Image default
Carrière

Do’s en don’ts op je eerste werkdag

De eerste werkdag is aangebroken; je mag beginnen bij jouw nieuwe baan! Hopelijk geeft dit vooruitzicht veel energie en heb je zin om bij deze nieuwe werkgever te beginnen. Heb je je een beetje voor kunnen bereiden? Weet je wat er van jou wordt verwacht in deze nieuwe functie? Je hebt een goede eerste indruk achter gelaten tijdens de sollicitatieprocedures, nu is het tijd om die verwachtingen waar te maken en ervoor te gaan. Ben je er klaar voor? Deze do’s en don’ts maken de eerste werkdag nog beter! 

Jezelf verzorgen op de eerste werkdag

Een fris en fruitige eerste indruk maak je niet alleen tijdens de sollicitatieprocedures, maar elke (werk)dag! Zorg dat je uitgerust en vol energie aan de eerste werkdag kunt beginnen. De juiste kleding draagt bij aan het teamgevoel, je wordt namelijk aan iedereen voorgesteld (meestal tijdens de eerste werkdag) en dan kan je er maar beter representatief uitzien. Kies voor de uitstraling die jou jou maakt en laat een goede indruk achter. Probeer daarbij rekening te houden met de mensen aan wie je wordt voorgesteld; probeer de namen te onthouden, stel vragen over de functie, vraag naar de manier waarop er wordt samengewerkt en toon oprechtheid.

Absorbeer kennis als een spons

Op de eerste werkdag komt er veel informatie op je af. Het is de kunst om in een relatief korte periode de werkzaamheden eigen te maken, net als de werkomgeving en collega’s die bij de functie komen kijken. Natuurlijk verwacht niemand dat je meteen alles onthoudt, maar een open houding om te leren en kennis op te doen wordt zeker gewaardeerd. Stel daarbij gerichte vragen en noteer handelingen en informatie die bij de werkzaamheden komen kijken wanneer je denkt het niet te onthouden. Neem daarom een (werkende) pen mee en een notitieblok, dan heb je deze alvast bij de hand wanneer er nuttige informatie op je af komt.

Wees jezelf

Misschien een cliché, maar helemaal waar; wees op de eerste (en alle andere dagen die komen) werkdag jezelf. Doe jezelf niet anders voor dan je bent, je bent immers aangenomen op jouw kwaliteiten, eigenschappen en vaardigheden. Je bent goed genoeg! Sterker nog: jij bent de persoon die nodig is om deze functie te vervullen en de werkgever heeft daar alle vertrouwen in. Ze hebben jou niet voor niets aangenomen! Heel veel succes met het vervullen van de werkzaamheden, gun jezelf de ruimte en de tijd die je nodig hebt om de taken eigen te maken en maak er een onvergetelijke werktijd van. Je kunt het!

Related posts

Het belang van goed geschoold personeel

Mathijs

Groeit je ambitie harder dan je collega`s, enkele tips

Mathijs

3 nuttige opleidingen voor financials

Danny Bijl

Leave a Comment