Image default
Eigen bedrijf Financieel Geld Ondernemen Tips

Drie tips voor besparen op kantoorkosten

Als ondernemer wil je natuurlijk zoveel mogelijk winst maken. Dit doe je niet alleen door veel omzet te draaien, maar ook door de uitgaven waar mogelijk laag te houden. Je kunt op veel kostenposten flink besparen. Van de kantoorruimte tot aan de energiekosten. Doe je voordeel met deze drie tips.

Goedkope(re) kantoorruimte

Begin met het kijken naar de kosten die je maakt voor het huren van je kantoorruimte. De huurprijs is onder andere afhankelijk van de locatie en de grootte. Zijn er veel vierkante meters waar je eigenlijk geen gebruik van maakt? Dat is zonde, want je moet er wel voor betalen. Of wellicht is het mogelijk om de ruimte efficiënter in te delen zodat je ook genoeg hebt aan minder vierkante meters. Daarnaast kun je je afvragen of het nodig is dat jouw bedrijfspand in hartje centrum ligt. Het scheelt al snel een paar honderd euro als je kiest voor een vergelijkbaar pand dat buiten het centrum ligt. Een bijkomend voordeel is dat deze locaties vaak ook eenvoudiger bereikbaar zijn voor je personeel en dat er meer parkeerruimte is.

Besparen op energie

Besparen op energie

Een andere significante kostenpost voor ieder kantoor zijn de energiekosten. Je kunt niet om deze kosten heen, want essentiële zaken zoals de computers, verlichting en het koffiezetapparaat hebben allemaal stroom nodig. Wel kun jij energie vergelijken. Door energie te vergelijken en te kiezen voor een gunstig energiecontract kun je deze kostenpost waarschijnlijk een stuk omlaag brengen. Ga voor jezelf na hoeveel energie je nodig hebt en zoek vervolgens een contract uit dat aansluit op jouw behoefte. Ook zijn er ondernemers die kiezen voor een kantoorruimte waarbij gas, water, elektra en licht zijn inbegrepen bij de huurprijs. Hierdoor weet je precies op welke kosten je kunt rekenen en kom je aan het eind van het jaar niet voor vervelende verrassingen te staan.

Besparen door duurzaamheid

Duurzaamheid is goed voor het milieu, maar ook zeker voor de portemonnee. In Nederland zijn veel kantoren nog niet voldoende duurzaam. Door kleine aanpassingen te doen kun je flink besparen. Denk aan het vervangen van de TL-buizen of ouderwetse gloeilampen door duurzame LED-verlichting. Deze lampen kun je zelfs aansluiten op een smart systeem zodat deze op een bepaalde tijd automatisch aan- of uitgaan. Maar je kunt ook denken aan het aantal liter water waarmee de wc’s worden doorgespoeld, het gebruik van de verwarming en de airconditioning en het hergebruik van bepaalde kantoorartikelen. Op de achterkant van printpapier kan je bijvoorbeeld prima aantekeningen maken en vakliteratuur kun je uitlenen aan collega’s zodat je niet voor iedereen een eigen exemplaar aan hoeft te schaffen. Zodra je uitlegt dat je deze maatregelen neemt in het kader van duurzaamheid heb je waarschijnlijk snel veel collega’s aan boord.

Related posts

Een chic kantoor; zo richt je die in

Danny Bijl

Wat is overextensie en hoe kun je het voorkomen?

Dion

Achteraf betalen voor klanten in je webshop: niet te vermijden, maar zeker ook geen ramp

Dion

Leave a Comment