Als zzp’er die vervoer nodig heeft voor zijn werk, wil je natuurlijk gebruik maken van zakelijke belastingvoordelen. Het liefst zou je misschien een auto aanschaffen voor je bedrijf, of de kosten die je zakelijk maakt met je privéauto van de belasting aftrekken. Maar hoe werkt dat nu belastingtechnisch, zakelijk rijden?
Zakelijk rijden
Zo gauw je begint met zakelijk rijden als zzp’er, dat wil zeggen: het van de belasting aftrekken van zakelijke kosten in verband met het autovervoer, kom je in een ingewikkeld vaarwater met de Belastingdienst. Rijd je meer dan 500 privé-kilometers met een auto, dan is de keuze aan jou of de auto als privé of als zakelijk geregistreerd wordt. Iedere auto waar je minder dan 500 privé-kilometers per jaar mee rijdt wordt door de Belastingdienst als een zakelijke auto beschouwd en moet op naam van je bedrijf gezet worden. Dit houdt wel in dat je alle gemaakte kosten zakelijk kunt aftrekken van de belasting. Hieronder vallen onder meer de financiering van de auto, die je in delen over de jaren als afschrijving opgeeft aan de belasting. Ook kun je de btw aftrekken van de te betalen omzetbelasting.
Bijtelling
Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé met de auto, dan moet je echter bijtelling gaan betalen. Dit wordt bij de winst van je bedrijf opgeteld bij wijze van inkomen, en reduceert het deel van de kosten dat je daadwerkelijk van de belasting aftrekt. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de nieuwprijs van de auto en de CO2-uitstoot die hij produceert. Hoe lager de uitstoot, hoe lager het percentage van de nieuwprijs dat je als bijtelling moet betalen. Ook bij zero-emissie betaal je nog steeds 4 procent bijtelling. Let op: de nieuwprijs geldt dus ook wanneer je een tweedehands auto koopt. Het gaat dan op de nieuwprijs op het moment van eerste aanschaf.
Rittenregistratie
Wanneer je wilt aantonen dat je minder dan 500 privé-kilometers per jaar rijdt met je auto, om zo aan de bijtelling te ontkomen, moet je een rittenregistratie bijhouden. Iedere gereden kilometer – zakelijk en privé – moet je dan kunnen verantwoorden aan de Belastingdienst. Je kunt je rittenregistratie handmatig bijhouden, maar er zijn tegenwoordig ook diverse apps te downloaden om je hierbij te helpen. In een volledige rittenregistratie moeten de volgende zaken worden opgenomen: volgnummer van de rit, datum, beginstand kilometerteller, eindstand kilometerteller, beginadres, eindadres, gereden route indien deze afwijkt van de gebruikelijke route en of de rit privé of zakelijk is.
Correctie bij geen rittenregistratie
Besluit je geen rittenregistratie bij te houden, dan betaal je ter correctie achteraf een vast percentage btw voor het privégebruik van de auto. Dit percentage is vastgesteld op 1,5% of 2,7% van de catalogusprijs van de auto. Er geldt een percentage van 5 procent als bij de aanschaf geen btw afgetrokken is, en voor auto’s die in 2012 of eerder in gebruik zijn genomen. Hoe vervelend de rittenregistratie echter ook is, het is toch verstandig om dit bij te houden. Niet alleen om misverstanden met de Belastingdienst te voorkomen, maar ook om zelf je zakelijke kilometers in kaart te brengen.
Privéauto
Blijf je als startende ondernemer in eenmanszaak rijden in de auto die je al had, dan mag je € 0,19 per kilometer van de winst aftrekken voor de zakelijke ritten. Omdat de auto een privé-aankoop is, mag je echter de btw van de aanschafprijs niet aftrekken van de belasting. Het is wel toegestaan de btw op onderhoud en gebruik af te trekken voor zover de auto zakelijk wordt gebruikt. Hierbij ga je uit van de verhouding tussen zakelijk en privé op jaarbasis verreden kilometers. Voor deze scheiding moet je dan wel weer een kilometerregistratie bijhouden. Btw die je betaalt over brandstof voor zakelijke ritten kun je terugvragen, maar wel alleen als je afrekent met een bankpas, creditcard of tankpas op naam van je bedrijf. Je kunt er ook voor kiezen om je privéauto over te schrijven naar je onderneming. Dan komt de waarde van de auto op de balans van het bedrijf. Je kunt alleen de betaalde btw niet meer aftrekken.
Leasen of huren
Deins je een beetje terug van al deze administratieve rompslomp? Er zijn gelukkig nog andere manieren om in autovervoer te voorzien die je zou kunnen overwegen. Je kunt als zzp’er bijvoorbeeld een auto leasen en ook dan zijn er kosten aftrekbaar van de belasting. Dit heeft als voordeel dat je je niet druk hoeft te maken om aanschaf en onderhoudskosten, want dat is allemaal de aanbieder. Jij betaalt een vast bedrag per maand om van de auto gebruik te kunnen maken en de auto staat niet op jouw bedrijf geregistreerd. Helaas is het ook bij leasen zo dat je bijtelling moet betalen wanneer je privé gebruik maakt van de auto. Er zijn twee manieren om te leasen. Operational lease komt in feit neer op het langdurig huren van de auto, terwijl financial lease vergelijkbaar is met het in termijnen aanschaffen van de auto. Heb je eigenlijk maar af en toe een auto nodig, dan kun je ook overwegen om dan gewoon een auto te huren. Ook dan kun je de zakelijke reiskosten van de belasting aftrekken.