Image default
Ondernemen Tech

Drone zakelijk gebruiken: dit moet je weten

Drones worden steeds vaker ingezet voor allerlei doeleinden: waaronder in de zakelijke markt. Het filmen met een drone brengt dan ook geweldige mogelijkheden met zich mee en levert in de meeste gevallen indrukwekkend en uniek beeldmateriaal op. Drones worden dan ook steeds vaker ingezet voor het maken van zakelijke films, promotiematerialen en zaken zoals bijvoorbeeld productbelevingen. Maar niet iedereen mag zomaar met een drone aan de slag; er zijn een aantal regels aan verbonden. Alles wat je moet weten over het gebruiken van een drone op zakelijk gebied, lees je hier!

1. Zakelijk vliegen en vereisten

Je kunt tegenwoordig zonder al te veel moeite geweldige drones kopen: online of in de winkel. Maar voordat je ermee de lucht in mag moet je aan een aantal regels voldoen. Onder het zakelijke gebruik vallen de drones die gebruikt worden met een economisch of bedrijfsmatig oogmerk. Niet alleen voor het filmen in opdracht van een cliënt, maar ook voor het filmen van materiaal om bijvoorbeeld advertentie inkomsten te verkrijgen. Aan het commerciële gebruik van een drone zitten bepaalde vereisten verbonden. Je moet als bedrijf een ROC (RPAS operator certificate) verkrijgen om zakelijk te mogen vliegen met een drone – maar hier heb je een aantal papieren voor nodig:

  • Een drone piloot vliegbrevet;
  • Een BvL (bewijs van luchtwaardigheid) voor de drone;
  • Een goedgekeurd operations manual.

2. Regelgeving

Naast de vereisten zijn er ook een aantal regels waar je rekening mee moet houden wanneer je een drone in wilt zetten voor zakelijk gebruik. Zo mag je alleen in daglicht vliegen, moet er altijd (naast de dronepiloot) een waarnemer aanwezig zijn, moet de drone in zicht blijven (maximaal 500 meter van piloot of waarnemer af), mag er maximaal 120 meter hoog gevlogen worden en moet er minimaal 150 meter horizontale afstand van mensenmenigten, bebouwing en wegen gehouden worden.

Drone zakelijk

3. Niet aan de regels voldaan?

Wanneer je niet aan deze regels voldoet, kan de drone in beslag worden genomen. Niet alleen kun je de drone verliezen, maar je kunt zelfs een flinke boete kunnen krijgen voor het onjuist gebruik van een drone.

4. De mogelijkheden

Voldoe je aan alle vereisten en houd je de regels in de gaten? Dan kan een drone je geweldige beelden opleveren; op een manier waarop de ontvanger van jouw beelden een échte beleving meemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een productbeleving gedurende activiteiten zoals fietsen of hardlopen. De helikopter en cameraman zijn met een drone verleden tijd!

Related posts

Zelf een bouwbedrijf starten? Hier moet je op letten

Danny Bijl

De voordelen van Microsoft Azure voor jouw bedrijf

Danny Bijl

Eenmanszaak omzetten naar een bv – Alles wat je moet weten

Mathijs

Leave a Comment