Image default
Personeel

Een gezamenlijk doel als team

Werk je in een team? Dan is het ontzettend belangrijk dat je samen naar een gezamenlijk doel toe kunt werken. Alle neuzen staan dezelfde kant op en met elkaar werk je aan indrukwekkende eindresultaten en prestaties. Dat schept niet alleen een speciale band, maar het vergroot ook het vertrouwen en de sfeer binnen het team wanneer je dichterbij het doel komt. Al zijn het kleine stapjes, elke stap voorwaarts telt! Een gezamenlijk doel brengt de collega’s van het team bij elkaar. Ook hou je elkaar scherp om op efficiënte en effectieve wijze het doel te behalen. 

Stel met het team het doel vast en organiseer een brainstorm

Bij het vaststellen van het doel dat het team mag behalen, is het belangrijk om zo scherp mogelijk het gewenste eindresultaat te formuleren. Maak het concreet, tijdsgebonden, realistisch en acceptabel (denk aan SMART formuleringen) en zorg dat elk teamlid op de hoogte is van deze gedeelde informatie. Geef elkaar ruimte om vragen te stellen en onduidelijkheden weg te nemen, zodat je zeker weet dat de neuzen in dezelfde richting staan. Ook kan het erg leuk zijn om juist aan de start van een nieuw project of samenwerking een brainstorm te houden. Bedenk met elkaar wat er allemaal bij het doel komt kijken, welke competenties en vaardigheden er nodig zijn om het te behalen en wat een mooie taakverdeling zou zijn. Bespreek wat elk teamlid graag zou willen leren tijdens deze projecten en versterk elkaar door deze ruimte te bieden. Inventariseer over welke krachten het team beschikt en wat de mogelijke valkuilen kunnen zijn. Door deze analyse van te voren vast te stellen met elkaar, maak je het team bewuster en kan je alvast inspelen op mogelijke scenario’s die gaan ontstaan tijdens de samenwerking. Een brainstorm is een leuke manier om van start te gaan. Vergeet daarbij niet om iemand te laten notuleren, zodat de gemaakte afspraken voor iedereen helder zijn.

Breng structuur aan en ga ervoor!

Structuur en focus in een team zijn cruciaal voor het behalen van het gewenste eindresultaat. Je kunt met elkaar nog zo’n scherp geformuleerd doel hebben, zonder structuur, duidelijkheid, overzicht en de nodige focus gaat het erg lastig worden. Daarom is het belangrijk om op een rij te zetten welke stappen er doorlopen moeten worden, wie waar verantwoordelijk voor is en wie de processen zal bewaken. Het aan- en bijsturen van het team zorgt ervoor dat je met elkaar niet afdwaalt en de bestemming mag bereiken met de middelen en binnen de periode die daarvoor is afgestemd. Als het doel is behaald, geeft dat het team een enorme vertrouwensboost en collega’s weten nog beter wat ze aan elkaar hebben. Daardoor zal een toekomstig project soepeler verlopen; je leert met elkaar van de stappen die gezamenlijk worden behaald. Klik hier als je meer wilt lezen over het vergroten van vertrouwen in een team. Veel succes en werkplezier met elkaar!

Related posts

Time management tips voor een efficiënte werkdag

Danny

Tips voor het inrichten van een buitenwerkplek

Mathijs

Verras je personeel op een originele manier op zijn/haar verjaardag

Danny

Leave a Comment