Image default
Finance Financieel Geld Juridisch Tips

Deurwaarder inschakelen als zzp’er – Wat levert het jou op?

Een klant die niet betaalt, elke zzp’er krijgt er wel een keer mee te maken. Het is voor iedere ondernemer een doorn in het oog. Je hebt een opdracht naar tevredenheid uitgevoerd bij een opdrachtgever, maar toch blijft de betaling uit. Als je inmiddels meerdere herinneringen hebt verzonden aan de klant en de betaling blijft alsnog uit, dan kun je overwegen een deurwaarder in te schakelen. Wanneer is het moment om dit te doen en welke voor- en nadelen brengt dit met zich mee?

Hanteer een duidelijk debiteurenbeleid

Als zzp’er is het uiterst belangrijk om een goed debiteurenbeleid te hanteren. Doe je dit niet, dan loop je het risico om geld mis te lopen. Zorg bijvoorbeeld dat opdrachten worden vastgelegd door middel van een overeenkomst. Dit biedt duidelijkheid voor de opdrachtgever en ook voor jezelf. Pas als je een klant meerdere malen hebt herinnerd aan het uitblijven van de betaling, is het zinvol een incassoprocedure te starten via een deurwaarder. Zorg dus eerst dat jij er alles aan hebt gedaan om de klant te laten betalen.

Wanneer schakel je een deurwaarder in als zzp’er?

Er komt een moment dat de grens is bereikt en dan heeft het zeker zin om een deurwaarder in te schakelen. Dit geldt zeker als een betaling uitblijft, ook na het versturen van meerdere aanmaningen of herinneringen. Een deurwaarderskantoor kan voor jou een incassotraject opzetten. Dit incassotraject is onder te verdelen in twee verschillende mogelijkheden, namelijk de minnelijke fase en de gerechtelijke fase. Bij de minnelijke fase komt er geen rechter aan te pas, maar bij de gerechtelijke fase is dit wel het geval.

Waarom een deurwaarder en geen incassobureau?

Als zzp’er werk je hard voor je geld en dus wil je je openstaande factuur zo snel mogelijk voldaan zien. Daarom is het beter een deurwaarderskantoor in te schakelen en geen incassobureau. Een incassobureau kan namelijk jouw debiteuren alleen sommeren om te betalen en geen gerechtelijke procedure starten. Een deurwaarder heeft wel deze bevoegdheid. Zo kan hij bijvoorbeeld een dagvaarding overhandigen. In dit document staat duidelijk omschreven wat de wens is van een schuldeiser. Mocht een betaling alsnog uitblijven, dan heeft een deurwaarderskantoor nog meer wettelijke dwangmaatregelen tot zijn beschikking om een debiteur te laten betalen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een deurwaarder inschakelen?

Het inschakelen van een deurwaarderskantoor is voor veel zzp’ers een allerlaatste stap. Veel kleine ondernemers zien op het tegen de kosten die dat met zich meebrengt. Dit kan een nadeel zijn voor jou als zzp’er om een traject te starten met behulp van een deurwaarder. Echter, een gerechtsdeurwaarder werkt soms ook op basis van no-cure no-pay. Dit betekent dat een dienstverlener pas wordt betaald als het traject tot een goed einde is volbracht. Voor jou als zzp’er is dit aantrekkelijk, want je betaalt dus pas de rekening aan een deurwaarderskantoor als hij met succes jouw debiteur heeft overgehaald om de openstaande nota te voldoen.

Informeer bij de deurwaarder

Twijfel je of het verstandig is om een deurwaarderskantoor in te schakelen? Je kunt natuurlijk altijd contact opnemen om jouw casus door te nemen. Een deurwaarder ziet snel genoeg of het zinvol is om voor jou als zzp’er aan de slag te gaan en een incassotraject wel of niet te starten. Blijf in ieder geval niet rustig achterover leunen tot de nota is voldaan, want dan loop je het risico dat de factuur altijd blijft openstaan.

Related posts

7 tips voor een effectief crediteuren- en debiteurenbeheer

Dion

Voorkom een burn-out met CBD olie

Sander

Eigen pensioenvoorziening, 3 strategieën

Mathijs

Leave a Comment