Image default
ICT

De draadloze muis: ook handig op het werk?

De meeste mensen gebruiken een muis vooral op hun werk. Daarvoor hoeft hij in principe niet aan veel eisen te voldoen. Dat wordt anders op het moment dat je echt de hele dag achter de computer zit en met je muis bezig bent. Het is inmiddels algemeen bekend dat het langdurig gebruik van een draadloze muis kan zorgen voor RSI. Dit staat voor Repetitive Strain Injury. Een blessure die ontstaat door herhaaldelijke belasting van je pols en vingers. Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar hoe RSI kan ontstaan door het gebruik van een normale dan wel draadloze muis. De belangrijkste reden is dat je hand een onnatuurlijke positie inneemt als je een muis gebruikt. Door deze houding staan de spieren in je pols continue gespannen, iets dat je zelf in eerste instantie helemaal niet door hebt. Vaak voel je het pas op het moment dat je stopt met werken. Inmiddels is er een ergonomische draadloze muis ontwikkelt die deze houding een stuk verbetert, waardoor de spieren minder worden belast. Uiteraard is dat handig altijd en overal, dus ook op het werk. We slaan echter een flink stuk over, eerst zullen we de achtergronden van de draadloze muis moeten toelichten eer we het nut van een draadloze muis op het werk goed kunnen onderbouwen.

De rechterbovenhoek

In 2005 bracht internetprovider Planet een hilarische reclame op televisie die je je misschien nog wel herinnert. Hij heette ‘Moderne technieken’ en ging er over dat de vooruitgang zo snel ging dat tegen de tijd je iets nieuws had aangeleerd het eigenlijk al weer verouderd was. Onder de voorbeelden in de reclame was een oud stel die samen een online computercursus aan het volgen waren. ‘Ga met muis naar rechterbovenhoek’, zegt de stem, waarna een verbouwereerde bejaarde letterlijk de muis rechts bovenaan het scherm houdt, zich afvragend waar dit nou weer goed voor is.

Verschillende soorten muizen

Inmiddels snapt vrijwel iedere oudere wat een computermuis is, maar dat is inderdaad wel heel snel gegaan. Wat veel mensen niet weten, is dat er in de loop van de tijd heel veel verschillende soorten computermuizen zijn ontwikkeld die allemaal hun eigen opties hebben en die met verschillende technieken werken. Sommige daarvan, zoals de mechanische muis, zijn inmiddels al weer bijna uitgestorven. Het principe van de muis is echter al veel ouder en is ontwikkeld in 1963.

Een computer zonder muis?

De echt oude muizen hadden maar één knop, maar waren toch al een revolutie op zich. Je kunt het je nou bijna niet meer voorstellen dat er computers waren zonder muis. Toch was zo gek nog niet, zeker als je het oude besturingssysteem DOS vergelijkt met Windows. In de oudere versies van Windows zat de Windowsvoorganger DOS nog altijd standaard geïntegreerd en had je het bijvoorbeeld nodig om een nieuw programma te installeren op je computer. Het is een systeem dat alleen werkt op tekst, waarbij je opdrachten intypt die de computer vervolgens uitvoert. Vergelijk dat met Windows waarbij je veel meer met de muis uitvoert. Het is geen overdreven stelling dat zonder de muis de computerindustrie en zeker de software zich nooit zo snel hadden kunnen ontwikkelen.

Hoe werkt een draadloze muis?

De muis en dus ook een draadloze muis werkt volgens een standaard principe. Het gaat er vanuit dat je een veegbeweging maakt met je hand, die je vervolgens terugziet in de vorm van een cursor of pijltje op het beeldscherm. Om dit te kunnen doen registreert de muis de beweging die je maakt en zet deze over in een elektronisch signaal, dat wordt doorgestuurd naar de computer. Vroeger had je nog een speciale poort voor je muis nodig, een PS/2 interface. Tegenwoordig gaat alles of draadloos, via bijvoorbeeld bluetooth, of via een usb ingang. Daarmee ben je er echter nog niet. Bij ieder type en merk muis hoort namelijk een besturingsprogramma. Dit is een stuk software dat het elektronische signaal van de muis omzet in de beweging van de cursor. Voor elke muis op de markt is er een generiek of zelfs muisspecifiek besturingsprogramma ontwikkeld. Tegenwoordig staan vrijwel al deze programma`s voorgeïnstalleerd op Windows, zodat je ze niet zelf hoeft te installeren.

