Image default
Eigen bedrijf Financieel Geld Ondernemen

Een onderneming financieren: 5 tips

Een onderneming starten is meestal minder eenvoudig dan je vooraf denkt. Zeker als je het serieus aan gaat pakken en veel kapitaal nodig hebt om je plannen tot uitvoering te kunnen brengen. In zo’n geval is het nodig om financiering voor de onderneming te regelen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, bijvoorbeeld door een financiering bij de bank aan te vragen. Er zijn ook andere mogelijkheden om aan het geld voor een onderneming te komen.

Manieren om een onderneming te financieren

De meeste mensen die een onderneming starten, hebben daarvoor een startkapitaal nodig. Bijvoorbeeld om computers voor op kantoor aan te schaffen. Of in geval van productie de juiste materialen en machines te kunnen kopen. Er zijn tal van zaken denkbaar die geld kosten. Daarom is het belangrijk dat je eerst goed op een rijtje zet wat de kosten van het starten van de onderneming precies zijn. Daarna zoek je naar manieren om de onderneming te financieren. Een zakelijk krediet bij de bank afsluiten ligt voor de hand, maar we hebben nog wat andere tips voor je om aan geld te komen.

1: Particuliere investeerders

Denk bijvoorbeeld aan de inzet van particuliere investeerders. In Nederland zijn er verschillende investeerders die hun eigen vermogen in een startende onderneming willen investeren. Hiervoor heb je uiteraard wel een goed verhaal nodig. Deze particuliere investeerders noemen we ‘informal investors’ of ‘business angels’. De meeste particuliere investeerders hebben ooit zelf een succesvolle onderneming gehad. Daardoor krijg je dus niet alleen de beschikking over het benodigde kapitaal, maar ook over de kennis en vaardigheden die de oud-ondernemers hebben.

Om een particuliere investeerder mee te krijgen in je plannen, heb je wel een goed plan nodig. Meestal zal je daarom een goede korte pitch moeten maken. Voldoende voorbereiding is dus zeker een noodzaak.

2: Zakelijk krediet

Zakelijk krediet

Veruit de meeste ondernemers halen hun startkapitaal nog altijd bij de bank. Bijvoorbeeld door een zakelijke lening of zakelijk krediet via een bankfinanciering te kiezen. Het is niet voldoende om naar de bank te gaan en om geld voor je onderneming te vragen. Eerst moet er een ondernemingsplan geschreven worden. In dit plan leg je sluitend uit hoe je het bedrijf voor je ziet. Dit plan moet kansrijk zijn en bij de huidige markt passen.

De banken hanteren verschillende regels en regelingen om een bedrijf te financieren. Denk bijvoorbeeld aan een kredietrekening, zakelijke lening of een stimuleringskapitaal.

3: Krediet met borgstelling

De meeste ondernemers die een onderneming willen financieren, hebben nog niet meteen jaren ervaring. Er zijn uiteraard ondernemers die al jaren actief zijn en een krediet nodig hebben om hun liquiditeitsproblemen op te lossen. In zo’n geval is een zakelijk krediet vaak makkelijk aan te vragen. Maar ben je minder dan drie jaar actief als ondernemer en heb je een zakelijk krediet nodig, dan is het risico op schulden groot. De kans is aanwezig dat de bank dan haar geld niet meer terug krijgt. De bank loopt risico en wil daar dan ook wat voor terugzien.

Daarom is er het krediet met borgstelling. Bij de financiering neemt de overheid een deel van het risico over.

4: Geld lenen van familie en bekenden

Wil je liever geen schulden maken bij de bank, dan kun je eens kijken bij familie en vrienden. Sommige ouders, vrienden en bekenden hebben een reserve waaruit je startkapitaal kunt putten. Het is niet voor iedereen een favoriete manier van een onderneming financieren. Het is namelijk belangrijk om onderling zeer goede afspraken te maken. Het liefst doe je dat niet mondeling, maar zet je alles op papier. Je omgeving en netwerk kan dus leiden tot een goed startkapitaal.

Goede afspraken maken is belangrijk om ruzie over geld te voorkomen. Bijvoorbeeld door de aflossing juridisch vast te leggen. Dit doe je met een bindend contract. Hiervoor heb je dus juridisch advies nodig. Op die manier kun je latere ruzies voorkomen.

5: Crowdfunding

Als je echt een gouden idee hebt wat veel publiek zal trekken, kun je kiezen voor crowdfunding. Crowdfunding is een steeds populairdere manier om geld voor de onderneming binnen te halen. Er zijn verschillende platformen waar je een idee kunt plaatsen en waar ondernemers en investeerders geld in een plan steken.

Daarvoor heb je wel een goede crowdfunding-campagne nodig. De kans is groot dat er dan een investeerder komt die in het plan wil investeren. Je moet daarvoor wel de juiste crowdfunding sites kennen. Populaire sites zijn Kickstarter en GoFundMe.

Related posts

Vermogensbeheer voor u

Danny

Daarom is het slim om vooraf je klanten te checken

Dion

Zorgplicht Accountant

Danny

Leave a Comment