Image default
Ondernemen

Duurzaam ondernemen: tips voor kleinere zaken die je kunt verduurzamen

Waarom zou je duurzaam ondernemen? Omdat duurzaam ondernemen door de maatschappelijke discussie over het klimaat voor bedrijven steeds meer een zaak is die aan de orde van de dag is en achterblijven slecht voor je imago is. Er bestaan subsidies voor duurzaam ondernemen, maar hierbij gaat het in de regel om de grote gebaren zoals zonnepanelen en isolatiemaatregelen. Maar van op een duurzame manier maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn ook voorbeelden te bedenken die juist om de kleine, persoonlijkere zaken gaan. We zetten wat van die kleinere zaken die bijdragen aan duurzaam ondernemen op een rijtje.

Herbruikbare notitieboekjes

Wanneer er in jouw onderneming veel gebruik wordt gemaakt van handgeschreven notities, kunnen herbruikbare notitieboekjes een goede, duurzame uitkomst bieden. Deze notitieboekjes zijn in verschillende stijlen te krijgen, van to-do-lijstjes tot lijntjes en blokjespapier, en daardoor voor bijna iedere branche geschikt. Wanneer je het boekje volgeschreven hebt en je hebt de notities niet meer nodig, kun je de tekst weer uitwissen en de blaadjes opnieuw gebruiken. Dat kan door de tekst met een vochtig doekje weg te vegen. Dat scheelt een hoop onnodig papierverbruik en afval. Zo draag je weer een klein steentje extra bij aan het duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Herbruikbare koffiebeker

Wegwerpbekertjes, die op veel kantoren gebruikt worden en waar werknemers er verschillende per dag van verslijten, zijn bijzonder vervuilend voor onze aarde. Aangezien we maar één aarde hebben, is er alle reden om hier wat aan te doen. Wil je horen bij de bedrijven die duurzaam ondernemen, dan is het een goede (eerste) stap om met een andere oplossing voor de koffie en thee te komen. Tegenwoordig is het weer helemaal in om traditionele koffiemokken te gebruiken. Investeer dus in wat servies voor je bedrijf, of nodig je werknemers uit om hun eigen mok mee te nemen en geef zelf het goede voorbeeld. Een interessante alternatieve optie zijn herbruikbare meeneemkoffiebekers die gemaakt zijn van duurzame materialen zoals bamboevezel. Ook handig voor onderweg. Zo kan jij zelfs on-the-go duurzaam ondernemen. Voor het geval je met de trein reist: steeds vaker kun je korting krijgen op koffie of thee bij de kioskjes als je je eigen koffiebeker meeneemt.

Refurbished telefoon

Gebruik jij een zakelijke mobiele telefoon vooral om de basisfuncties, zoals bereikbaar zijn voor klanten? Dan is het hebben van het nieuwste model telefoon waarschijnlijk helemaal niet zo belangrijk, als hij maar fatsoenlijk functioneert. Kies met het oog op duurzaam ondernemen daarom voor het gebruiken van een refurbished telefoon. Deze telefoons zijn goede tweedehands modellen die volledig opgelapt en goedgekeurd zijn voor een tweede leven. Dat is ook nog eens goedkoper dan het aanschaffen van een nieuw exemplaar van dezelfde telefoon. Zo draag je een steentje bij aan recycling en een beter milieu én bespaar je ook nog eens geld.

Fairphone

Een alternatief voor de refurbished smartphone is de Fairphone. Dat is een telefoon van Nederlandse makelijk die zowel duurzaam als maatschappelijk verantwoord is. Niet alleen wordt het toestel op een duurzaam mogelijke wijze geproduceerd, ook zorgt de producent ervoor dat dit op een zo eerlijk mogelijke wijze gebeurt. Iedereen die onderdeel uitmaakt van het productieproces, van grondstof tot fabricage, werkt voor eerlijke arbeidsvoorwaarden. Een nobel toestel om goede sier mee te maken dus!

RVS Lunchbox

Start jouw focus op duurzaam ondernemerschap iedere dag op passende wijze door je lunch mee te nemen naar het werk in een RVS lunchbox. Deze lunchboxen zijn niet alleen enorm populair, ze zijn ook nog eens ontzettend duurzaam door de recyclebare materialen. Niet alleen is dit beter dan een plastic lunchbox, die om meerdere redenen minder duurzaam is, maar het kan ook je gebruik van wegwerpplastic terugdringen. Je hebt dan immers geen boterhamzakjes nodig die na één keer gebruiken alweer in de prullenbak belanden. Daarnaast voelt een RVS lunchbox luxe aan, en dat is natuurlijk altijd fijn!

Upcycled tassen

Is het tijd voor een nieuwe tas om bijvoorbeeld je laptop, herbruikbare notitieboekje of RVS lunchbox in mee te nemen? Kies dan voor een zogenaamde ‘upcycled’ tas. Dat zijn zeer stevige tassen die gemaakt zijn van hergebruikte materialen. Zo kan een opgebruikte leren bank of spijkerbroek, om maar wat voorbeelden te noemen, een tweede leven krijgen als een tas waar je lang mee kunt doen. Zo ben je dus ook nog eens circulair bezig!

Related posts

10 voordelen van werken in de cloud

Danny Bijl

Het duurzame relatiegeschenk met een toekomst

Danny Bijl

Pauze op het werk, hoe zit dat?

Mathijs

Leave a Comment