Image default
Ondernemen

De voordelen en nadelen van franchisenemer worden

Een bedrijf beginnen hoeft niet altijd te betekenen dat je volledig vanaf het nulpunt moet beginnen. Het is immers ook mogelijk ondernemer te worden binnen een bedrijf van een ander, namelijk door franchisenemer te worden. Je neemt dan de formule van de franchisegever over voor jouw eigen onderneming. Dat brengt handige voordelen met zich mee, waaronder dus dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden, maar ook een aantal belangrijke nadelen. We bespreken in dit artikel de voordelen en nadelen van franchisenemer worden.

Voordeel: alleenrecht om de handelsnaam in een bepaald gebied te exploiteren

Een franchisegever wil natuurlijk graag zo veel mogelijk succesvolle franchisenemers, want dat levert meer op. Maar franchisegevers zijn ook niet stom en weten dat ze moeten voorkomen dat meerdere franchisenemers elkaar beconcurreren. Daarom krijgen franchisegevers het alleenrecht om de handelsnaam in een bepaald gebied te exploiteren. Hoe groot dat gebied is, hangt af van de franchise.

Nadeel: je moet je aanpassen aan de richtlijnen en procedures van de franchisegever

Een franchisegever heeft een bepaald imago opgebouwd dat voor een belangrijk deel ook wordt vormgegeven door de richtlijnen en procedures die het bedrijf hanteert. Hier kun jij als franchisenemer niet van afwijken omdat ook jij de taak hebt om het imago van het bedrijf als geheel omhoog te houden. Doe je dat niet, dan overtreed je de franchiseovereenkomst en kan je franchiserecht ingetrokken worden. Dan zit je met lege handen, omdat je geen formule meer hebt.

Voordeel: kostenvoordeel door centraal geregelde zaken

Een voordeel van onderdeel zijn van een groot bedrijf dat centraal georganiseerd wordt, is dat het een kostenvoordeel oplevert. Bepaalde activiteiten, zoals marketing, assortimentsbepaling en inkoop, worden centraal geregeld door de franchisegever. Daar heb jij in vergelijking met ongebonden ondernemers minder kosten door. Ook levert het je minder werk op.

Nadeel: minder vrijheid vergeleken met het ongebonden ondernemerschap

In het verlengde van het feit dat je je moet aanpassen aan de richtlijnen en procedures van de franchisegever, ligt het feit dat je veel minder vrijheid geniet in vergelijking met het ongebonden ondernemerschap. Je kunt geen nieuwe producten gaan toevoegen, zomaar acties starten of een andere vormgeving gaan toepassen. In die zin ben je dus eigenlijk maar in beperkte mate echt aan het ondernemen als franchisenemer.

Voordeel: de franchisegever is verantwoordelijk voor het onderhoud van de formule

De formule is een belangrijk gegeven voor het succes van de franchisegever én de franchisenemers. Zelf heb jij hier echter als franchisenemer niet echt omkijken naar. De franchisegever is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de formule en bedient eigenlijk de franchisenemers daarmee. Jij profiteert daar als franchisenemer van.

Nadeel: je moet een deel van de omzet afdragen

Franchisenemer zijn is natuurlijk niet gratis, anders had de franchisegever er weinig aan. Een deel van de omzet draag je als franchisegever af aan de franchisegever. Het is verstandig om je van tevoren te verdiepen in hoeveel je bij bepaalde franchisegevers moet afdragen. Dan kun je ook een inschatting maken van wat je er zelf aan overhoudt en of dat de moeite waard is voor jou.

Voordeel: begeleiding en advies bij het ondernemerschap

Een belangrijk voordeel van franchisenemer zijn is dat je er in het ondernemerschap niet alleen voor staat. Het is ook in het belang van de franchisegever dat haar franchisenemers succesvol ondernemen. Daarom bieden franchisegevers begeleiding en advies bij het ondernemerschap van franchisenemers, en dat is zeker voor een beginnend ondernemer een aangename steun in de rug.

Nadeel: het ondernemersrisico ligt volledig bij jou

Als franchisenemer draag je wel omzet af aan de franchisegever, maar dat betekent niet dat je ook het ondernemersrisico deelt. Helaas is het zo dat dit risico volledig aan jouw zijde is. Als jouw zaak om wat voor reden dan ook faalt, in zwaar weer raakt of kampt met langdurig zieke medewerkers, draai jij daar als franchisenemer zelf voor op. Dat is niet natuurlijk niet anders dan als wanneer je een geheel nieuw bedrijf begint, maar het is wel een opvallend nadeel in het algehele plaatje van franchising.

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, zei wijlen Johan Cruijff ooit, en dat geldt ook voor franchising. Het kan zeker interessant zijn om franchisenemer te worden, maar wees je vooral ook bewust van de nadelen die het met zich meebrengt.

Related posts

4 tips om goedkoop een webshop te starten

Danny Bijl

De voor- en tegens van een arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp’er

Dion

Vier factoren die bepalend zijn voor ‘Scaling Up’

Danny Bijl

Leave a Comment