Waarom een stageplek aanbieden aan studenten zonder werkervaring als je ook je bedrijf kunt vullen met volwaardige medewerkers? Dat zal menig ondernemer zichzelf afvragen. Toch doen andere bedrijven het wel volop, anders zouden studenten immers geen stage kun lopen om hun opleiding af te ronden. Dit omdat een stagiair voordelen met zich mee kan brengen voor een bedrijf. De voordelen van een stagiair of stagiaire een stageplaats aanbieden binnen jouw bedrijf bespreken we hier, en natuurlijk stippen we ook even de eventuele nadelen aan.
Goedkope krachten
Een stagiair of stagiaire zal niet volledig meedraaien in jouw bedrijf zoals een volwaardig medewerker dat doet. Hij of zij moet opdrachten doe voor de opleiding en moet nog van alles leren. Toch zal een stagiair een goed deel van zijn tijd wel werkzaamheden uitvoeren die onderdeel uitmaken van jouw bedrijfsvoering, of dit kleine dingen of grote dingen zijn. Hij of zij moet immers de kneepjes van het vak en alles wat daarbij komt kijken aanleren. Maar doorgaans is het zo dat stagiairs snel leren en gemakkelijk dingen onder de knie krijgen. Daarom zou je een stagiair als een goedkope parttime medewerker kunnen zien. Je betaalt immers maximaal een kleine stagevergoeding, en dat is zelfs nog niet eens verplicht. Overigens is het niet meer dan redelijk om iemand die maandenlang week in, week uit hele dagen in je bedrijf meewerkt en daarvoor moet reizen een kleine vergoeding aan te bieden. Wees dus een eerlijk stagebedrijf en maak hier wat budget voor vrij.
Nieuwe inzichten en verse kennis
Stagiairs en stagiaires zijn nog aan het studeren en beschikken daarom doorgaans over de meest recente en actuele kennis van het vakgebied. Vaak zijn ze enthousiast om deze kennis ook in de praktijk te kunnen brengen. Ook kunnen ze zorgen voor een frisse blik, die misschien wel gemist wordt. Vaak worden bedrijfsprocessen op een bepaald moment immers routinematig. De feedback van een stagiair kan je weer bewust maken van de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf en wat er misschien anders en beter zou kunnen. Ook kan een nieuwe kijk op zaken zorgen kan voor spannende, nieuwe resultaten die anders niet bereikt zouden zijn.
Eindopdracht kan van waarde zijn voor het bedrijf
Doorgaans moeten stagairs een eindopdracht maken voor hun stage. Zeker in het geval van afstudeerstages gaat dat om noemenswaardige projecten die ook hun meerwaarde kunnen hebben voor jouw als ondernemer. Zo kan een stagiair bijvoorbeeld een klanttevredenheidsonderzoek doen en uitwerken als eindopdracht, wat je op een goedkope manier nieuwe inzichten kan opleveren. Ook een marktonderzoek behoort tot de mogelijkheden en kan van meerwaarde zijn. Zo kan een stagiair voor jou een vraagstuk oplossen waar je anders veel geld en mankracht aan kwijt geweest zou zijn.
Prettig alternatief voor sollicitatieprocedure
Je kunt een stage, zeker als het een eindstage betreft, ook gebruiken als een uitgebreide sollicitatie en proefperiode voor een toekomstig medewerker. Je kunt immers een goede stagiair in dienst nemen als deze uitstekend in het bedrijf lijkt te passen en heeft aangetoond meerwaarde te kunnen bieden. Dat neemt toch een stuk van het risico weg dat je wel hebt bij een klassieke sollicitatieprocedure, waarbij je niet iemand een langere tijd hebt kunnen observeren als hij of zij aan het werk is. Dit levert een win-winsituatie op voor jou én de stagiair in kwestie, die na zijn studie meteen een baan heeft. Bovendien motiveert een stagiair aannemen toekomstige stagiairs ook zich van hun allerbeste kant te laten zien, in de hoop dat er voor hen ook mogelijkheden voor een baan bij jouw bedrijf zijn.
Nadelen van stagiairs
De nadelen van een stagiair zijn bijvoorbeeld het feit dat je er tijd in moet steken. Het gaat immers om een leerwerkplek en het is ‘voor wat, hoort wat’. Het gaat niet om een volwaardige medewerker die zelfstandig meedraait, maar om iemand die begeleiding nodig heeft en wat wil opsteken over het vak. Daarnaast is het zo dat je gemiddeld ieder half jaar weer één of meerdere nieuwe stagiaires moet inwerken. Een leerbedrijf worden is daarom een keuze die je weloverwogen moet maken en met de bereid om hier zelf jouw deel in bij te dragen. Doe je dit niet, dan zullen scholen je niet meer serieus nemen als stagebedrijf.