Image default
Financieel Juridisch

De voordelen en nadelen van een silent partner

Bij het starten of uitbreiden van een onderneming komt vaak de nood voor kapitaal om de hoek kijken. Investeren is immers niet gratis, maar dat geld moet natuurlijk wel ergens vandaan komen. Niet iedere ondernemer heeft zelf de financiële middelen om alles te financieren. Maar niet iedereen wil omvangrijke leningen aangaan bij kredietverstrekkers. Dan heb je een investeerder nodig. Dat kan iemand zijn die zich inkoopt in je bedrijf en een vinger in de pap wil hebben, maar het kan ook een investeerder zijn die financieel wil meeprofiteren maar zich verder niet tegen de dagelijkse gang van zaken aan wil hoeven bemoeien. Hier komt een term uit de ondernemerswereld aan de orde die wel wat extra uitleg kan gebruiken: de silent partner, oftewel de stille vennoot.

Wat is een silent partner?

Je hebt verschillende soorten investeerders die kunt onderverdelen in de categorieën actieve en passieve investeerders. Een silent partner of stille vennoot behoort tot die laatste categorie. Hij of zij investeert kapitaal in jouw bedrijf, maar zich niet bemoeit met de dagelijkse gang van zaken. Mensen die hiervoor kiezen, zijn over het algemeen individuen die kapitaal beschikbaar hebben en willen investeren in een veelbelovende onderneming, maar niet de risico’s en inspanningen van het ondernemerschap op zich willen nemen. Best vaak is dat een familielid of vriend, maar het kan natuurlijk ook een externe investeerder zijn die gelooft in het bedrijf en verwacht een financieel rendement eruit te halen.

Hoe werkt een silent partnership in de praktijk?

Hoe gaat zoiets dan in de praktijk in z’n werk? Stel dat je zelf een stille vennoot gevonden hebt. Je spreekt dat af welk bedrag deze investeert en welk percentage van de winst of welk aandeel diegene krijgt in jouw bedrijf. Die afspraken leg je vast in een partnerschapsovereenkomst. Daarin bepaal je daarnaast ook hoe en wanneer winsten worden uitbetaald, of de silent partner aansprakelijk is voor eventuele schulden en hoe en wanneer hij of zij zich kan terugtrekken uit het partnerschap. Belangrijk om te weten is dat er twee belangrijke vormen van silent partnerships bestaan. Aan de ene kant is er het Beperkte Vennootschap, waarbij de stille vennoot enkel financieel betrokken is en geen aansprakelijkheid heeft buiten het geïnvesteerde bedrag. Dit is de vorm die het meest gekozen wordt. Dan is er ook nog het Open Vennootschap, waarbij de silent partner in sommige gevallen wél aansprakelijk kan zijn voor schulden van het bedrijf.

De voordelen en nadelen van een silent partner

De voordelen van een stille vennoot

Het moge duidelijk zijn dat er voordelen zitten aan het hebben van een silent partner. In de eerste plaats dat je over extra kapitaal voor je onderneming kunt beschikken zonder zeggenschap over je bedrijf te verliezen. Dit in tegenstelling tot bij een actieve investeerder of een aandeelhouder. Omdat de stille vennoot op de achtergrond blijft, kun jij jouw visie en strategie uitvoeren zonder diens inmenging. Bovendien worden de groeimogelijkheden van je bedrijf er groter door zonder dat je daarvoor op eigen zak moet teren of dure leningen moet afsluiten. Daarnaast kan een silent partner meer meenemen dan enkel geld: ze kunnen waardevolle connecties en expertise hebben. Een slimme ondernemer maakt daar gebruik van om nieuwe klanten, leveranciers of zakelijke kansen te vinden.

De nadelen van een silent partner

Zoals met alles, zitten er ook nadelen aan een overeenkomst met een stille vennoot. Om te beginnen het feit dat deze natuurlijk niet voor niets investeert, maar de bedoeling heeft om rendement te behalen. Je moet dus een deel van je winst afstaan. Dat kan op de langere termijn duurder uitpakken dan bijvoorbeeld een lening met een vaste rente. Hoewel een silent partner zich niet bemoeit met de dagelijkse gang van zaken, kan er desalniettemin tóch onenigheid ontstaan. Dat is vaak vooral het geval als het bedrijf minder winstgevend is dan verwacht. Sommige silent partners willen dan uiteindelijk toch meer invloed dan oorspronkelijk is afgesproken. Daarom is een duidelijke en juridisch sluitende overeenkomst cruciaal, want dan kunnen er niet snel problemen ontstaan bij geschillen. Het is daarom van groot belang om alles goed vast te leggen. Linksom of rechtsom heb je te maken met een externe investeerder in het bedrijf, wat een gevoel van afhankelijkheid kan creëren. Als je als ondernemer uiteindelijk liever volledig zelfstandig zou opereren, is het dan misschien ook niet de beste keuze om een silent partner te nemen.

Een silent partner kan een slimme financieringsoptie als je extra kapitaal nodig hebt zonder dat je andermans invloed op je bedrijfsvoering wilt. Je krijgt financiële ondersteuning en behoud je autonomie. Maar dan moet je wel duidelijke afspraken maken om risico’s zoals winstdeling en mogelijke conflicten te beheersen. Houd je liever de volledige control, dan kan je beter voor alternatieve financieringsmethoden kiezen. Kiesje wel voor een stille vennoot, dan is zoals bij elke zakelijke beslissing een grondige voorbereiding essentieel. Denk goed na over met welke partner je in zee gaat en stel heldere contracten op om een sof te vermijden.

Related posts

Houd jij je aan de regels in je bedrijf?

Mathijs

Zakelijke Sim Only abonnementen, hoe zit dat precies?

Danny

Vermogensbelasting op de schop in 2017

Danny

Leave a Comment