Image default
Nieuws Personeel

Dreigend tekort aan personeel in de zorg, bouw en ict

Het is algemeen bekend dat het steeds moeilijker wordt om goed personeel te vinden. Met name het tekort aan technisch personeel is al even een feit. Een dreigend tekort aan personeel is het meest zichtbaar in de zorg, bouw en ict. Iedereen kan zich indenken wat voor problemen dit kan gaan geven in de toekomst. Wat is er precies aan de hand? En wat kunnen we eraan doen?

Dreigend tekort aan personeel

“In de zorg, de bouw en de ict hebben bedrijven moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. Dat probleem kan zo groot worden dat die bedrijven niet kunnen groeien, waarschuwt het UWV. Het grote tekort aan personeel in deze sectoren komt doordat de Nederlandse economie groeit en daardoor de werkgelegenheid de komende twee jaar ook stijgt. In totaal komen er ruim 225.000 banen bij, blijkt uit de arbeidsmarktprognose van het UWV.” Deze tekst is te lezen in het nieuwsbericht op de website van RTL Z.

Problemen in de zorg

In de gezondheidszorg is het dreigend tekort aan personeel nog wel het meest ingrijpend. We hebben het namelijk over de zorg aan onze medemens. We worden allemaal ouder en er komt een tijd dat we hulpbehoevend worden. Als het moment daar is willen we zelf ook de best mogelijke zorg ontvangen. Om het tekort op te lossen zullen er drastische maatregelen moeten worden genomen. De administratieve druk draagt bij aan een groot aantal overwerkte mensen. Daarnaast schuwen veel jonge mensen de gezondheidszorg vanwege de arbeidsomstandigheden in verhouding met de beloning. De administratieve last verlichten en betere arbeidsvoorwaarden en omstandigheden kunnen veel goed doen.

Gespecialiseerde vakmensen in de bouw

De tijd dat je als jongen in het voortgezet onderwijs moest kiezen tussen hout of metaal, is al even geleden. Het aanbod aan opleidingen is namelijk zoveel breder dan dat. Daarbij komt dat er in andere branches hetzelfde of meer geld te verdienen is met minder inspanning. De huidige technieken in de bouwsector worden steeds complexer. Daarmee wordt er steeds meer niveau van de ‘bouwvakkers’ gevraagd. Specialisten op allerlei gebied moeten in het buitenland worden gezocht omdat wij onvoldoende vaklui grootbrengen. Wat we zouden kunnen doen is de bouwsector weer aantrekkelijk maken voor de jeugd. Pas vervolgens de opleidingen aan het vak aan. Verwacht geen perfecte taalvaardigheden van een praktijkjongen. Maar maak wel gebruik van zijn inzicht en praktijkvaardigheden om er een specialist van te maken.

Vraag naar ict’ers

Als er een sector is die de laatste decennia de grootste veranderingen heeft meegemaakt is het de IT-sector. Hoewel er enorme stroom aan goed geschoolde ict’ers de arbeidsmarkt heeft betreden is dat niet genoeg. Het dreigend tekort aan personeel is ook in deze branche voelbaar. Alles om ons heen is aan het digitaliseren. Er zijn daarom computertechnische mensen nodig op het gebied van zowel hard- als software. Het belang voor de betrokken bedrijven is groot. Het tekort aan personeel zorgt voor belemmering in de groei van de organisatie. Als dit op te lossen is door het werven en intern opleiden van vakmensen, dan werken de betrokken bedrijven graag mee. Denk ook aan 50 plussers die bereid zijn om een carrièreswitch te maken. Het ligt misschien niet voor de hand, maar deze groep mensen hebben een schat aan ervaring op de meest uiteenlopende gebieden.

De oplossing voor het dreigend tekort aan personeel is nooit eenvoudig. Maar het is belangrijk dat we erkennen dat het dreigende tekort werkelijkheid wordt. Bespreek dit in je branche om stappen te zetten voordat je achter de feiten aanholt.

Related posts

Feedback geven en ontvangen, zo doe je dat

Dagmar

Negatieve stoorzender in je team: hoe ga je daarmee om?

Dion

Verras je personeel op een originele manier op zijn/haar verjaardag

Danny

Leave a Comment