Image default
Personeel

De voors en tegens voor werkgevers van de vierdaagse werkweek

Een goede balans vinden tussen werk en privé is vaak moeilijk voor mensen die fulltime werken. Eigenlijk blijft er te weinig privétijd over. Om die reden geven steeds meer mensen de voorkeur aan een vierdaagse werkweek, hoewel het verlies aan inkomsten velen er ook weer van weerhoudt. Als werkgever kun je ervoor kiezen om een vierdaagse werkweek als fulltime te gaan beschouwen. We bespreken de voors en tegens daarvan voor jou als werkgever.

Voor: Zelfde productiviteit mogelijk in minder tijd

In verschillende landen wordt momenteel geëxperimenteerd met kortere werkweken. Dat is bijvoorbeeld het geval in IJsland, de VS en Spanje. Daaruit blijkt dat de productiviteit van werknemers bij de verkorte werkweek hetzelfde bleef en op sommige plekken zelfs steeg ten opzichte van een 40-urige werkweek. Dat betekent dat het te verantwoorden is om een fulltime salaris te betalen voor een vierdaagse werkweek.

Tegen: Beperking beschikbaarheid voor klanten en leveranciers

Natuurlijk denk je als ondernemer ook aan de minpunten. Eén zo’n minpunt is dat wanneer je werknemers een dag minder op het werk zijn, ze ook een dag minder per week bereikbaar zijn voor klanten en leveranciers. Die zullen op hun beurt misschien weinig begrip hebben voor het feit dat er bij jouw bedrijf een vierdaagse werkweek geldt. Een deel van de oplossing hiervoor is om te zorgen dat niet iedereen op dezelfde dag vrij heeft en taken door anderen waargenomen kunnen worden.

Voor: Goed voor het welzijn van medewerkers

Een vierdaagse werkweek zorgt voor een betere balans tussen werk en privé voor werknemers. Ze houden meer tijd over voor zichzelf en hun gezin, en dat is goed voor het welzijn van mensen. Een verbeterd welzijn leidt ook tot minder ziekteverzuim. Dat is voor jou als werkgever een groot pluspunt, want ziekteverzuim kan een behoorlijke kostenpost zijn voor bedrijven.

Tegen: Beperking mogelijkheid tot contactmomenten voor collega’s

We noemden al dat medewerkers door een vierdaagse werkweek een dag per week minder bereikbaar zijn voor klanten en leveranciers. Dat kun je nog enigszins oplossen door niet iedereen op dezelfde dag vrij te laten zijn, maar daarmee werk je wel een ander probleem in de hand: collega’s hebben minder mogelijkheid tot contactmomenten omdat ze elkaar minder vaak zien. Dat kan soms slecht uitkomen voor de continuïteit van je bedrijfsvoering. Goed overleg en goede afspraken tussen collega’s kunnen hier wellicht een oplossing in bieden.

Voor: Makkelijker om het werk heen plannen

Als werknemers standaard een dag in de week vrij hebben, wordt het makkelijk voor ze om belangrijke afspraken om het werk heen te plannen. Bijvoorbeeld een afspraak bij de tandarts of de hypotheekadviseur. Dat betekent dat het werk veel minder om dat soort afspraken heen gepland hoeft te worden en je je als werkgever minder op dergelijke verzoeken hoeft aan te passen.

Voor: Inhaalmogelijkheid zonder werken in avonduren

Mocht het toch nodig zijn voor werknemers om privéafspraken tijdens werktijd te plannen, dan biedt de vierdaagse werkweek de mogelijkheid om eventueel uren op de vrije dag in te halen in plaats van in de avonduren. Veel werknemers in loondienst willen immers niet veel vrije uren kwijtraken aan noodzakelijke afspraken onder werktijd.

Tegen: Zelf tot later moeten werken

Een vierdaagse werkweek hoeft natuurlijk niet per se uit 32 uur te bestaan. Het is ook mogelijk om 36 uur in vier werkdagen te stoppen als werknemers een uurtje langer per dag werken. Dat betekent vaak wel dat men later naar huis gaat aan het einde van de werkdag. Als kapitein van het schip voel je je dan wellicht verplicht om zelf niet eerder naar huis te gaan dan je personeel. Zo zorg je er dus voor dat je zelf langer op het werk moet blijven, en dat wil je misschien helemaal niet.

Voor: Werken bij jouw bedrijf aantrekkelijker maken

Het laatste pluspunt dat we bespreken is een belangrijke: goede arbeidsvoorwaarden zijn een factor die mensen in overweging nemen voordat ze besluiten of ze voor jouw bedrijf willen werken. Als jij een fulltime salaris aanbiedt voor een vierdaagse werkweek, maakt dat jouw bedrijf een stuk interessanter als werkgever dan vele andere bedrijven. Zo kun je dus nieuwe talenten over de streep trekken om voor jou te komen werken.

Nu kun je natuurlijk met het gevoel blijven zitten dat je bij een ‘fulltime’ vierdaagse werkweek te veel betaalt. Als jouw werkgevers echter hetzelfde kunnen brengen in minder uren en zich er gelukkiger door voelen, is de vierdaagse werkweek toch zeker het overwegen waard.

Related posts

Voorkom dat je medewerkers een burn-out oplopen: let op deze zaken

Dion

Veiligheid voor jezelf en anderen

Danny

Aandachtspunten bij het in dienst nemen van personeel

Dion

Leave a Comment