Image default
Ondernemen Personeel

Durf jezelf te presenteren, jij bent de expert

We zijn het gewend om bescheiden te zijn over onze talenten, kennis en ervaring. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg is nog lang niet overal doorbroken. Sterker nog: voor veel mensen voelt het gek om te pronken met de kennis en kunde die aanwezig is. Logisch ook, wanneer het de norm is geworden om het maar een beetje weg te wuiven. Maar daardoor hou je zoveel moois achter de hand en wordt dat krachtige stuk van jou niet benut. Op deze manier hou je jezelf onbewust kleiner dan je bent én dan je ook verdient. Jij beschikt over talenten die jij misschien als vanzelfsprekend ervaart, maar dat is het voor een ander absoluut niet! Bovendien weet je van bepaalde onderwerpen ook nog eens ontzettend veel af, daar ben jij de expert van. Die deskundigheid mag je echt laten zien! Durf jezelf te presenteren als een expert, zodat anderen jou serieus nemen en de talenten waarover jij beschikt, ook zullen opmerken. 

Soms moet je bescheidenheid even overboord gooien

Bescheidenheid siert de mens, maar soms is het handig om het even te parkeren om jezelf goed te kunnen presenteren. Je beschikt over talenten. Punt. Je beschikt over geweldige kennis. Punt. Dat mag gezien worden! Je hebt waardevolle eigenschappen die je mag tonen, zodat jouw volledige potentieel benut kan worden. Waarom zou je deze kanten van jezelf achter houden voor anderen, terwijl je er een toegevoegde waarde door kunt leveren? Jij kunt het verschil maken door jouw kennis, ervaring, talent en persoonlijke eigenschappen in te zetten. Laat jezelf zien zoals je bent: de expert op gebied X, de deskundige dankzij ervaringen X en X. Deze mix van persoonlijke kenmerken, kennis en inzichten die je hebt verzameld maken jou uniek!

Ben jij goed in het presenteren van jezelf?

Jezelf presenteren is niet de gemakkelijkste opdracht. Het kan zelfs als een flinke uitdaging worden gezien om jezelf goed en overtuigend te tonen zoals je echt bent. Oefening baart kunst, de eerste keren zijn altijd even onwennig en misschien zelfs confronterend maar daar leer je ongelooflijk veel van. Oefen bijvoorbeeld eerst in de spiegel of op video als je wilt ontdekken hoe je overkomt, wanneer het gaat om een face-to-face presentatie. Maar het presenteren van jezelf kan ook online plaatsvinden. Denk aan het schrijven van een sollicitatiebrief, de invulling die je geeft aan posts op LinkedIn of andere social media uitingen. Dat zijn allemaal vormen van jezelf presenteren. Of het nu gaat om offline of online presenteren: neem een professionele houding aan en kies voor de gedragingen die passen bij hoe jij als ondernemer gezien wilt worden door (potentiële) klanten. Je bent talentvol; benut jouw kracht, ambitie en potentie tijdens het presenteren van jezelf.

Jij bent de expert!

Er zullen ongetwijfeld vragen, reacties of opmerkingen komen op de manier hoe jij je presenteert. Maar betekent dat dan automatisch dat je jezelf dan maar klein moet houden? Hopelijk laat je je niet tegenhouden door deze (belemmerende) gedachte, want je mag er zijn zoals je bent. Je bent meer dan goed genoeg, jij bent namelijk de expert! Kijk nog eens naar jouw (kern)kwaliteiten en waarden, naar jouw CV en levenservaring, maar ook naar de inzichten die je tijdens verschillende levensfases hebt opgedaan. Deze combinatie aan vaardigheden, competenties en kunde maakt jou tot een professional die gezien mag worden.

Waar te beginnen met jezelf presenteren

Bij de start natuurlijk! Waar presenteer je jezelf nu al als je denkt aan online en offline momenten? Begin met het optimaliseren van die presentaties en uitingen. Denk aan momenten wanneer je in contact bent met een (potentiële) klant, maar ook als je iets post op social media, jouw visitekaartje of wanneer je naar kantoor gaat. Allemaal kansen om jezelf neer te zetten als de professional die anderen vooruit mag helpen. Spreek je een vriend(in) of familielid met een waardevol netwerk? Ook bij hem of haar mag je jezelf presenteren op de manier waardoor jij volledig tot je recht mag komen. Laat zien wat je in huis hebt en wat je waard bent, zet deze talenten en expertise in om verder te komen dan waar je nu al mag staan!

Related posts

Kun je leren voor het ondernemerschap?

Danny Bijl

3 argumenten om een IT bedrijf in te schakelen

Danny Bijl

Waarom boekhoudsoftware noodzakelijk is voor een ZZP’er

Danny

Leave a Comment