Image default
Ondernemen Personeel Tips

De voordelen van offline zijn

De voordelen van online zijn kennen we allemaal. Overal waar je maar wilt de informatie beschikbaar die je op dat moment wilt weten. Je zou haast zeggen: “Hoe hebben we zonder gekund.” Niet iedereen maar steeds meer mensen verlangen weleens naar een moment om offline zijn. Door het constant bereikbaar zijn, het steeds kunnen beschikken over alle informatie, zorgt voor veel prikkels. Wat zijn de gevolgen van altijd online (kunnen) zijn? En wat is echt offline zijn? We gaan er in dit artikel op in. Daarnaast geven we enkele tips hoe je dit kunt bereiken.

Gevolgen van altijd online (willen) zijn

Je bent op vakantie aan de Costa del Sol en je zoekt een leuk terrasje om wat te drinken. Inmiddels ben je al een week niet meer aan het werk. Toch verveel je je een beetje dus pak je je smartphone om wat op Facebook te zetten. Je zet de data aan, of je zoekt verbinding met een wifi netwerk. Het gevolg is dat niet alleen je Facebook app synchroniseert maar ook je mailboxen en WhatsApp. En laten daar nu veel berichten tussen zitten die over het werk gaan. Of je nu wil of niet, in je hoofd dwalen je gedachten af naar zaken die je tijdens vakantie niet zou moeten bedenken. Dit is maar een voorbeeld maar je kunt het voor jezelf ook wel invullen. Als je steeds bereikbaar bent of steeds gegevens beschikbaar hebt, dan doe je er toch wat mee. Of je nu wilt of niet. Je laat daarom je werk niet los als je thuis bent. Of als je op het werk bent, denk je aan je privé issues.

Wat is echt offline zijn?

Echt offline zijn is dat je werk en privé gaat scheiden. Misschien toch maar terug naar twee telefoons. Op het werk alleen informatie over je werk, als je thuis bent alleen informatie uit en over je privéleven. Offline zijn is ook leven in het moment. Ga je op vakantie, dan moet je alles loslaten. Dus je werk en je zorgen van thuis. Het doel van vakantie is tenslotte dat je ontspant en uitrust. Als je een lange periode gewerkt hebt is het nodig dat je er soms even niet bent. Gewoon jezelf overgeven aan het moment. Niet geleefd worden door je omgeving maar doen waar jij zin in hebt. Dit lukt eigenlijk alleen maar als offline bent. Het is allemaal makkelijk gezegd maar we weten allemaal hoe snel je weer afleiding zoekt. We worden met zijn allen voortgedreven door onrust en daar moeten we af en toe afstand van nemen.

Ons werkgeheugen

Er is eens uitgesproken dat er in de weekendeditie van de New York Times meer informatie staat dan iemand in de Middeleeuwen in zijn hele leven te verwerken kreeg. Het geeft maar aan hoeveel prikkels we krijgen. Je brein beschikt over een zogenaamd werkgeheugen. Daarin komen alle prikkels binnen. Net als bij een computer zorgt een overvol werkgeheugen dat alles langzamer gaat. Gaat de overbelasting te lang door dan loop je bij wijze van spreken, vast. Daarom moet je net als een computer af en toe even je werkgeheugen leegmaken om weer volledig paraat te zijn voor de taken die je moet verrichten.

Tips voor offline zijn

Probeer de volgende tips eens uit:

  • Gebruik twee smartphones, één voor werk en één voor privé;
  • Als je een dag vrij bent, wees dan niet ‘bereikbaar voor dringende zaken’ van je werk;
  • Zet je de synchronisatie van je e-mail van je werk na werktijd uit. En zet je privé e-mail tijdens werktijd uit;
  • Ga ‘s avonds even een wandeling maken zonder telefoon, geniet van de natuur;
  • Zorg dat je privé computer niet gesynchroniseerd wordt met je computer op het werk;
  • Koop op vakantie een prepaid telefoon op de bestemming en geef dit nummer alleen aan de mensen thuis die je moeten kunnen bereiken. Zet je eigen toestel(len) uit.
  • Installeer een app die je activiteiten op je telefoon bijhoudt en je waarschuwt als je de tijd overschrijd;
  • Gebruik de pauze op je werk om samen over andere dingen te praten dan het werk zelf;
  • Vul zelf verder maar in, maar af en toe afstand van de waan van de dag.

Het zal niet meevallen maar af en toe moeten je lichaam en geest even ontspannen. Dat gaat niet met een constante stroom aan prikkels die via onze online wereld naar ons toekomen. Wees af en toe online en ontspan.

Related posts

Beste zakelijke printer

Danny

Je kunt als leidinggevende niet níet communiceren

Danny Bijl

AED op kantoor

Danny

Leave a Comment