje
karig natuurlijk. Een blokje kaas, wat nootjes en een paar bitterballen maken
van een proostmomentje een echte borrel. Het nadeel is echter dat er alleen
maar mensen afwijkende diëten aanhouden tegenwoordig. Steeds vaker eten mensen
glutenvrij, vegetarisch of veganistisch. Je kunt het eigenlijk niet maken om
niet iedereen van een hapje te voorzien. Een veganist of iemand met een
glutenallergie zal zich buitengesloten, ondergewaardeerd als mens en onbegrepen
voelen als er geen rekening wordt gehouden met hem of haar. Dit betekent dat je
wat moeite moet steken in het uitzoeken wat je zo iemand kunt aanbieden. Het
goede nieuws is dat je dat natuurlijk maar één keer hoeft te doen en de rest van
de tijd daarop kunt voortborduren.

Verschillende werkdagen

Een vrijdagmiddagborrel is fijn voor personeelsleden die vrijdagmiddag
ook werken. Maar de kans bestaat natuurlijk dat je ook medewerkers hebt die hun
werkweek al eerder afsluiten. Deze profiteren nooit van de vrijdagmiddagborrel.
De vraag is of dat eerlijk is. Een donderdagmiddagborrel slaat daarentegen weer
niet echt ergens op voor mensen die op vrijdag gewoon weer moeten werken.

Share.

About Author

mm

Ik ben Dion, woonachtig in Nijmegen, gelukkig getrouwd en van beroep journalist, tekstschrijver, blogger, videoredacteur/editor en websitebeheerder. Ik ben zzp'er onder de naam ContentClan en werk als politiek verslaggever voor RN7. In mijn vrije tijd maak ik muziek.

Leave A Reply