Image default
Eigen bedrijf Financieel Geld Ondernemen Tips

De zakelijke voordelen van financial lease

De aankoop van een auto is een grote kostenpost, ook voor een onderneming Het is volkomen normaal dat je die kosten niet in een keer kan betalen of dat je niet alles of een deel van je vermogen van je onderneming hierin wilt investeren. Voor ondernemingen die een auto willen aankopen of zelfs een wagenpark willen aanleggen, biedt financial lease een goede en fiscaal voordelige oplossing. Je leest er hier alles over.

Wat is financial lease?

Bij financial lease is het zo dat de onderneming onmiddellijk na de aankoop van de auto economisch eigenaar is van de auto, maar dat de aankoop gefinancierd wordt door de bank of leasemaatschappij. Er wordt gedurende een vooraf bepaalde periode, maandelijks een bedrag betaalt en aan het einde van de leaseperiode is de auto helemaal van de onderneming en hoeft die, in tegenstelling tot andere leasevormen, niet terug ingeleverd worden. Het is eigenlijk een vorm van lening op afbetaling, maar dat specifiek voor de aankoop van een auto door een onderneming.

Wat zijn de voordelen van financial lease?

Wat zijn de voordelen van financial lease

Financial lease zit steeds meer in de lift en daar zijn een aantal goede redenen voor. De voordelen die het oplevert, zorgen ervoor dat het zowel financieel als fiscaal een goede zet is voor je bedrijf.
Het fiscaal voordeel is ongetwijfeld het belangrijkste voordeel. Door gebruik te maken van financial lease kan de onderneming genieten van zowel Btw-aftrek, investeringsaftrek en afschrijving. Dit is dan ook meteen de enige leasevorm waarbij dit mogelijk is.
Het vermogen van de onderneming blijft behouden en je kunt zelf bepalen hoe lang de financial lease loopt en wat de hoogte van de maandelijkse betalingen is. Dit geeft jou de kans om een contract op maat van jouw onderneming uit te werken.
Aan het einde van de lease is de onderneming volledig eigenaar van de auto en hoeft de auto niet meer terug ingeleverd te worden.

Wat is het verschil met een operational lease of een shortlease?

Financial lease is toch een beetje een buitenbeentje binnen de leasecontracten.

Bij een operational lease wordt vooraf een leasetermijn bepaald en wordt de auto later terug ingeleverd. Omdat de auto eigendom blijft van de leasingmaatschappij kun je niet genieten van de fiscale voordelen die je bij een financial lease wel hebt. Op fiscaal vlak zal men de auto aanzien als een uitgave en niet als een investering.

De short lease vormt vooral voor een korte nood van een onderneming aan een auto een oplossing en is een dure leasevorm, net omwille van die korte termijn. Deze vorm kun je zien als een vorm van huur op korte termijn. Ook hier kan geen gebruikgemaakt worden van welke fiscale voordelen dan ook. De leasingmaatschappij blijft eigenaar en niet jouw onderneming.

Is het wagenpark van jouw onderneming aan vernieuwing toe?

Als jouw onderneming nieuwe auto’s nodig heeft, is financial lease zeker het overwegen waard. Niet alleen doe je er een groot fiscaal voordeel mee, je behoudt ook alle andere voordelen van een leaseformule. Denk maar aan een onbeperkt aantal kilometers, de mogelijkheid om het aantal schadevrije jaren te behouden en een vrije keuze in verzekering en onderhoudscontract.

Related posts

Gebruikt jouw bedrijf de verkeerde enveloppen?

Danny

Hoe moet een zakenman zich presenteren?

Dion

Accountant: zo vind je de juiste

Danny Bijl

Leave a Comment