Verschillende technieken

Waar computermuizen enorm van elkaar kunnen verschillen is de techniek die ze gebruiken om het elektronische signaal te fabriceren. De eerste muizen voor pc`s, die in de jaren `90 opkwamen, waren allemaal mechanische muizen. Deze werken met een loden bal, of kogel, die in het midden van de muis zat. De beweging die de kogel maakt over de muismat wordt vervolgens afgelezen door twee lichtsluisjes die het omzetten in een elektronisch signaal. Het nadeel van deze muis is ten eerste dat ze nogal aan de zware kant kunnen zijn en ten tweede dat de kogel na verloop van tijd erg vies kan worden, waardoor je hem regelmatig schoon moet maken.

Optische muis

Inmiddels heeft de mechanische muis dus zo goed als afgedaan en is vervangen door de optische muis. Binnen die categorie kun je zowel een muis hebben met draad als een draadloze muis. Een optische draadloze muis werkt op een heel andere manier, maar geeft hetzelfde resultaat. Een draadloze muis bevat namelijk een soort minicameraatje met een ledlampje of laser. De draadloze muis meet vervolgens de beweging van het licht over de muismat en zet deze vervolgens om in een signaal. Een optische draadloze muis heeft als voordeel dat hij minder zwaar is en ook niet van binnen vies kan worden. Bij normaal gebruik uiteraard. Een draadloze muis die in een koffiepot valt, legt helaas ook het loodje.

De draadloze muis

Een draadloze muis heeft ten opzichte van de optische muis met een snoer verschillende voor- en nadelen. Het grote voordeel is dat je er niet perse een usb poort voor nodig hebt. Je hebt namelijk ook een draadloze muis die werkt op bluetooth. Op die manier kun je hem bijvoorbeeld verbinden met je tablet en zelfs met je smartphone. Iets dat je met een andere muis niet kunt doen. Daarnaast is een draadloze muis uiteraard niet afhankelijk van de lengte van een snoer. Je kunt dus ook van afstand een scherm bedienen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een presentatie moet geven waarbij je van korte afstand een scherm wilt bedienen.

Nadeel

Een draadloze muis heeft echter ook een groot nadeel. Dat is namelijk dat hij niet is aangesloten op de stroom van de computer, zoals dat met een muis met een draad wel het geval is. Een draadloze muis heeft dus een andere bron van energie nodig. Bij goedkopere modellen is dat vaak een batterij, die al naar gelang de gebruikte batterij en de regelmaat van het gebruik vrij snel leeg gaat. Al met al kan het gebruik van een draadloze muis dan een best dure grap zijn. Plus dat de batterij van je draadloze muis natuurlijk altijd net op dat ene moment leeg is dat je geen nieuwe batterij in de buurt van je werkplek hebt.

Nieuwere modellen

Gelukkig zijn er ook genoeg modellen waarbij dit beter geregeld is. Zo heb je ook een draadloze muis die een accu bevat en een oplaadstation heeft. Als je de draadloze muis niet nodig hebt, stop je hem in het laadstation, zodat hij altijd weer vol zit voor de volgende keer. Daarnaast is een nieuwere draadloze muis een stuk energiezuiniger gebouwd. Zo`n nieuwere draadloze muis kan tegenwoordig tot wel zes maanden vooruit op twee AA batterijen. Bovendien bevat een draadloze muis meestal ook over een waarschuwingssignaal voor als de stroom bijna op is.

Gamen? Is dat werken?

Tja. De jongeren onder ons zullen er niet van opkijken, maar gamen is big business geworden. Een grote groep muisgebruikers voor wie een eigen muis is ontwikkeld zijn dan ook de gamers, zowel ontwikkelaars als de spelers zelf. Logisch ook: eigenlijk al sinds het begin van de PC zijn computerspellen niet meer weg te denken. Het was dan ook een kwestie van afwachten totdat een aantal slimme muisontwikkelaars een gaming muis zouden ontwikkelen. Behalve dat zo`n muis er vaak stoer en flitsend uitziet heeft hij vaak ook wat weer knoppen zodat de ontwikkelaar en de gamer meerdere mogelijkheden tot hun beschikking hebben tijdens het spelen en testen van een spel.

Draadloze muis: vijand of vriend?

Een draadloze muis is dus al lang niet meer ‘gewoon’ een computermuis. Je hebt ze in allerlei verschillende maten en soorten. Ben je op zoek naar een nieuwe of betere muis voor je werksituatie, kijk dan vooral goed naar de reden waarvoor je hem gebruikt. Neem bij langdurig gebruik het beste meteen een ergonomische muis. Liefst ook een draadloze muis met een accu. Minder kans op RSI, duurzaam en state of the art. Zo’n draadloze muis blijft in ieder geval je vriend voor een langere periode.

Related posts

Digitale werkbon, wat is het en hoe helpt het mijn onderneming?

Danny

Tijdreis door de Samsung Galaxy – 9 jaar aan de top

Danny

Werken met de cloud – Ben je er klaar voor?

Danny

Leave a Comment