Image default
Commercieel Eigen bedrijf Finance Financieel Geld Tips

Een horecazaak starten zonder geld: zo doe je dat

We horen wel eens vaker dat het onmogelijk zou zijn om een horecazaak te starten zonder geld. De horecasector is natuurlijk heel risicovol en kredietverstrekkers zijn daarom voorzichtig. Bijkomende garanties dringen zich op. Toch is stellen dat je geen horecazaak kan starten zonder geld, te kort door de bocht. Een goede voorbereiding is wel cruciaal en je moet vaak heel creatief zijn, ook wat krediet voor de horeca betreft.

Zorg voor een goed bedrijfsplan en regel financiering

Horeca is high risk en banken zijn terughoudend. Een goed bedrijfsplan in combinatie met jouw bankrelatie zorgen ervoor dat een bank minder kritisch is. Ook voor jezelf is zo’n goed bedrijfsplan cruciaal.

Echter zal een goed bedrijfsplan lang niet altijd volstaan. Een kredietverstrekker zal immers vragen om jouw bedrijfsplan even door een gespecialiseerde accountant te laten uitpluizen. En die kosten zijn uiteraard voor jouw rekening. Daarbovenop komen nog extra garanties…

Spreek externe budgetten aan

Zelfs met een goed bedrijfsplan zal de bank nog steeds aandringen op ‘eigen geld’. Toch valt dat te counteren indien het geld elders wordt opgehaald. Bijvoorbeeld bij een andere investeerder of bij iemand die zich persoonlijk borg stelt. Onder andere crowdfunding en aanvullend vermogen van vrienden en familie zijn cruciaal om de bank over de streep te trekken.

Optimaliseer de cashflow

Zelfs met eigen geld staat de bank vaak kritisch tegenover horecagelegenheden. Vaak is de geprognosticeerde cashflow dan ook problematisch. Zonder cash geld kan je nu eenmaal niet handelen. Houd daar bij het opstellen van het bedrijfsplan rekening mee.Enerzijds doe je dit door op zoek te gaan naar manieren om de cashflow te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan leveranciers die langere betaaltermijnen toestaan. Vanuit operationeel oogpunt en zeker wanneer je weinig cash hebt, is een iets duurdere leverancier met een langere betaaltermijn mogelijk toch interessanter.

Anderzijds kan zoiets ook niet al te ver gaan en is het maar logisch dat je de aankoopprijzen tracht te beperken. In zo’n geval kies je voor een PIN Voorschot. Hierbij krijg je snel budget beschikbaar, terwijl de aflossingen mooi jouw omzet volgen. Op dagen met meer omzet zal je dan ook meer terugbetalen, terwijl je op dagen met minder omzet (bijna) niks terug hoeft te betalen. Zo heb je steeds voldoende contanten beschikbaar, terwijl het toch geldt als een optimalisering van de cashvoorraad.

Bespaar op onnodige kosten

In jouw bedrijfsplan dien je na te gaan welke kosten je al dan niet dient te maken. Durf vooral te besparen op onnodige kosten. Zo hoeft jouw website echt niet meteen peperduur te zijn. Zorg dat je online te vinden bent, maar investeer toch eerst in de benodigde apparatuur en in de aankleding van jouw horecazaak.

Durf ook inventief te zijn. Guerillamarketing is bijvoorbeeld een ideale manier om te besparen op marketingkosten. En je kan misschien ook beginnen met de spullen die je al hebt. Je kan immers fors besparen door geen televisiescherm of computer meer aan te moeten schaffen. En zo doe je ook meteen een inbreng in natura, wat toch ook een beetje “eigen geld” is.

Conclusie: creatief zijn loont

Om een bank te overtuigen heb je uiteenlopende argumenten nodig. Zo zal je moeten aantonen dat je met een beperkte inbreng toch een mooie omzet kan realiseren. Hierdoor zal je de kosten moeten beperken en investeringen over een lange termijn moeten verspreiden. Maar je zal ook moeten aantonen dat je creatief kan omspringen met het beschikbare budget. Tot slot zal je de cashflow moeten optimaliseren en andere garanties moeten verstrekken. Bijvoorbeeld door jezelf borg te stellen of externe investeerders op te sporen

Is een horecazaak starten zonder geld onmogelijk? Nee, maar het zal altijd moeilijk blijven om horecafinanciering te vinden zonder over eigen geld te beschikken. Gelukkig maar, want de horecasector is nu eenmaal doordrenkt met risico’s. Enkel zij die een wel heel goed idee hebben en dat vertalen naar een goed bedrijfsplan, kunnen zonder eigen geld alsnog rekenen op financiering. Krijg je zonder eigen geld krediet? Dan ben je meteen zeker dat de bank ook in jouw plan gelooft. En dat is toch een belangrijk signaal.

Related posts

Vijf tips om fit op je werk te verschijnen

Danny

Ik ben mijn aangifte omzetbelasting vergeten, wat nu?

Dion

Jezelf verhuren of een eigen product leveren?

Mathijs

Leave a Comment